VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

06 18. IAE laikinojo panaudoto branduolinio kuro saugyklos projekto finansavimas neatnaujintas

Laima Jurkienė

Londone, Jungtinėje Karalystėje, penktadienį susitikusi Tarptautinio Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo narių asamblėja pripažino, jog derybose dėl projekto B1 (Laikinojo panaudoto branduolinio kuro saugyklos) pasiekta pažanga. Tačiau projekto finansavimas nebuvo atnaujintas.
Be to, buvo pranešta, jog gali būti sustabdytas projekto B234 (Kietųjų ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso) finansavimas, jeigu Ignalinos atominei elektrinei ir "Nukem Technologies" iki liepos 12 d. nepavyktų išspręsti likusių dalykinių klausimų.
Dar 2012 m. kovą IAE ir "Nukem" pasirašė pagrindines sutarties dėl tolesnio bendradarbiavimo, vykdant projektą B234, sąlygas. Jose tiksliai apibrėžiami specialūs susitarimai ir atsiskaitymų sumos, tačiau pasirašytas dokumentas nebuvo vykdomas. Minėtame susitarime numatyta kompensuoti vėluojančius atsiskaitymus ir pakeitimus, atsiradusius statant kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksą (projektas B234).
Tarptautinis Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondas pradėjo veikti 2011 m. rudenį. Fondo rėmėjai yra Europos Komisija, Austrija, Belgija, Danija, Ispanija, Jungtinė Karalystė, Liuksemburgas, Lenkija, Nyderlandai, Norvegija, Prancūzija Suomija, Švedija, Šveicarija ir Vokietija. Fondą valdo Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas.
Gruodžio viduryje Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB), remiamas šalių donorų, sustabdė Ignalinos atominės elektrinės laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos statybos finansavimą.
Toks sprendimas buvo priimtas todėl, kad elektrinė ir projektą įgyvendinantis konsorciumas "Nukem" nesugebėjo išspręsti jau daugiau nei dvejus metus trunkančio ginčo, kaip konkrečiai įgyvendinti projektą.
Vokietijos Alcenau mieste įsikūrusi bendrovė "Nukem Technologies" yra viena pirmaujančių pasaulyje branduolinių paslaugų teikėjų. Bendrovės specializacija - radioaktyvių atliekų ir panaudoto kuro tvarkymas, branduolinių jėgainių uždarymas, inžinerinės paslaugos ir konsultavimas.

Atgal