VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

11 29. Jubiliejiniai leidiniai

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Lapkričio 8-10 d. Vilniuje, Šiauliuose ir Bazilionuose (Šiaulių r.) vyko jau XI tarptautinė mokslinė konferencija iš ciklo Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas. Jos tema „Iš liaudies – liaudžiai“, o konferencija skirta Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios 500 metų jubiliejui (apie konferenciją dar rašysime).

Protoigumenas Pantalejmonas Salamacha OSBM (dešinėje) padėka įteikia konferencijos prelegentei doc. dr. Genovaitei Kirkienei (kairėje). Tolumoje matyti t. Pavlo Jachimecas OSBM. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Šv. Juozapatas ir jam skirti renginiai.

Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčia kas metai lapkričio 12 d. mini šventąjį Juozapatą (Ivaną Kuncevičių) – tai jo kankiniškos mirties – Gimimo dangui diena. 1623 m. lapkričio 12 d. per vizitaciją Vitebske Juozapatas buvo nužudytas prieš Bažnyčios vienybę kovojusių priešų. Primintina, kad šis šventasis brendo Lietuvoje, nuo 1596 iki 1617 metų gyvendamas ir darbuodamasis Vilniuje. 1604 m. Ivanas Kuncevičius (1580 m. gimęs Voluinės Vladimire) įstojo į Švč. Trejybės vienuolyną Vilniuje, pasirinkdamas Juozapato vardą ir tapo vienu iš Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino kūrėjų (ordinas įkurtas 1617 m.). Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas tapo svarbiausiu Brastos Bažnytinės unijos nutarimų įgyvendintoju.

Šiauliuose Šv. Jurgio bažnyčioje po šv. Mišių – konferencijos dalyviai, ukrainiečiai vienuoliai kunigai ir broliai su vyskupu Eugenijumi Bartuliu (centre), Šiaulių universiteto rektoriumi prof. Donatu Jurgaičiu (iš dešinės trečias) ir straipsnio autore (prieš vyskupą). Vyskupo kairėje – protoigumenas Pantalejmonas Salamacha OSBM, dešinėje – Bazilijonų Filosofijos – Teologijos studijų instituto (Briuchovičiai, Ukraina) rektorius t. Josafatas Chaimyk OSBM

1617 m. Juozapatas buvo paskirtas Polocko vyskupu ir palikęs Vilnių, kuriame išgyveno 21 metus, apsigyveno Polocke. Išvykęs iš Vilniaus Juozapatas darbavosi tik 6-erius metus. Juozapatą nužudžius, jam greitai buvo užvesta Beatifikacijos byla ir jau 1643 m. , taigi praėjus vos 20 metų nuo jo žūties, popiežius Urbonas VIII Juozapatą paskelbė palaimintuoju. 1867 m. popiežius Pijus IX Juozapatą paskelbė šventuoju. Tai pirmasis ukrainietis, kanonizuotas Katalikų Bažnyčios.

Šventojo palaikai ilgą laiką buvo slapstomi įvairiose Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos vietose ir tik 1916 m. pervežami į Šv. Barboros bažnyčią Vienoje. Po 33 metų, 1949 m. jie pervežti į Romą ir 1963 m. lapkričio 22 d. (tai Juozapato mirties diena senuoju stiliumi) popiežiui Jonui Pauliui II laiminant perlaidoti Vatikane Šventojo Petro Bazilikoje po Šv. Bazilijaus Didžiojo altoriumi.

Knygos, skirtos jubiliejinės šventės minint kankinio Šv. Juozapato palaikų perkėlimo 50-metį, viršelis

2013 m. lapkričio 23 – 25 dienomis Romoje vyko nemaža renginių, skirtų ukrainistikos tematikai ir Šv. Juozapatui, minint jo perlaidojimo Vatikano Šv. Petro bazilikoje 50-metį. Pagrindinės šv. Mišios Šv. Petro Bazilikoje vyko pirmadienį, lapkričio 25 d., o po jų – susitikimas su Šventuoju Tėvu. Apie tai plačiai rašyta „Lietuvos Aide“( 2014. Kovo 4. Nr. 52, 53, 54. P. 6; Kovo 8. Nr. 55, 56, 57. P. 6).

