VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

07 18. Neįprasta dovana kunigui Medardui Čeponiui

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Birželio 22 d. Šv. Mikalojaus bažnyčioje klebonui kun. Medardui Čeponiui įteiktas itin retas Lietuvoje jubiliejinis medalis, skirtas Kijevo Kristaus Prisikėlimo katedros (Patriarchalinio Kristaus Prisikėlimo Soboro) pašventinimui 2013 m. ir Kijevo Rusios krikšto 1025 metų jubiliejui.

Glaustai prisiminsime 2013-aisiais  – Tikėjimo metais –  rugpjūčio 16–19 dienomis Kijeve vykusius renginiai (pagrindinės jubiliejinės dienos 17 ir 18), skirtus Kijevo Rusios krikšto 1025-osioms metinėms, naujai pastatyto Soboro šventinimą, jo statybos istoriją.

Patriarchalinio Soboro statyba Kijeve

Šventėje buvo du svarbiausi akcentai: visos Ukrainos piligrimystė ir Ukrainos Graikų apeigų katalikų cerkvės – Kijevo Kristaus Prisikėlimo katedros (Patriarchalinio Kristaus Prisikėlimo Soboras) pašventinimas.

Patriarchaliniam Soborui statyti vietos pradėta ieškoti jau nuo 1997–1998 m. , o nuo 2002 m. rugsėjo 9 d. pradėta Patriarchalinio komplekso statyba. 2002 m. spalio 27 d. kardinolas Liubomyras Huzaras pašventino kertinį Patriarchalinio Soboro akmenį. Pradėtas statyti Patriarchalinis Soboras Ukrainos širdyje – Kijeve – tapo grįžimo į gimtas vietas, į ištakas –  pradžia...

Kun. Medardą Čeponį (dešinėje) su kunigystės 30-mečiu sveikina šv. Mikalojaus parapijos tretininkų (trečio pasauliečių ordino) brolijos vadovas Edvardas Macijauskas (su gėlėmis) ir narys Juozas Genevičius. Stovi kunigai: Gintaras Černius, Aldas Antanas Čeponis, t. Pavlo Jachimec OSBM ir dr. Mindaugas Ragaišis. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

2004 m. pradžioje šalia būsimų Patriarcho rūmų pastatyta medinė koplyčia, kuri kovo 28 d. buvo pašventinta. Tačiau po pusantrų metų – 2005 m. lapkričio 19 d. (vidurnakty) ji piktadarių sudeginta.  Per pusantrų metų beveik toje pačioje vietoje pastatyta nauja medinė Švč. Mergelės Marijos Apreiškimo cerkvė, kurią pašventino 2007 m. balandžio 7 d. 2008 m. lapkričio 1 d. šios bažnyčios klebonu paskirtas studitas t. Josyfas Milianas, 2009 m. įšventintas į vyskupus (birželio 18 d. vyko inauguracija). Tačiau ir tapęs vyskupu J. Milianas likosi šios cerkvės klebonu, šias pareigas eina ir šiandieną. 

Nuo 2009 m. Soboro statybos lėšomis, rūpinasi Kristaus Prisikėlimo Soboro – UKGC Patriarchalinio Soboro statybos stebėjimo tarybos pirmininkas Kijevo arkivyskupijos vyskupo pagalbininkas vyskupas Josyfas Milianas (2013 m. jis buvo paskirtas 1025 m. Kijevo Rusijos krikšto Jubiliejinio organizacinio komiteto pirmininku).

Kun. Medardas Čeponis (kairėje) su Lietuvių švietimo draugijos „Rytas“ pirmininku Algimantu Masaičiu (dešinėje) Šv. Mikalojaus bažnyčios šventoriuje prie Kristoforo

Lėšų statybai telkimui buvo surengti akademinės bei populiariosios muzikos koncertų turai ne tik po Ukrainą, bet ir užsienyje.

