VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

06 28. Vilniaus rajono socialdemokratai prie Baltijos jūros

Alfonsas Kairys

Laikas vijo sausakimšą autobusą pro Kaišiadoris, Žiežmarius, Kauną Baltijos jūros, Girulių link.. Jame - 40 LSDP Vilniaus rajono skyriaus  delegatų, vykstančių į 8-ąjį Socialdemokratų sąskrydį. Skyriaus pirmininkas Stanislovas Giedraitis, pasveikinęs visus ir palinkėjęs ne tik gero kelio, bet ir puikios sėkmės sąskrydyje - varžybose, konkursuose - šį kartą buvo ir kelionės gidas: išgirdome įdomių pasakojimų apie pravažiuojamas vietas, čia gyvenusius įžymius žmones, susijusius su Respublikos socialdemokratų veikla.

Beveik 40 proc. vykstančiųjų - jaunimas, kuris iš būsimojo renginio - kaip ir visi kiti -  tikėjosi naujų ir malonių pažinčių, padėsiančių tobulinti skyriaus veiklą, gero poilsio, na, o pirmininko žodžiais: „šis sąskrydis, manau, parodys, kad socialdemokratų partija yra susitelkusi, stipri politinė jėga, gebanti spręsti ir sprendžianti socialinius, politinius, ekonominius klausimus“. Pritardamas Stanislovo Giedraičio mintims, ilgametis partijos narys Algis Kavaliauskas sakė, kad ši kelionė ir toks gausus  norinčiųjų dalyvauti sąskrydyje skaičius, - tai geras impusas ateities darbams, impulsas skyriaus žmonėms susitelkti.

Kelias tolimas, bet jis neprailgo, kadangi jį lydėjo kalbos, o artėjantį alkį malšino ne tik geri žodžiai, bet ir skanūs švieži Algio agurkai, Janinų (juk Joninės artėjo!) - ir ne tik jų - pagaminti sumuštiniai iš ekologiškai švarių kaimo produktų...

Vilniaus rajono delegacija

Kelias atvinguriavo iki Girulių, o čia jau mūsų laukta. Mes, kaip ir visi atvykstantieji, susiradome mums skirtą teritoriją ir pradėjome statytis laikinuosius namus - palapines.  Išaugo gražus Vilniaus rajono miestelis pajūryje: gatvių pavadinimų nereikėjo, kadangi kiekvienas kitą pažino daugiau negu save: juk sakoma, kad žmonės pažįstami ginče ir kelionėje, o būta ir to, ir to...

Šaudymo varžybose

Tvarkymosi darbai atitolino taip trokštamą susitikimą su jūra, bet, kas norėjo, tas paskubėjo ir su ja susitiko ...

O šeimininkės jau sukosi. Yra išmanieji telefonai, išmanieji televizoriai, išmanieji..., na, o mūsų šeimininkės - Janina Girucka, Janina Kovger, Janina Šokaitienė - išmaniai gamino tai, ką galima greitai ir skaniai  pagaminti... ir, kol vyrai tvarkėsi su Didžiuoju vigvamu - bendro naudojimosi patalpomis: posėdžių sale - valgykla, stalas jau buvo nuklotas valgiais. Sočią vakarienę, pagardintą skyriaus pirmininko sveikinimu, palydėjo šokių vakaras. Šokta, trypta - ir didelio, ir mažo - visą ilgą naktį, kaip sakoma, iki pirmųjų  gaidžių...

O ryte, švelnios jūros  bangelių išbučiuoti, - jau sąskrydžio atidaryme. Į sceną pakilę socialdemokratų  partijos vadovas Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, kiti jos atsakingi darbuotojai, Seimo pirmininkas, Klaipėdos meras, į šventę atvykęs Konservatorių partijos atstovas  Jurgis Razma sveikino 3000 atvykusiųjų iš 59 skyrių ir linkėjo santarvės, gėrio Lietuvai bei sėkmės sąskrydžiui.

O koks sąskrydis be sporto žaidynių, konkursų, kitų  masinio pasilinksminimo priemonių. Kaip visada, pirmuoju smuiku griežė krepšinis, jį papildė šaudymas, na, ir populiariausios, gausiausiai dalyvių ir žiūrovų patraukusios - virvės traukimo varžybos, vykusios ant jūros pakrantės smėlio, taip pat  naujai į programą, daugelio rajonų skyriams prašant, įtrauktas pajūrio tinklinis.