Lvove, Šv. Onufrijaus vienuolyne prie „Misionieriaus“ leidyklos. Iš kairės: protoigumenas Pantalejmonas Salamacha OSBM, dr. Aldona Vasiliauskienė, doc. dr. Irena Ramaneckienė ir t. Vitalijus Dudkevičius OSBM

Šiais metais Ukrainos Graikų apeigų katalikų bažnyčia (UGKC) mini 25-erius metus, kai ji vėl galėjo laisvai atgaivinti savo veiklą – išėjo iš pogrindžio. Šiuos, ketvirčio amžiaus jubiliejinius metus unitai pažymėjo daugeliu renginių bei leidinių. Tarp jų ir spalvota knyga – albumas, skirtas Šv. Juozapato palaikų perlaidojimo Vatikane 50-mečio šventei.

Knyga-albumas Šv. Juozapato atminimui.

Knygą- albumą išleido vienuolių bazilijonų leidykla „Misionierius“ (išspausdinta Žovkvoje). Tai 144 puslapių didelės apimties leidinys, kurio pasirodymą finansavo Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos Ukrainoje protoigumenas t. Pantalejmonas Salamacha OSBM.

Konferenciją Bazilionų mokykloje pradeda jaunieji muzikantai. Iš dešinės sėdi: mokyklos direktorius Rimantas Gorys, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, dr. Aldona Vasiliauskienė, mokyklos direktoriaus pavaduotoja Irena Vaičiulienė....

Knygoje sutalpinti pasisakymai, pamokslai, UGKC vadovo Aukščiausiojo arkivyskupo Svetoslavo Ševčuko bei Šventojo Tėvo Pranciškaus bei kitų sveikinimai, o taip pat žinios apie jubiliejinius renginius.

Įžanginį žodį, kreipimąsi į skaitytojus parašė UGKC Aukščiausias arkivyskupas Svetoslavas Ševčukas (P. 7–9).

Išspausdintas arkivysk. Svetoslavo 2013 m. lapkričio 9 d. sveikinimas Austrijos kardinolui bei simpoziumo dalyviams, minėjusiems 390-uosius Šv. Juozapato mirties metus (P. 13–17).

Knygoje ir Šv. Mišių pamokslas, pasakytas arkivyskupo Svetoslavo Ševčuko (P. 59–63) ir Rytų Bažnyčių kongregacijų prefekto kardinolo Leonardo Sandri sveikinimas Šv. Mišių pabaigoje (P. 85–88).

„Tegul jus visada lydi ir laimina Viešpats Dievas užtariant Švenčiausiajai Mergelei Marijai ir Šventajam Juozapatui“, kalbėjo Šventasis Tėvas Pranciškus, laimindamas į Romą gausiai atvykusius ukrainiečius piligrimus, pagerbiant Šv. Juozapatą. Šventojo Tėvo kreipimasis išspausdintas 105–107 knygos puslapiuose.

 

Skapiškyje (Kupiškio r.) prie parodos „Pažintis su Ukrainos kultūra“ stendų. Iš kairės: mokytoja Stanislova Mažeikytė, diak. Romanas Melnykas OSBM, br. Romanas Duda OSBM, protoigumenas Pantalejmonas Salamacha OSBM, tolumoje dr. t. Pavlo Krečiunas OSBM, br. Petro Vengrynas OSBM, už jo – br. Pavlo Dolišnyj OSBM, t. Ignatijus Moskaliukas OSBM

Minint Šv. Juozapato palaikų perkėlimo į Vatikano Baziliką 50-metį tėvų bazilijonų generalinės kurijos patalpose vyko dr. t. Pavlo Krečiuno OSBM (iš Mukačevo, Ukraina) monografijos, skirtos Šv. Juozapatui („Šv. Juozapatas Kuncevičius (1580–1623) kaip tikėjimo liudytojas“ ukrainiečių kalba), pristatymas, apie tai rašoma mūsų apžvelgiamo leidinio 129 puslapyje.

