VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

Ironiškos abejonės

Vaidutis Riškus

* Seime vykęs svarstymas dėl apkaltos A. Sacharukui ir L.Karaliui, kaip rodo Seimo posėdis ir Seimo narių kalbos po posėdžio, aiškiai strigo. Kadangi daugelis Seimo narių, kaip ir A. Sacharukas, yra balsavę už kitus savo kolegas, o yra ir tokių seimūnų, kaip K. Glaveckas, kuris komandiruotės į JAV metu atsidūrė už tūkstančių kilometrų nuo JAV esančioje egzotiškoje saloje, kur poilsiavo su R. Rutkelyte, ir už tai gavo ne tik algą, bet ir komandiruotpinigius bei išmokas už kanceliarines prekes. Todėl seimūnai jautėsi nepatogiai.

Ar neprivalėtų tokie Seimo nariai pasielgti principingai ir sąžiningai – balsuoti už apkaltą ir atsisakyti mandatų?

* Ant metalinių skydų, dengiančių konservuotą statybą prie D. Poškos ir I.Kanto gatvių sankryžos, vietiniai gyventojai stambiomis baltomis raidėmis parašė savo nuomonę apie dabartinį Seimą: „Seimas – Lietuvos maras“.

Kas galėtų paneigti, kad taip mano ir kitų Kauno gatvių bei visų kitų Lietuvos vietovių gyventojai?

* Svarstant Seime akcizų sumažinimo klausimą, Kubilius arogantiškai šaipėsi iš opozicijos, kad ji norinti nugirdyti tautą.

Ar nebūtų buvę padoriau, jei premjeras savo požiūrį ir akcizų nesumažinimo pasekmes būtų paaiškinęs savo maždaug tokio turinio kreipimesi į tautą – mieli tautiečiai, gerkite tik kontrabandinį alkoholį. Taip paremsite Baltarusijos, Lenkijos ir Rusijos alkoholio pramonę, papildysite šių šalių biudžetus milijardu litų ir taip padėsite pagrindus geriems santykiams su šiomis kaimynėmis. Be to, mūsų kontrabandininkų kišenes papildysite milijonais litų, o kontrabandininkus „gaudančių“ pareigūnų pinigines – tūkstančiais. Taip pat nuo kiekvieno butelio sutaupysite po keletą litų ir galėsite gerti daugiau. O sumažintas biudžeto pajamas dėl negaunamų PVM mokesčių vyriausybė padengs iš savo numatytų rezervų – dar galima mažinti pensijas ir kitas socialines išmokas.

* Dviejų teistų ir tuo besididžiuojančių koalicijos partnerių lyderių anonento Liberalcentristai ir „Atia pirmininko“ dar nemirę prisikėlėliai Seime sudarė Jungtinę frakciją.

Ar nesuirs koalicija, jei kitų dviejų koalicijos partnerių lyderiai Liberalų sąjūdžio Masiulis ir Konservatorių Kubilius neturi kuo didžiuotis, kadangi dar neteisti. Tiesa, Kubilius turi lengvinančių aplinkybių: už „Lietuvos Aido“ apvogimą kalėjime sėdėjo aktyvus jo frakcijos narys teisėsaugos įstatymų projektų siūlytojas Saulius Stoma, o premjero uošvienė teismo bausta už neteisėtą bažnyčios turto privatizavimą ir iššvaistymą.

Atgal