VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 20. Socialdemokratai kaltina A. Kubiliaus Vyriausybę tyčia pažeidus Konstituciją

Martynas Vilkūnas

Socialdemokratai trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje apkaltino buvusią Andriaus Kubiliaus Vyriausybę pažeidus Konstituciją, kai buvo priimami su atlyginimų ir pensijų mažinimu krizės sąlygomis susiję įstatymai.

Konferencijoje dalyvavę Seimo vicepirmininkai Algirdas Sysas ir Gediminas Kirkilas bei sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis teigė, jog konservatoriai savo sprendimais sukėlė krizę. Pasak socialdemokratų, buvusios Vyriausybės priimti sprendimai, kuriuos Konstitucinis Teismas (KT) pripažino prieštaraujančiais Konstitucijai, Lietuvai kainuos 4-5 mlrd. litų.

V. P. Andriukaitis teigė, kad Premjeras A. Kubilius, Vyriausybė bei už įstatymų pataisas balsavę Seimo nariai žinojo, kad tie sprendimai prieštarauja Pagrindiniam įstatymui.

"Klausimas, ar jie sąmoningai nelaužė Seimo nario priesaikos, kuri įpareigoja nelaužyti Konstitucijos ir įstatymų. Kaip dabar galėtų pasiteisinti A. Kubilius, Vyriausybė ir tie Seimo nariai, kurie balsavo už tuos sprendimus, kai KT vieną po kito paskelbia sprendimus, apie kuriuos jis jau anksčiau pasisakė. Iš anksto žinomi dalykai pavirsta didžiule finansine našta valstybei", - kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

A. Sysas teigė, kad apie Konstitucijai prieštaraujančius įstatymus žinojo ir šalies Prezidentė, tačiau ji šiems sprendimams pritarė.

"Tačiau Prezidentė apie tai savo metinėse ataskaitose, kur kalba, kaip gerai dirbo, nepasako", - teigė Seimo vicepirmininkas.

V. P. Andriukaitis antrino A. Sysui ir sakė, jog socialdemokratai buvo kreipęsi į Prezidentę dėl šių įstatymų.

Sveikatos apsaugos ministras teigė, jog yra ruošiamasi rimtai svarstyti apkaltos A. Kubiliui versiją.

"A. Kubiliaus ir jo Vyriausybės atsakomybės klausimas yra labai rimtai problema. Jis žinojo, koks KT nutarimas galioja, ir į jį nusispjovė. Jis nusivalė kojas į Konstituciją. Vadinasi, apkaltos problema labai rimtas svarstymų objektas", - teigė V. P. Andriukaitis.

Jis taip pat sakė, jog prie to prisidėjo ir bankų specialistai, kurie Tėvynės sąjungai - Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) esant valdžioje "gaudavo didžiules algas ir sėkmingai gyrė A. Kubiliaus veiksmus".

"Nežinia, ką jie pasakys dabar, kaip reikės elgtis, kai paprastiems žmonėms reiks kompensuoti jų prarastas pajamas", - sakė V. P. Andriukaitis.

Paklaustas, kokius ekspertus turi omenyje, Seimo vicepirmininkas G. Kirkilas įvardijo dviejų didžiųjų bankų veidus - "Swedbank" vyriausiąjį ekonomistą Nerijų Mačiulį bei SEB banko prezidento patarėją Gitaną Nausėdą.

"Man keista, kad jie viešoje erdvėje kažkodėl prisistato kaip nepriklausomi ekspertai. (...) Jei tu dirbi banke, tavo interesai yra čia", - sakė G. Kirkilas.

Socialdemokratų teigimu, konservatorių veiksmai dar labiau įstūmė Lietuvą į krizę.

"Jeigu vairuotojas užvažiuoja ant plikledžio, mašina ima slysti, tai jo sprendimas spausti stabdžio pedalą ir sukinėti vairą, kaip jam atrodo, yra blogesnis, nei nedaryti visai nieko", - vaizdžiai buvusios Vyriausybės darbą gelbėjant šalį nuo finansinės krizės apibūdino V. P. Andriukaitis.

2010 m. KT nusprendė, jog dėl krizės sumažintas pensijas ir išmokas būtina proporcingai kompensuoti, o 2012 m. vasarį įvertino, jog nuostata, pagal kurią dirbančių pensininkų pensijos sumažintos labiau nei nedirbančių, prieštaravo Konstitucijai; toks neproporcingumas neatitinka Pagrindinio šalies įstatymo.

Tai, kad buvo nustatyta išimtis nemažinti pensijų 75-100 proc. darbingumo netekusiems asmenims (I grupės invalidumo pensininkams), bet jos netaikyti nuolatinės slaugos poreikį turintiems senatvės pensininkams, taip pat prieštaravo Konstitucijai.

Atgal