VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

07 09. Svečiai Bazilionų vidurinėje mokykloje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Bazilionų vidurinėje mokykloje (Šiaulių r.) dažni svečiai ukrainiečiai: vienuoliai bazilijonai, seserys, pasauliečiai. 2014-ųjų mokslo metų pabaigoje čia lankėsi gegužės 20 ir birželio 10 dienomis.

Pamoka abiturientams ir dovanos

Gegužės 20 d. mokykloje lankėsi Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios klebonas kun. t. Pavlo Jachimec OSBM ir šio straipsnio autorė. Specialioje pamokoje abiturientams dr. Aldona Vasiliauskienė kalbėjo apie meilę, pagarbą ir pareigą savo gimtajam kraštui, jo istorijos žinojimą, puoselėjimą ir saugojimą. Kiekvienas darbas reikalauja pastangų ir kantrybės.

Bazilionų vidurinės mokyklos Dr. Aldonos Vasiliauskienės klasėje svečiai rado įdomios medžiagos. Iš kairės: t. Pavlo Jachimecas OSBM, Olga Ponajda, mokyklos direktorius Rimantas Gorys, mokytojos Jūratė Formanskė, Laima Perminienė, sekretorė Rita Mažunavičienė, s. Miroslava Jachimec SSMI ir s. Magdalyna Čajkivska SSMI. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Abiturientams, mokyklos direktoriui ir pamokoje dalyvavusiems pedagogams – kiekvienam buvo įteikta dėželė „vaistų“ Miserikordinas. Visi, atsidarę gautas dėželes, džiugiai nustebo pamatę ten esančius spalvingus rožinius. Džiaugėsi dovana, ypač todėl, kad ji buvo gauta prieš egzaminus. Po kurio laiko direktorius Rimantas Gorys kalbėjo, kad abiturientai į egzaminus vaikšto nešdamiesi gautus Rožančius.

Haroldo Gudelio vitražas

Direktorius Rimantas Gorys kalbėjo apie tris dvyliktokus, pasirinkusius menų egzaminą: tai Viktoras Jaselskis, Edmundas Varnauskas ir Haroldas Gudelis, kurie savo darbus jie ginsis Kuršėnų L. Ivinskio gimnazijoje (darbų vadovė menų mokytoja Laima Perminienė). Apie 10 min. skaidrėse rodys teorinį darbą, aiškins, kodėl pasirinko šią temą, kur ieškojo literatūros. Pasak direktoriaus, jei anksčiau tai buvo gana „lengvas“ žinių patikrinimas, dabar – daug pasirengimo ir žinių reikalaujantis egzaminas.

V. Jaselskio darbas – „Saulutė“ - kalvystės darbas. Viktoras tęsia šeimos tradicijas: kalviais buvo senelis, vėliau – tėvas. Be darbo vadovės mokytojos L. Perminienės, konsultantu buvo mokyklos direktorius Rimantas Gorys. Edmundo Varnausko pagamintas koliažas, o bazilioniškio Haroldo Gudelio – vitražas.

Bazilionų vidurinės mokyklos Barboros Mejerytės klasėje mokyklos direktorius Rimantas Gorys (kairėje) ukrainiečiams rodo mokyklos pastangomis išleistą B. Mejerytės knygą „Jonė“. Iš dešinės stovi: s. Magdalyna Čajkivska SSMI, kun. Pavlo Jac himec OSBM ir s. Miroslava Jachimec SSMI

H. Gudelis darbui rengėsi apie tris mėnesius: bibliotekoje ilgai ieškojo literatūros, kitos medžiagos – piešė eskizus. O jo vitražas – skirtas Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui: centre – prie mokyklos 2009 m. pastatytas Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui paminklas, kurio dešinėje pusėje – Bazilionų miestelyje esančios Šv. Bazilijaus Didžiojo bažnyčios fragmentas, o kairėje – Skapiškyje 2013 m. pastatyto Rūpintojėlio fragmentas (jo postamente įmūryta žemių iš Vladimiro prie Kliazmos kapinių, kuriose nežinia kur palaidoti gausybė lietuvių, ukrainiečių bei kitų tautų švyturių. Šiuo rūpintojėliu konkrečiai pagerbtas lietuvis Dievo tarnas arkivyskupas Mečislovas Reinys ir ukrainietis – studitų ordino archimandritas Palaimintasis Klementijus Šeptyckis). Šį vaizdą įrėmina skliautas – skrendantis gandras – tai ant mokyklos kamino įsikūrusių gandrų pavyzdys – sugrįžti į gimtinę. Po puikaus darbo apgynimo, Haroldo Gudelio vitražas pakabintas klasėje, kurioje sukaupta ukrainistikos medžiaga ir kuri įvardinta straipsnio autorės vardu.

