VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

12 20. Adventinis susitikimas Skapiškio bendruomenėje

Regina Stanienė, Roma Bugailiškienė

2014 m. gruodžio mėn. 11d. Kupiškio r. Skapiškio bendruomenės namuose vyko neeilinis adventinis susitikimas, kuriame dalyvavo gausus būrys svečių: lietuvių ir ukrainiečių kunigų bei pasauliečių, valdžios atstovų.

Dr. A. Vasiliauskienės knygos ir apdovanojimai. Rimvido Jankevičiaus nuotraukose

Adventinio pojūčio tema skapiškietės dr. A. Vasiliauskienės monografijos „Vasilijaus Zinko studija “Sesuo Rafaila“: istorinis biografinis kontekstas, moksliniai komentarai, ir teologinė terminologija“ pristatymas. Renginį pradėjusi Skapiškio bendruomenės pirmininkė Roma Bugailiškienė priminė Lietuvoje bei Ukrainoje vykusius renginius, skirtus šios knygos pristatymui. Pristatė dr. Aldonos Vasiliauskienės parašytas knygas bei iš Ukrainos iš įvairių institucijų gautus apdovanojimus, kurie papildė knygų parodą, taip pat pristatė eksponuojamas t. Vasilijaus Zinko OSBM knygas bei renginio dalyviams parodė 122 puslapių knygą apie seserį Rafailą ukrainiečių kalba, palygindama su 680 puslapių monografija.

Skapiškio pagrindinės mokyklos bibliotekininkei Reginai Stanienei kilo mintis mokiniams suprantamai ir paprastai pristatyti sudėtingą mokslinę monografiją. Ji parengė scenarijų į kurio įgyvendinimą įsijungė lietuvių kalbos mokytojos Auksė Jankevičienė ir Nijolė Bagdonavičienė kartu su savo mokiniais.

Bendruomenės pirmininkė pasidžiaugusi šioje mokykloje įvykusiu šiltu monografijos pristatymu pakvietė į sceną pakartoti jaudinančius vaizdus miestelio bendruomenei.

Adventinis susitikimas Skapiškyje (pirmoje eilėje iš kairės- Skapiškio seniūnijos seniūnas Valdas Juškevičius ir Dr. A. Vasiliauskienė)

Mokiniai ir miestelio bendruomenė turėjo galimybę plačiau susipažinti su dr. A. Vasiliauskienės biografija bei kūrybiniais ir mokslo pasiekimais, apdovanojimais. Juos vaizdžiai pristatė Laura Puciataitė ir Šarūnė Andrijauskaitė. Kad Skapiškyje augusi ir dažnai į savo sodybą atvykstanti mokslininkė turi tiek daug pasiekimų ir apdovanojimų nustebino ne tik mokinius, bet ir mokytojus bei renginio svečius. Išsamų t. Vasilijaus Zinko OSBM gyvenimo ir kūrybinės veiklos kelią papasakojo Irena Kucinaitė. Regina Stanienė supažindino su monografijos atsiradimo istorija, pristatė svarbiausius ir įdomiausius Vasilijaus Zinko studijos „Sesuo Rafaila“ pasakojimo fragmentus. Tai, kad lietuvis Aleksandras Rimkevičius, dirbdamas Ukrainoje, susipažino su ukrainiete Marusia Bylivska. Jiems susituokus gimė dukrelė Vanda. Tėvai labai didelį dėmesį skyrė dukros doriniam ugdymui. Vanda buvo labai įsilavinusi ir mokėjo daug užsienio kalbų . Pedagoginį darbą tęsė ir įstojusi vienuolyną. Vienuolyne pasirinko sesers Rafailos vardą. Mokslas ir mokykla tapo jos gyvenimo dalimi daugelį metų. Jau būdama ligos patale, sesuo Rafaila pasikvietė ją gerai pažinojusį kunigą vienuolį Vasilijų Zinko ir jam papasakojo tai, kas knygoje išdėstyta. Pasakojimą paįvairino kūrinio ištrauka, ją skaitė Gabija Janulionytė . Visus sužavėjo s. Rafailos tėvų pasimatymo pokalbis apie mišrią šeimą, kurį jautriai žiūrovams perteikė Aistė Peciukonytė ir Lukas Andrijauskas. Jiems pasiruošti padėjo mokytoja Auksė Jankevičienė. Nuotaikingai ištrauką iš sesers Rafailos pokalbio su vaikais parodė būrelis „Smagratis“ ( Ligita Rudokaitė, Eglė Lesmonavičiūtė, Ieva Giedrytė, Orinta Aleknaitė, Aušrinė Kvedaravičiūtė, Tomas Kurkauskas, Augustas Šyba) vadovaujamas mokytojos Nijolės Bagdonavičienės. Kuo išskirtinė buvo vienuolė ir apie gražiausias jos gyvenimo pasiekimus pasakojo tikybos mokytoja Žydra Andrijauskienė. Jaudinančią dainą „Sparnai gerumo“ atliko aštuntokės Eglė Lesmonavičiūtė ir Ligita Rudokaitė.

Vanda Rimkevičiūtė - sesuo Rafaila - pirmoji lietuvaitė, kurios vardas įamžintas Brazilijos istorijoje, - pristatydama vienuolės veiklos įamžinimą kalbėjo Alma Dilytė, - tai padėka už jos kruopštų, sąžiningą darbą, meilės Dievui ir žmonėms liudijimą, tai vienintelė lietuvė išeivijoje dirbusi ukrainiečių tautai.