Šachmatų „Žaibo“ turnyras, „Protų mūšis“, komandinės slidinėjimo varžybos (nenustebkit, pasirodo, ir vasarą slidinėti galima! Ir dar kaip!), žiedų mėtymas į taikinį - tai konkursai.

 Ir diena prabėgo kaipmat. Nors prizinių vietų Vilniaus rajonas nelaimėjo, tačiau prakaitavo  visose rungtyse (iš 56 sąskrydyje dalyvavusių skyrių Vilniaus r. užėmė 32 vietą pagal privalomąją programą), visuose konkursuose. O, kita vertus, kas būtų,  jei visi laimėtų... taigi ir prizų neužtektų.

Daugiausiai prizų išsivežė šeimininkai (gal taip ir dera!) - Klaipėdos miesto skyrius.

Krepšinio aistros ant pajūrio smėlio

O vakare - vėl šokiai, vėl dainos, bet jau pajūryje, kur į gerai surežisuotą Janinų, Jonų ir Rasų  šventę atvyko Socialdemokratų partijos pirmininkas Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, socialdemokratų frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė... Pagonių dievus apsupęs vaidilučių būrys jau laukė 46 į sąskrydį atvykusių varduvininkų. Ąžuolo lapų - stiprybės simbolio - vainikais padabino jų galvas. Tokiu atributu papuošė ir Vilniaus rajono socialdemokrates Janinas: Girucką, Kovger ir Šokaitienę. Nuotrauką, kurioje kartu su Jonais ir Janinomis nusifotografavo socialdemokratų lyderis bei Vilniaus rajono skyriaus pirmininkas Stanislovas Giedraitis, ilgai saugos varduvininkai, kaip brangų prisiminimą to, kas niekada nepasikartos, nes, anot Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, „Laikas - tai labai svarbi poema, tik man orkestro grojama.(...). Ta kompozicija - tai gyvenimas, ir ji tik vieną kartą būna grojama“. 

Virvės traukimas - stipruolių sportas

O  Joninės tęsėsi klubo salėje, atviroje šokių aikštelėje. Norintys galėjo pasirinkti: ar pabūti su klaipėdiečių kapela „Birutės kapela“ (vad. Birutė Uščinaitė), ar su populiariuoju „Discovery“. Visur galėjai matyti diskžokėjų Romeką, kuriam žodžio kišenėje ieškoti niekada netenka: visada jis tinkamai, linksmai ir gana taisyklingai pasakytas, visų laukiamas.

Respublikos Jonų ir Janinų būry ir Vilniaus rajono Janinos

Po renginio užkalbinta LSDP Klaipėdos miesto skyriaus pirmininkė Lilija Petraitienė, kuriai buvo patikėta (ir jau ne pirmą kartą!) organizuoti šį partijai svarbų visus telkiantį renginį, kukliai pasakė, kad ji jautusi malonumą, šį darbą dirbdama, nes čia .kaip ji sako, pamatai save ir kiek tu esi  savęs vertas. Ankstesnieji sąskrydžiai Klaipėdoje, kuriuos irgi teko organizuoti, pavyko. Užklausus, kodėl sąskrydžiai vyksta daugiausiai Klaipėdoje, atsakymo ilgai nepasigesta: juk ne kiekvienas rajonas, miestas turi jūrą, kita vertus, Klaipėda - gero vėjo miestas, o visada ir sutinkant ir palydint sakoma : “Gero vėjo“. Gero vėjo visiems, visai Lietuvai palinkėjo LSDP Klaipėdos miesto skyriaus pirmininkė Lilija Petraitienė ir savo kolegoms, ypač Rasai Pangonienei, padėjusiai suorganizuoti tokią puikią šventę ir mums, į ją atvykusiems bei aktyviai dalyvavusiems.

Palydėti širdimi sušildytų žodžių, pakiliai nusiteikę, ne tik lietuviškos dainos lydimi, grįžome į savo Vilniaus rajoną, kurio Europos parku – muziejumi po atviru dangumi, Europos geografiniu centru prie Purnuškių kaimo, klasicistinių formų kupoline rotonda - Švč. Trejybės bažnyčia Sudervėje, bene vienintele tokia Lietuvoje,  Lietuvos dangiškojo globėjo šventojo  Kazimiero vasaros rezidencija Medininkų pilyje  ir dar daugeliu nuostabių vietų  didžiuojamės. Jas galėtume parodyti gal ir vieno  būsimųjų respublikinių  socialdemokratų sąskrydžių dalyviams, o kol kas, kol kas galvotina apie  savo rajono skyrių sąskrydį: juk ir pasirodyti, ir parodyti sau  ir svečiams turime ką ...       

Atgal