Prie abituriento Haroldo Gudelio darbo. Iš kairės: Bazilionų vidurinės mokyklos direktorius Rimantas Gorys, pavaduotoja Irena Vaičiulienė, mokytoja Laima Perminienė, dr. Aldona Vasiliauskienė, Haroldas Gudelis ir t. Pavlo Jachimec OSBM

Ukrainiečiai iš Nadvirno – Bazilionų mokyklos svečiai

Birželio 10 d. grupelė ukrainiečių – svečių iš Nadvirne (Ukraina) Švč. Nekaltosios Mergelės Marijos seserų Tarnaičių kongregacijos (SSMI) vienuolės s. Miroslava Jachimec ir s. Magdalyna Čajkivska, šio miesto ligoninės odos dermatologijos skyriaus vedėja gydytoja Olga Ponajda bei Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios klebonas t. Pavlo Jachimecas OSBM , kartu su juos lydinčia bei supažindinančia su lankomų vietų istorija ir teikiančia reikalingą informaciją straipsnio autore, atliko piligriminę kelionę po Lietuvą: Šiluva, Kryžių kalnas, Bazilionai, Berčiūnai.

Konstantinas Ostragiškis ir Švč. Trejybės cerkvė

Minėta piligrimystė pratęsė Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios 500 metų jubiliejų, švęstą birželio 7–9 d. Šią didingą mūrinę bažnyčią vietoje irstančios medinės, pastatė kunigaikštis Konstantinas Ostrogiškis (1460–1530), dėkodamas Dievui už pergalę prie Oršos prieš žymiai gausesnę maskvėnų kariuomenę. Po 1596 m. Bažnytinės Brastos unijos, ši cerkvė 1609 m. karaliaus Žygimanto II Augusto įsakymu buvo perduota vienuoliams bazilijonams.

Švč. Trejybės cerkvėje jau nuo 1604 m. meldėsi į vienuolyną įstojęs Ivanas Kuncevičius – būsimasis šventasis Juozapatas (1580–1623). Įstojęs į vienuolyną Ivanas Kuncevičius pasirinko vienuolinį Juozapato vardą. Švč. Trejybės bažnyčioje ir prie jos esančiame vienuolyne Juozapatas su Veljaminu Rutskiu (1574–1637) pertvarkė Šv. Bazilijaus Didžiojo (329–379) regulas, pritaikydami tuometinėms sąlygoms. Šių įstatų (statuto) pagrindu 1617 m. buvo suvienyti pirmieji penki bazilijonų vienuolynai (Vilniaus, Biteno, Žirovicų, Minsko ir Naugarduko) ir įkurtas Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas (OSBM) – Švč. Trejybės kongregacija su centru Vilniuje.

Bazilionų vidurinės mokyklos abiturientai Dr. Aldonos Vasiliauskienės klasėje su gautomis dovanomis – „miserikordinu“ – rožiniais. Priekyje sėdi iš dešinės: mokyklos direktoriaus pavaduotoja Irena Vaičiulienė, direktorius Rimantas Gorys, dr. Aldona Vasiliauskienė, t. Pavlo Jachimec OSBM. Dešinėje stovi mokytoja Jūratė Formanskė

Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas, kurio 400 metų jubiliejų minėsime 2017 m., tapo realiu Brastos Bažnytinės unijos priimtų nutarimų įgyvendintoju.

Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios 500 metų jubiliejus

Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios 500 metų jubiliejus iškilmėse dalyvavo daug garbių ukrainiečių iš įvairių pasaulio šalių, tarp jų bazilijonų ordino protoarchimandritas kun. t. Genezijus Viomaras iš Romos, Ukrainos Aukščiausiojo arkivyskupo Svetoslavo Ševčiuko patarėjas studitas vyskupas Josyfas Milianas iš Kijevo, Ukrainos Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos protoigumenas kun. t. Pantaleimonas Salamacha OSBM iš Lvovo, kiti kunigai ir tikintieji iš Ukrainos, Lenkijos, Latvijos, ir, aišku, Lietuvos. Šv. Mišiose kartu meldėsi Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas ir Apaštalinis nuncijus arkivyskupas Pedro Lopez Quintana.

 Gausi delegacija į Švč. Trejybės bažnyčios 500 metų jubiliejų atvyko iš Ivano Frankivsko: meras Viktoras Anuškevičius, kultūros skyriaus vedėjas Volodymyras Fedarakas (Volodymyr Fedarak), bažnytinis choras „Cantemus“ ir būrys tikinčiųjų. Šv. Mišių metu giedojo bažnytinis choras „Cantemus“ vadovaujamas Igorio Demjaneco (Ihor Demjanec). Pažymėtina, kad choras yra koncertavęs daugelyje Europos šalių. Ir ten, kur nesuprasdavo ukrainietiškų žodžių, juos pajusdavo širdimi. „Cantemus“ atvežė ir plačią koncertinę, visus sužavėjusią, programą.

Prie Bazilionų vidurinės mokyklos paminklo Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui. Iš dešinės stovi: t. Pavlo Jachimecas OSBM, s. Miroslava Jachimec SSMI, mokyklos direktorius Rimantas Gorys, dr. Aldona Vasiliauskienė, s. Magdalyna Čajkivska SSMI ir Olga Ponajda

Jubiliejinė šventė buvo pratęsta minėta piligrimyste, kurios tikslas – melstis už Šv. Juozapato bazilijonų ordino Vilniaus vienuolyną, sergančią seserį Magdalyną ir individualiai: dėkojant už patirtas malones, prašant įvairios globos.

