VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

Kalbos – balsas tyruose, būtini veiksmai!

2011 01 28

Inga Volskytė

Politikos apžvalgininkė

Jau yra daugiau kaip 20 metų, kai kabame, ką galvojame. Tačiau kokia prasmė kalbėti, kai niekas tavęs neklauso. Gyvename tokiu laiku, kuomet kalbos yra tapusios balsu tyruose.

Dabar yra atėjęs laikmetis, kada nuo kalbų būtina eiti prie darbų. Tas yra taip būtina, kaip pokariu buvo būtina eiti į partizanus – tapti demokratijos veiksmų partizanais.

Visų pirmiausia yra iš esmės keistini Seimo, Prezidento, savivaldybių rinkimų įstatymai. Ypač keistina yra dabar esanti rinkimų įstatymuose nustatyta rinkimų organizavimo, kandidatų kėlimo, visų rangų rinkimų komisijų sudarymo tvarka ir principai.

Sovietiniais laikais rinkimų komisijos buvo sudaromos iš partinių tarybinių darbuotojų, kuriuos pagal lojalumą sovietizmui parinkdavo viskam vadovavę komunistai. Dabar VRK ir žemesnių rangų rinkimų komisijos sudaromos iš Seimo partijų, valstybės ir savivaldybių institucijų, kurios yra valdomos tų pačių Seimo partijų asmenų, deleguotų joms lojalių asmenų. Taigi iš esmės yra išlaikyti tie patys sovietiniai komisijų sudarymo principai. Žodžiu, yra taip, kad pačios Seimo partijos organizuoja rinkimus, pačios balsus skaičiuoja ir pačios pasiskelbia išrinktomis į valdžią. Seimo partijų ar valstybės ir savivaldybių institucijų atstovams teisė vadovauti visų rangų rinkimų komisijoms negali būti suteikta.

Be to, jau kelios kadencijos, kai rinkimų įstatyme panaikinta rinkėjų dalyvavimo norma, nustatanti būtiną rinkimuose dalyvavusiųjų rinkėjų skaičių, reikalingą tam, kad rinkimai būtų laikomi įvykusiais. Ši norma buvo ir yra būtina dar ir dabar Lietuvoje, nes politinė visuomenė joje buvo ir yra neišsivysčiusi. O politiškai neišsivysčiusioje visuomenėje demokratijai palaikyti yra būtina nustatyti ne mažesnį negu 60 proc. rinkėjų dalyvavimą, kad rinkimai galėtų būti laikomi įvykusiais.

Demokratijai palaikyti ir plėtoti politiškai neišsivysčiusioje šalyje labai svarbu yra ir kandidatų kėlimo tvarka ir principai. Jie turėtų būti visiškai vienodi partiniams ir nepartiniams asmenims.

Demokratiniu keliu susidariusią politinę stagnaciją - balso tyruose situaciją pakeisti galima tik pakeitus minėtas rinkimų įstatymų nuostatas.

Atgal