Renginio svečiai (pirmoje eilėje iš kairės - t. Sergij Krutovskij OSBM ir t. Pavlo Jachimec OSBM)

Svečių pasisakymai

Renginio vedančioji Roma Bugailiškienė pakvietė Krekenavos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bazilikos kleboną kun. Andrių Šukį, pasidalinti mintimis apie monografiją bei jos autorę. Kunigas kalbėjo apie dvasines vertybes ir kaip mes jas suprantame, ir ką galėtume laikyti šiomis vertybėmis. Skapiškio bendruomenės, mokyklos ir parapijos inicijuotas renginys - puikus pavyzdys dvasinių vertybių paieškai ir jų sklaidai. Monografijos autorei palinkėjo kūrybinės sėkmės ir naujų dvasinių paieškų prikeliant iš užmaršties nežinomas ar mažai žinomas asmenybes.

Krekenavos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bazilikos klebonas, kun. Gediminas Jankūnas, sakė pirmiau turįs atlikti pareigą ir įteikti Skapiškio seniūnijos seniūnui Valdui Juškevičiui specialią padėką už talką įamžinant arkivyskupo Mečislovo Reinio atminimą bei dėmesį piligrimams iš Rusijos. Kartu su padėka įteikė ir ukrainietiškų saldainių dėžutę. Kunigo kalba buvo nuotaikinga, linksma ir kartu subtili. Kun. G. Jankūnas gebėjo šiuolaikines informacines technologijas ir jų galimybes sulyginti su dr. A. Vasiliauskienės monografija, pavadindamas darbą enciklopediniu, o autorę prilygino „bevieliu internetu“ iš kurios galima sulaukti išsamiausių atsakymų į įvairiausius klausimus. Reikia pastebėti, kad dr. kun. G. Jankūnas kartu su prof. prelatu Vytautu Steponu Vaičiūnu OFS pirmieji paruošė šiai monografijai bendrą recenziją, kuri išspausdinta mokslo žurnale „Soter“.

Renginio svečiai (iš kairės- t. Pavlo Jachimec OSBM ir Michail Maksimjuk)

Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios klebonas, ukrainietis tėvas Pavlo Jachimec OSBM perskaitė ir įteikė dr. A. Vasiliauskienei sveikinimą – padėką už darbą garsinant ukrainiečių ir lietuvių religinius kultūrinius ryšius. Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios aktyvus parapijietis Michail Maksimjuk kalbėjo apie savo pažintį su dr. A. Vasiliauskiene bei pasidžiaugė, kad ji lankosi ukrainiečių bažnyčioje ir įteikė ypatingą ukrainiečių pyragą „karavajų“, kurį pats kepa ypač garbingiems svečiams.

Ukrainos Švč. Gelbėtojo provincijos protoigumeno patarėjas, tėvas Sergij Krutovskij OSBM džiaugėsi galėdamas dalyvauti šioje adventinėje popietėje. Jis buvo nustebintas vaikų gebėjimu perteikti t. V. Zinko literatūrinį palikimą, papasakojo keletą epizodų iš savo bendrystės su šviesios atminties kunigu V. Zinko bei protoigumeno vardu įteikė padėkas mgsr. kun. A. Šukiui ir dr. kun. G.Jankūnui.

Lauktuvės iš ukrainiečių (Michail Maksimjuk įteikia dr. A. Vasiliauskienei nacionalinį pyragą - karavajų)

Kupiškio r. savivaldybės kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius ir Kupiškio viešosios bibliotekos informacijos ir kraštotyros skyriaus vyresn. bibliografė Jolita Pipynienė pasveikino monografijos autorę dr. Aldoną Vasiliauskienę su pedagoginio darbo 50-mečiu, įteikdami albumą „Panevėžio vyskupijos bažnyčios“ ir gėlių bei pasidžiaugė mokslinės veiklos pasiekimais, apdovanojimais. Į sveikinimų pynę įsipynė aštuntos klasės mokinės Eglė Lesmonavičiūtė ir Ligita Rudokaitė, atlikdamos dainą.

Susitikimo su dr. A. Vasiliauskiene akimirkos (kalba dr. A. Vasiliauskienė)

Dr. A. Vasiliauskienė dėkojo visiems atvykusiems į šventinį renginį - monografijos pristatymą adventinio susikaupimo metu. Nuoširdžiai padėkojo monografijos pristatymo scenarijaus rengėjai Reginai Stanienei bei visiems pedagogams prisidėjusiems prie t. V. Zinko ir sesers Rafailos gyvenimo atskleidimo. Visiems „spektaklyje“ dalyvavusiems mokiniams monografijos autorė įteikė iš Ukrainos atvežtas tautodailininkų pagamintas bei ukrainietiškais raštais išgražintas medines dėžutes su saldainiais, palinkėdama įdėti į dėžutę savo gėrio kupiną mintį, norą, troškimą ir galvoti kaip juos įgyvendinti, o anksčiau ar vėliau šie norai išsipildys. Pedagogams ir Skapiškio bendruomenės namų šeimininkei, renginio vedėjai Romai Bugailiškienei padovanotose dėžutėse tūnojo angeliukai. Angeliukus gavo lietuviai kunigai, kiti šventės dalyviai, prisidėję prie šventės organizavimo bei kaimynai. Bendravimas tęsėsi prie vaišių stalo, ragaujant ukrainietiškus saldumynus ir pyragą „karavajų“.

Adventinis susitikimas Skapiškio bendruomenėje - dvasinis pakylėjimas, laukiant kūdikėlio Kristaus gimimo.

Atgal