„Šventoves stato Dievas. Jis duoda įkvėpimo žmonėms: architektams, statybų organizatoriams ir vykdytojams – yra sakęs kardinolas Liubomyras Huzaras. – Malda taip pat duoda įkvėpimo statybai, taigi ji irgi stato šventovę“. Tad Kardinolas kvietė ir kviečia maldai, nes „troškimas vienybės ir maldos stiprina Patriarchalinio Soboro sienas“.

Dr. Aldona Vasiliauskienė kun. Medardui Čeponiui perduoda vysk. Josyfo Miliano dovanas: medalį ir suvenyrus

Kijeve pastatytas UGKC Patriarchalinis Soboras – Katedra, - kaip sakė vyskupas Josyfas Milianas, - visam pasauliui liudys Dievo Tėvo taiką, Jo Sūnaus auką ir Šventosios Dvasios meilę.  Soborą puošia Kristaus Prisikėlimo mozaika esanti virš centrinių durų.

 Kijevo Patriarchalinis Kristaus Prisikėlimo Soboras tradicinės kompozicijos: trijų apsidžių ir 5 navų katedra baigiasi penkiais bokštais. Vidinė Soboro dalis – pagrindinė nava 19,6 x 19, 6 m., kuri talpina iki 1500 tikinčiųjų. Soboro aukštis 64,5 m. Pagrindinis altorius nukreiptas į  rytus, prieš įėjimą – aikštę.

Kijevo Rusios krikšto jubiliejiniai renginiai ir leidiniai

Kijevo Rusios krikšto 1025-osioms metinėms paminėti buvo suorganizuotos parodos „Patriarchas Josyfas Slipyj“ ir „Popiežius ir Ukraina“; mokslinės konferencijos ir forumai, suvažiavimai. Iškilminga liturgija vyko Volodymyro kalvoje prieš šventojo Volodymyro paminklą. Vyko naktinis budėjimas ir šventųjų relikvijų pernešimas į Patriarchalinį Soborą. Soboro šventinimas ir iškilmingos šv. Mišios, vandens šventinimas Dniepre, labdaringas koncertas, bei įspūdinga šventinė Akademija.

Vilniaus oro uoste į Vladimirą (prie Kliazmos) išlydint Ramūną Babenską (kairėje) tariamasi dėl tolesnio Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio vardo įamžinimo. Iš dešinės: Vilniaus Visų Šventųjų parapijos klebonas kun. Vytautas Rapalis, Vilniaus Šv. Mikalojaus bažnyčios klebonas  kun. Medardas Čeponis, UAB „Vilava“ generalinis direktorius, Daugailių mokyklos bičiulių pirmininkas  Antanas Vilūnas ir verslininkas Ramūnas Babenskas

Išleisti jubiliejiniai leidiniai: jubiliejinė knyga – albumas (Mūsų vienybės Soboras; 112 puslapių knyga – albumas išleista vyskupo Josyfo Miliano iniciatyva), šventės programa, kvietimas, maldynas, šventinės – koncertinės akademijos programa, mokslinės konferencijos programa.

Jubiliejinis komitetas monetų kalykloje užsakė 10 tūkstančių jubiliejinių medalių, tačiau pritrūko lėšų ir iki šventės sumokėta tik už penkis tūkstančius (taigi tiek medalių ir gauta). Galima pasidžiaugti, kad jų atvežta ir į Lietuvą: du medaliai įteikti straipsnio autorei, kuri vieną iš jų Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčioje po šv. Mišių perdavė šios bažnyčios klebonui t. Pavlo Jachimecui OSBM – tai vyskupo Josyfo Miliano dovana.

Šventės dalyviai, svečiai

Buvo tikėtasi, kad šventėje dalyvaus arti 20 tūkstančių maldininkų, jų gi tikrumoje atvyko ženkliai daugiau: per 50 vyskupų, beveik tūkstantis kunigų (vienuolių ir pasaulinių), keli šimtai seserų vienuolių ir beveik 30 tūkstančių maldininkų.

