VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

01 25. Premjeras vieną kartą sustabdys elektros perpardavinėtojų klaną

Inga Volskytė

Politikos apžvalgininkė

Visas mūsų Lietuvos  elektros vartotojų troškimas kuo greičiau sustabdyti plėšimą priėmus naujus įstatymus elektros perpardavinėtojams. Kodėl tiesą gerbiantys piliečiai turėtų paklusti įtakingo verslininko Ramūno Garbaravičiaus šeimai ir mokėti nerealią, ženkliai padidintą kainą už elektros vartojimą?

Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl įtakingo verslininko J. Garbaravičiaus.

Lietuvą gali sudrebinti dar viena skandalinga byla. Kauno apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl buvusio parlamentaro, įtakingo konservatoriaus Ramūno Garbaravičiaus sūnaus Jono Garbaravičiaus.
Gali būti, kad giminės verslą - prekybą elektros energija plėtojantys Garbaravičiai ne vienerius metus papirkinėjo Valstybės saugumo departamento darbuotoją. Galimi atsiskaitymai esą vyko per to darbuotojo draugą, kuriam, kaip teigia liudytojai, J. Garbaravičius specialiai įsteigė bendrovę ir sukūrė verslą.
Tyrimas dėl galimo saugumiečio papirkimo pradėtas gruodį. Prokurorai įtaria, kad vienos didžiausių šalyje elektros importuotojų bendrovės „Scaent Baltic" valdybos pirmininkas J. Garbaravičius saugumiečių palankumo galbūt siekė todėl, kad užsitikrintų ramybę giminės verslui.
„Kauno apygardos prokuratūros prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl valstybės pareigūno papirkimo, šiuo metu yra tikrinami duomenys, galiu pasakyti, jog įtarimai dar niekam nėra pateikti", - sakė prokuratūros atstovė Vaida Kibirkštytė.
Kaip teigia vienas iš buvusių J. Garbaravičiaus verslo partnerių, pirmiausia buvo įsteigta nauja bendrovė „Creditum Vilnius". Jos vadovu tapo J. Garbaravičiaus aplinkos žmogus Tadas Žentelis. Pasak liudytojo, su saugumiečiu buvo atsiskaitoma per jį. Saugumo “stogo” Garbaravičiams esą prireikė tuomet, kai ant įtakingos šeimos krito įtarimai galima antivalstybine veikla.
„Jis pasakė - Vilniuje reikia įkurti antrinę bendrovę, turiu reikiamą žmogų, tinkamą, ne reikiamą, nes jis ir nebuvo tinkamas - jį reikėjo išmokyti. Jonas nurodė, kad ta bendrovė sukurta tenkinant jo interesus, jis pasakė taip, jeigu įmonė gamins pelną, tai galėsim dalintis, tačiau jeigu ji bus nuostolinga, aš viską padengsiu", - sakė buvęs J. Garbaravičiaus verslo partneris.
Pasak buvusio J. Garbaravičiaus verslo partnerio, dar dirbdamas bendrovėje „Lietuvos energija" elektros pardavimo skyriaus vadovu, J. Garbaravičius išsikovojo, kad Ignalinos atominės naktinė elektra būtų parduodama per tarpininkus. Tam buvo įkurtos kelios bendrovės, viena iš jų Ignalinos naktinę elektrą pardavinėjo vienai didžiausių Rusijos energetikos koncerno antrinių įmonių. Kai elektros verslas išsiplėtė, daugiau kaip pusę savo įmonės akcijų Garbaravičiai pardavė rusams.
„Dabar Rusija sėkmingai per tą bendrovę pardavinėja Lietuvai elektros energiją, ir visi sako, kad čia jokio didelio nusikaltimo nėra, kaip A. Kubilius pasakė - jie pardavinėją per pačių susikurtą tarpininką, tačiau tas tarpininkas nebūtų sukurtas, jeigu ne J. Garbaravičius, greičiausiai kitų politikų indėlis į tos bendrovės kūrimą", - sakė J. Garbaravičiaus verslo partneris.
J. Garbaravičius bet ką komentuoti atsisakė.
Į atvirą karą su įtakinga verslininkų šeima stojęs buvęs verslo partneris netruko sulaukti atsako - baudžiamosios bylos. Jis kaltinamas didelės vertės turto iššvaistymu, kai vadovavo su J. Garbaravičiumi įsteigtai įmonei. Tuo tarpu tyrimą dėl J. Garbaravičiaus Kauno apygardos prokuratūra pradėjo tik įsikišus Prezidentūrai ir Generalinei prokuratūrai.

Mūsų jau neapvogsi. Kažkada rašiau apie vieną „didelį“ verslininką. Tada mano straipsnis, išspausdintas viename laikraštyje, buvo suplėšytas ir išmėtytas gatvėje. Nesiimu spręsti, ar pralobę ponai perpardavinėtojai supranta, kaip uždirba didelius pinigus beveik nieko negamindami ir kas  jiems leidžia taip nedorai elgtis? Nusprendžiau padaryti nedidelį eksperimentą.  Išdrįsau paskambinti  Premjero kancleriui ir paklausti, ar buvusios daugumos sprendimas nebus pakeistas, juolab kad Ramūnas Garbaravičius – buvęs aukštas TS-LKD partijos pareigūnas, tvarkęs partijos  finansus. O sūnus Jonas Garbaravičius vos 26 metų sulaukęs vyras, jau uždirbęs iš elektros perpardavinėjimo didžiules sumas.  Ne mano reikalas skaičiuoti kitų asmenų pinigus, bet juk visi žmonės turi mokėti pinigus už elektrą daug didesnėmis kainomis, negu ji kainuoja. Tačiau buvusieji valdžioje sudarė išskirtines sąlygas ir protegavo aukštas pareigas ėjusio R.Garbaravičiaus sūnų paimti tokį pelningą verslą į savo rankas  (beveik nieko neveikiant, tik išrašant sąskaitas už elektros suvartojimą).

Į Lietuvos žmonių nuomonę Europos Sąjungoje įsiklausoma, - teigia Europos parlamento socialistų demokratų pažangiojo aljanso frakcijos narys parlamentaras Zigmantas Balčytis savo metinėje 2011 07 – 2012 07 veiklos ataskaitoje. Tačiau TS-LKD grietinėlė į šio europarlamentaro rekomendacijas energetikos klausimais numojo ranka.

Privalome nedelsdami atkreipti naujos vykdomosios valdžios akis, kad šalies energetikos problemas spręstų rimtai atsižvelgdami į gyvybinius žmonių interesus.

Atgal