VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2024.03.18. Putinas paskelbė savo pergalę „rinkimuose“

 

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas pseudorinkimuose neva perrinktas penktai šešerių metų kadencijai. Kalbėdamas savo kampanijos būstinėje jis dėkojo piliečiams, kurie atvyko į balsavimo punktus. Rusijos Centrinės rinkimų komisijos (CRK) duomenimis, suskaičiavus 50 proc. balsalapių, Putinas surinko 87,34 proc. balsų.
Antrojoje vietoje – Valstybės Dūmos deputatas (RF komunistų partijos frakcija) Nikolajus Charitonovas, surinkęs 4,11 proc. balsų. Trečiojoje vietoje – Valstybės Dūmos vicepirmininkas, partijos „Naujieji žmonės“ narys Vladislavas Davankovas, surinkęs 4,01 proc. balsų. Teigiama, kad per tris dienas trukusius pseudorinkimus balsavo 74,22 proc. rinkėjų. Atrodo, kad V. Putinas sekmadienį pseudorinkimuose perrinktas dar vienai šešerių metų kadencijai Rusijos prezidento poste. Kad surinks 87 procentus balsų prieš skelbiant rezultatus rodė ir valstybinė gyventojų apklausa. Tai reiškia, kad šis buvęs šnipas taps ilgiausiai per daugiau nei 200 metų poste išbūsiančiu Rusijos vadovu.

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas pseudorinkimuose neva perrinktas penktai šešerių metų kadencijai

71 metų šalies vadovo pergalė tris dienas trukusiame balsavime niekada nekėlė abejonių – visi pagrindiniai jo oponentai žuvo, sėdi kalėjime arba yra ištremti, o valdžia negailestingai susidoroja su tais, kurie viešai priešinasi Kremliui ar jo kariniam puolimui Ukrainoje.
Vyriausybei vadovaujama VTsIOM apklausų tarnyba prognozavo, kad V. Putinas laimėjo rinkimus, surinkęs 87 procentus balsų po to, kai 17.00 val. Lietuvos laiku pasibaigė balsavimas labiausiai į vakarus nutolusiame Rusijos Kaliningrado regione. Šie rinkimai pasižymėjo mirtinų Ukrainos sprogdinimų antplūdžiu, Kyjivui prielankių sabotažo grupuočių įsiveržimais į Rusijos teritoriją ir vandalizmu balsavimo apygardose. Ukrainoje, Rusijos kontroliuojamose teritorijose, balsavimas taip pat vyko. Kyjivas šį balsavimą pasmerkė kaip apsimestinį, o prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino V. Putiną „diktatoriumi“, „girtu nuo valdžios“.
Buvęs Rusijos lyderis Dmitrijus Medvedevas kiek anksčiau pasveikino Vladimirą Putiną su pergale šalies prezidento rinkimuose, kuriuose Kremliaus lyderiui nebuvo tikros konkurencijos.
„Sveikinu Vladimirą Putiną su nuostabia pergale rinkimuose“, – programėlėje „Telegram“ džiaugėsi D. Aptardamas „rinkimų“ rezultatus, dar vieną kadenciją Rusiją valdysiantis Vladimiras Putinas pirmą kartą viešai prakalbo apie kalėjime nužudytą jo kritiką ir asmeninį priešą, disidentą Aleksejų Navalną. V. Putinas jo mirtį pavadino „liūdnu įvykiu“ bei minėjo sutikęs jį iškeisti į Vakarų šalyse kalinamus rusus. Pirmą kartą prakalbo apie A. Navalną, sakė sutikęs išleisti į laisvę su viena sąlyga „Kalbant apie A. Navalną. Taip, jis mirė. Tai liūdnas įvykis. Turėjome ir kitų atvejų, kai žmonės mirė laisvės atėmimo vietose. Argi taip nenutikdavo ir Jungtinėse Amerikos valstijose?", – kalbėjo V. Putinas. Rusijos autokratas patvirtino viešoje erdvėje sklandžiusias prielaidas, jog A. „Beje, likus kelioms dienoms iki A. Navalno mirties, man buvo pasakyta, kad yra sumanymas jį iškeisti į Vakarų šalyse kalinčius žmones. Galite manimi tikėti, galite netikėti. Aš pasakiau, kad sutinku. Bet, deja, įvyko tai, kas įvyko. Sutikau su viena sąlyga: keisimės, bet kad jis negrįžtų. Bet toks jau gyvenimas", – vėlų sekmadienio vakarą vykusios spaudos konferencijos metu sakė V. Putinas. Paskutinę Rusijos rinkimų dieną per vidurdienio protestą prasidėjo areštai Anksčiau skelbta, kad dešimtys žmonių, stovėjusių eilėse, kad galėtų dalyvauti paskutinę Rusijos prezidento rinkimų dieną surengtoje vidurdienio protesto akcijoje, buvo areštuoti, pranešė žmogaus teisių aktyvistai. Organizacija „OVD-Info“ iki ankstyvos popietės suskaičiavo apie 50 areštų, pusę iš jų – Kazanėje, mieste prie Volgos upės, esančiame maždaug už 700 km į rytus nuo Maskvos. Taip pat pranešta apie areštus Maskvoje ir Sankt Peterburge.
Daugelis sulaikytųjų atėjo balsuoti tiksliai vidurdienį, dalyvaudami protesto akcijoje „Vidurdienis prieš Putiną“, kuria buvo siekiama išreikšti nepritarimą tam, kaip vykdomi rinkimai. Tarp protesto rėmėjų yra ir mirusio opozicionieriaus Aleksejaus Navalno šalininkai. Kai kurie areštai vyko ne balsavimo vietose. Pranešimuose teigiama, kad viena aktyvistė buvo sulaikyta tik išėjusi iš savo namų Sankt Peterburge. Kai kurie sulaikytieji netrukus buvo paleisti.

Atgal