Šventėje kaip Popiežiaus Pranciškaus Nepaprastasis Pasiuntinys Krikšto jubiliejui dalyvavo kardinolas Audrys Juozas Bačkis ir jį lydintis monsinjoras Robertas Šalaševičius. Į jubiliejų iš Lietuvos važiavo t. Vinkentijus (Vasylis Janickis) OSBM,  Olia ir Valentinas Bojčenko, Natalija Šertvytienė, Stepanas Kubyšinas ir dr. Aldona Vasiliauskienė.

Kijevo Patriarchalinio Kristaus Prisikėlimo Soboro pašventinimui skirtas medalis (viena pusė)

Kijevo Patriarchalinio Kristaus Prisikėlimo Soboro pašventinimui skirtas medalis (kita pusė)

Vilniaus Švč. Trejybės 500 metų jubiliejus

2014 m. birželio 7–9 d. Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčia iškilmingai paminėjo 500 metų jubiliejų. 1514 m. kunigaikštis Konstantinas Ostrogiškis (1460–1530), atsidėkodamas Dievui už pergalę mūšyje prie Oršos su žymiai gausesne Maskvos kariuomene, Vilniuje, vietoj medinės cerkvės, pastatė didingą mūrinę šventovę. Tad šįmet ir pergalės prie Oršos, ir Švč. Trejybės bažnyčios 500 metų jubiliejus. Į šią šventę atvyko ukrainiečiai kunigai ir pasauliečiai ne tik iš Ukrainos, bet ir iš Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos. Atvažiavo ir daug vienuolių (kunigų ir brolių) bazilijonų. Visas tris dienas šv. Mišių metu giedojo ir koncertavo ne tik bažnyčioje, bet ir Vilniaus Rotušėje bažnytinis chotas „Cantemus“ iš  Ivano Frankivsko vadovaujamas Igorio Demjaneco (Ihor Demjanec). Pažymėtina, kad choras yra koncertavęs daugelyje Europos šalių. Ir ten, kur nesuprasdavo ukrainietiškų žodžių, juos pajusdavo širdimi.

Aukščiausiąjį Ukrainos Graikų apeigų katalikų bažnyčios arkivyskupą atstovavo vysk. Josyfas Milianas (iš Kijevo). Šv. Mišiose kartu meldėsi Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino protoarchimandritas Genezijus Viomaras OSBM (iš Romos), Ukrainos Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos protoigumenas t. Pantalejmonas  Salamacha OSBM, Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas ir Apaštalinis nuncijus arkivyskupas Pedro Lopez Quintana.

Dar vienas Kijevo Rusios krikšto jubiliejui skirtas medalis Lietuvoje

Vyskupas Josyfas Milianas, išvykdamas iš Lietuvos, paliko Kijevo Rusios 1025 m. krikšto jubiliejui skirtą medalį, patikėdamas straipsnio autorei jį įteikti Šv. Mikalojaus bažnyčios klebonui, Vilniaus dekanui kun. Medardui Čeponui. Apie šios bažnyčios, parapijiečių ir kunigo ryšius su ukrainiečiais, jų dėmesį Ukrainai, vyskupui pasakojo Švč. Trejybės bažnyčios klebonas kun. t. Pavlo Jachimec OSBM.

Birželio 22 d. iškilmingoje Dievo Kūno šventėje, po 10 val. šv. Mišių Šv. Mikalojaus bažnyčioje klebonui kun. Medardui Čeponiui ir buvo įteiktas vyskupo Josyfo Miliano iš Kijevo atvežtas jubiliejinis medalis ir kiti vyskupo palikti suvenyrai. Kun. M. Čeponis – vienintelis lietuvis kunigas apdovanotas tokiu ženklu.