137–142 puslapiuose minimos 1963 m. lapkričio 25 d. iškilmės, perkeliant Šv. Juozapato palaikus į Vatikano Šv. Petro Baziliką, tuomet sakytos kalbos.

Minėti tekstai gausiai iliustruoti nuotraukomis, tad ne tik dvasininkai, bet ir įvairių kongregacijų seserys bei pasauliečiai, dalyvavusieji 2013 m. lapkričio 25 d. Šv. Mišiose Šv. Petro Bazilikoje, gali rasti save ar savo pažįstamų.

Ukrainietiška malda – giesmė Kryžių kalne

Protoigumenas mgsr. t. Pantalejmonas Salamacha OSBM

Knyga – albumas, kurio pasirodymo ne tik mecenatu, bet ir iniciatoriumi buvo Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos Ukrainoje protoigumenas t. Pantalejmonas Salamacha OSBM, labai svarbus bazilijonų istorijai, paliekantis gražų pėdsaką. Tai, galima sakyti, ir vienas iš pasirengimo artėjančiam Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino 400 metų (2017 m.) jubiliejui etapų.

Protoigumenas t. Pantalejmonas Salamacha OSBM dažnas svečias ir Lietuvoje. Ir neatsitiktinai – Vilniaus bazilijonų ordino Šv. Juozapato vienuolynas priklauso Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijai Ukrainoje, tad protoigumenui priklauso visi provincijos vienuolynai, o į jos sudėtyje ir Vilniaus bazilijonai.

Protoigumenas ne kartą bendravo su Šiaulių vyskupu Eugenijumi Bartuliu, yra susitikęs su Šiaulių universiteto rektoriumi prof. Donatu Jurgaičiu, lankęsis Bazilionų (Šiaulių r.) mokykloje, domėjosi ir susipažino su Skapiškyje (Kupiškio r.) kaupiama ukrainistika.

Lapkričio 8 ir 9 dienomis protoigumenas Pantalejmonas Salamacha OSBM Vilniuje Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje, o lapkričio 10 d. Šiaulių Šv. Jurgio bažnyčioje XI tarptautinės konferencijos „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas: iš liaudies – liaudžiai“ dalyviams bei kitiems tikintiesiems Šv. Mišių metu pasakė pamokslus. Be to, parengė pranešimą „Švč. Trejybės Lietuvos provincija: veikla“. Protoigumenas, atkreipdamas dėmesį į mokslininkų veiklą, konferencijos dalyvius apdovanojo specialiomis padėkomis.

Padėką Bazilionų mokyklos bendruomenei iš protoigumeno Pantalejmono Salamachos OSBM (dešinėje) rankų priima mokyklos direktoriaus pavaduotoja Irena Vaičiulienė (kairėje)

Protoigumenas Pantalejmonas pasiryžęs, kaip mokslinių straipsnių rinkinį, išleisti pranešimų medžiagą. Pats protoigumenas yra Voluinės nacionalinio Lesės Ukrainkos universiteto Lucke doktorantas (jo mokslinė vadovė dr. doc. Oksana Karlina), tad mokslinė veikla, jos palaikymas ir skatinimas yra itin svarbus Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos Ukrainoje vadovo – protoigumeno t. Pantalejmono Salamachos OSBM bruožas.

Protoigumenas džiaugiasi, kad aptarta knyga – albumas pasiekė ir Lietuvą – į ją atvežti penki egzemplioriai, kurie perduoti Bazilionų mokyklai, Skapiškio muziejėliui, Kupiškio bibliotekai. Vieną knygą albumą turi Vilniaus bazilijonų ordino Šv. Juozapato vienuolynas ir dar vienas leidinys – padovanotas straipsnio autorei.

Atgal