Piligrimai Bazilionų vidurinėje mokykloje

Bazilionų miestelis garsus Šv. Bazilijaus Didžiojo bažnyčia – vienintele tokio titulo bažnyčia Lietuvoje, o taip pat ir mokykla, kuri, atspindėdama miestelio įkūrėjų atliktus darbus ir pateisindama pavadinimą Bazilionai, yra sukaupusi unikalią medžiagą – nuo 2001 m. organizuotų konferencijų ciklo „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas“ istoriją: ikonos, foto medžiaga, videofilmai, rašytiniai darbai (publikacijos periodikoje bei mokslo straipsniai). Ši, nuolat pildoma medžiaga susisteminta ir patalpinta (sieniniai stendai, specialios spintos) 2013 m. gruodžio 19 d. atidarytoje Dr. Aldonos Vasiliauskienės klasėje. Tai vienintelė tokia klasė pasaulyje, kurioje sukaupta ukrainistika. Tačiau ši klasė ne vienintelė vardinė klasė Bazilionų vidurinėje mokykloje – pagerbta ir šioje mokykloje kadaise dirbusi pedagogė, žinoma vertėja Barbora Mejerytė. Rengiama ir trečia klasė – Mažosios lituanikos centras.

Piligrimams buvo neįtikėtina nedidelėje miestelio mokykloje ukrainistikai skirtuose stenduose pamatyti pažįstamų mokslininkų bei dvasininkų, besidarbuojančių Ukrainoje nuotraukas, netikėtai surasti net ir save... Aišku, pirmąsyk išvydę 2009 m. rudenį ukrainiečių ir lietuvių kunigų pašventintą skulptūrą, skirtą Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui, neatsistebėjo – mokykla, neturinti net 200 mokinių, taip prasmingai gebėjo įamžinti ukrainiečius – vienuolius bazilijonus – juk tai pirmoji skulptūra Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui visame pasaulyje.

Didelio patrioto Bazilionų vidurinės mokyklos direktoriaus Rimanto Gorio iniciatyva užsikrėtę ne tik mokyklos pedagogai, bet ir mokiniai, o atvykstantys svečiai, kurių čia netrūksta, sužavėti nedidelės mokyklos atliekamais darbais įamžinant savo krašto istoriją. Ukrainietės seserys sakė: „Mokiniai ne žodžiais girdėdami kalbas, o akivaizdžiai matydami atliekamus darbus ir patys į juos įsijungdami, jau nuo jaunų dienų brandina širdyje meilę Dievui, Tėvynei ir žmogui, atsakomybę ir pareigingumą, o baigę mokyklą, ją paliks mylėdami savo kraštą, gerbdami istoriją ir norėdami darbuotis Lietuvoje ir Lietuvai“.

Dr. Aldona Vasiliauskienė ukrainiečiams pasakoja apie ukrainistikos kaupimą Bazilionų vidurinėje mokykloje ir mokyklos direktoriaus Rimanto Gorio atliekamus darbus. Iš kairės: t. Pavlo Jachimecas OSBM, Olga Ponajda, dr. A;Aldona Vasiliauskienė, mokyklos direktorius Rimantas Gorys, s. Miroslava Jachimec SSMI ir s. Magdalyna Čajkivska SSMI

Ukrainiečiai Kryžių kalne, Berčiūnuose

Pakylėti Bazilionų mokykloje patirtų įspūdžių, mokyklos direktoriaus Rimanto Gorio ir svečių laukusių pedagogų dėmesio, piligrimai maldoje pasiekė Kryžių kalną, kuriame surado ir 2000 m. rudenį arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus SJ Šiluvoje pašventintą ir į Kryžių kalną atneštą ukrainiečių kryžių.

Po maldų ir giesmių Kryžių kalno Pranciškonų vienuolyno koplyčioje, piligrimų laukė maloni staigmena – sutiko ukrainietį iš Toronto (Kanados), dalyvavusį 500 metų Švč. Trejybės bažnyčios šventėje, pedagogą Igorį Tomkivą (Ihor Tomkiv).

Paskutinis ukrainiečių piligrimų sustojimas – Berčiūnai. Ukrainiečiai, iškilmingai paminėję Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios 500 metų jubiliejų, šią šventę pratęsė piligrimyste po Lietuvą. Grįš į Ukrainą išsiveždami lietuvių dėmesį ir pagarbą šventoms vietoms, mokinių ugdymo meilės ir pagarbos savo krašto istorijai dvasia patirtį.

Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios klebonas t. Pavlo Jachimecas OSBM, sakė, kad už 500 metų bažnyčios jubiliejų ir artėjantį 400 metų Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino jubiliejų reikia dėkoti Aukščiausiajam ir Dievo Motinai Marijai – tad vykusi piligrimystė – jubiliejinės šventės tąsa.

 

Atgal