Prieš  iškilmingas šv. Mišias minint Švč. Trejybės bažnyčios 500 metų jubiliejų, procesijai priartėjus prie Aušros Vartų, ukrainiečius sutinka arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas (kairėje). Šalia jo –  vyskupas Josyfas Milianas (Kijevas) ir dešinėje – protoigumanas t. Pantalejmonas Salamacha OSBM (Lvovas)

Įrašai ir vaizdai jubiliejiniame medalyje

Sidabro medalio vienoje pusėje Kijevo Kristaus Prisikėlimo katedros vaizdas, o abejų šonų pakraščiuose įrašyta vieta ir metai.Kairėje pusėje – ukrainiečių kalba(Київ 2013), dešinėje – anglų.

Viršuje įrašas stambesnėmis didelėmis ukrainiečių kalba (Patriarchalinio Kristaus Prisikėlimo Soboro pašventinimas) ir mažesnėmis – anglų.

Apačioje  taip pat stambesnėmis didžiosiomis raidėmis  (Ukrainiečių Graikų-katalikų cerkvė), mažesnėmis – anglų kalba.

Kitoje medalio pusėje – Aukščiausiojo (vyriausiojo) Ukrainos Graikų apeigų katalikų bažnyčios arkivyskupo Svetoslavo Ševčiuko portretas su ant krūtinės nešiojamu kryžiumi – pektoralu, dešinėje rankoje laiko kryžių laiminimui, kairėje – ganytojo lazdą – pastoralą. Kairėje medalio pusėje – arkivyskupo herbas.

Virš portreto įrašas anglų kalba, apačioje didelėmis raidėmis – ukrainiečių kalba (Pirmasis žodis turi „Jo Ekscelencijos“ prasmę, tad vertimas būtų toks: „Ukrainos graikų apeigų katalikų cerkvės vadovas ir tėvas Jo Ekscelencija Svetoslavas).

Šis arkivyskupo Svetoslavo Ševčiuko padėjėjo vyskupo Josyfo Miliano perduotas medalis liudija ukrainiečių padėką už dėmesį, pagarbą ir maldas ukrainiečiams ir Ukrainai.

Tikintis prasmingos darbuotės „Ryto“ draugijoje

Liepos 4 d. Šv. Mikalojaus bažnyčioje po rytmetinių šv. Mišių, atsisveikinant su ilgamečiu parapijos klebonu, žodį tarė straipsnio autorė, Lietuvių švietimo draugijos „Rytas“ pirmininkas Algimantas Masaitis, Kazimieras Tamošiūnas. Kazimieras Tamošiūnas, kurio giminėje ir tarp pažįstamų buvo nemaža kunigų, perskaitė  Teresės Staneikaitės – Mačiulienės 1972 m. parašytą eilėraštį „Lietuvos kunigui“.

O, kunige, tu kardas ir viltis mūs rankoj,

Kai sielą puola priešai nejučia.

Esi tiesa, kai abejonės mūs aplanko

Ir vaistai, kai vargina kančia.

 

Tegul karštą širdis liepsnoti nepaliauja,

Nes jai užgesti n niekad nevalia.

Būk tvirtai įaugęs į lietuvio kraują,

Kiekvienoj širdy lik rūtos šakele.

A. Masaitis kalbėjo apie 2013 m. organizuotus gražius renginius, skirtus „Ryto“ draugijos 100-mečiui: konferencijas, parodas, paminklinio akmens bei atminimo lentos atidengimą ir pašventinimą, šv. Mišias, mokslinio leidinio parengimą ir išleidimą. Dėkojo šv. Mikalojaus bažnyčios vikarui dr. kun.  Mindaugui Ragaišiui, aktyviai įsijungusiam į minėtą veiklą.

A. Masaitis, kalbėjo apie būtinybę pagyvinti lietuvišką veiklą Vilnijos krašte ir džiaugėsi, kad kun. M. Čeponis, labai gražiai atgaivinęs senąsias tradicijas šv. Mikalojaus bažnyčioje, šią savo veiklą tęs ir Švenčionyse, kur jau yra laukiamas...

Atgal