VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

06 18. Kunigas Jonas Kastytis Matulionis SJ: atsiminimų mozaika (Pabaiga)

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Šventasis Kazimierai,

Tėvynę savąją globoki,

Globok vargingus žmones jos.

Ant balto žirgo vėl atjoki

Palengvinti vargų kančios.

 

Ir ačiū Dievui, kad nenutautėjom…

Savajam Vilniuj esam kaip ir Tu,

Kazimierai šventasis, mes atėjom

Čionai, kad būt Tėvynėje ramu.

 

Dar 1984 m. parašytas kunigo Kastyčio eilėraštis, skirtas Šventajam Kazimierui, tačiau jo neleido išspausdinti Katalikų kalendoriuje žinyne.

 

Šventasis Kazimierai,

Rankas tiesiu į tavo šventą karstą.

Ten rymantį Antakalnio tyloj,

Kur niekad grožio pilnatis nevargsta

Ir skęsta visata dangaus maldoj.

 

Gyvybės šiluma, žodžiu sultingu,

Taurios minties takais brendu...

Keliu tavos jaunystės išganingu –

Ir gėrio šventą tiesą surandu.

 

Iš mūsų Vilniaus, Aušros vartų meišto,

Maldos tyloj dangaus skliautais skridai.

Nešei Aukščiausiajam jaunystės žiedą

Ir ten garbės vainiką suradai

 

Maldų gėles po tavo kojom pabarstom

Ir garbinam Tave šventų minioj...

Rankas tiesiu prie Tavo švento karsto.

Su prašymais – maldavimų tyloj.

 

Pašauktas į Amžinybę Sausio 13-osios išvakarėse

Visi Sausio įvykių dalyviai gerai prisimena kun. Joną Kastytį Matulionį SJ, aikštėje dienomis ir naktimis aukojusį šv. Mišias, pamokslais ir homilijom teikusį išvargusiems vilties. Sovietmečiu kovojęs dėl tikėjimo bei Lietuvos laisvės, jis ir tuomet buvo vienu vedlių, malda kėlė kiekvieno žvilgsnį į dangų, pats kreipėsi ir ragino melstis į Švč. Mergelę Mariją, šv. Kazimierą prašyti Jų užtarimo pas Viešpatį Dievą. Tad ir Aukščiausiasis neatsitiktinai jį pasišaukė į Amžinybę Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienos išvakarėse, įvertindamas jo kovą dėl laisvės.

Kun. Jonas Kastytis Matulionis SJ, po varginančios ligos, užbaigęs žemiškąją kelionę, iškeliavo amžinybėn, - bebaigdamas 84 - uosius metus. Pašarvotas Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero jėzuitų bažnyčioje. Laidotuvių šv. Mišiose Kauno jėzuitų bažnyčioje meldėsi penki vyskupai: Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius SJ, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Vilniaus arkivyskupijos vyskupas augziljaras Arūnas Poniškaitis ir apie 30 kunigų. Šv. Mišių aukai vadovavęs Kauno arkivyskupas Sigitas TamkevičiusSJ kvietė šv. Mišiose dėkoti Dievui už kun. Kastyčio ištikimą Dievui gyvenimą, už kunigo ir vienuolio tarnystę Bažnyčiai, ragino melsti naujų dvasinių pašaukimų.

Pamokslą pasakęs vysk. Jonas Boruta SJ tėvo Jono Kastyčio Matulionio gyvenimą pavadino gražiausia dienos Evangelijos iliustracija, priminė jo gyvenimo kelią, pavadindamas jį ir sunkiu, ir šviesiu. Jis savo kančias ir gyvenimo sunkumus mokėjo ištikimai vienyti su Kristaus – Aukščiausiojo kunigo – kančia.

Šviesios atminties kun. Jonas Kastytis Matulionis SJ palaidotas Kauno Petrašiūnų kapinėse vienuolių jėzuitų kapuose.

Vilniaus Šv. Mikalojaus bažnyčioje, kurioje kunigas J. K. Matulionis SJ 1991–1994 metais vikaravo, jau sausio 14 d. ryte parapijos klebonas Aušvydas Belickas aukojo šv. Mišias. Šv. Mišios šioje bažnyčioje už buvusį vikarą buvo aukotos ir sekmadienį – sausio 18 d., o po 10 val. šv. Mišių gausiai susirinkusiems šviesios atminties kunigo Jono Kastyčio Matulionio SJ gerbėjams dr. Aldona Vasiliauskienė priminė keletą epizodų iš jo gyvenimo ir veiklos.

Vasario 12 d. Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje šv. Mišiose, kurias aukojo Jėzuitų provinciolas t. Gintaras Vitkus SJ bei kunigai – jėzuitai: Gediminas Kijauskas, Antanas Saulaitis, Rytis Gurkšnys, Mindaugas Malinauskas, Vytautas Sadauskas, Artūras Sederavičius, Jonas Zubrus buvo melstasi už šviesios atminties kun. Joną Kastytį Matulionį.

Pamokslą pasakė kun. G. Vitkus SJ, pažymėdamas šio aukštaičio ištikimą maldingumą, drąsą liudijant savo įsitikinimus ir gebėjimą palaikyti ryšius su šviesuoliais, troškimą būti tiesiu ir rūpestingu vynuogyno darbininku.

Po šv. Mišių bažnyčios salėje vyko prisiminimų vakaras, apžiūrėta Domo Akstino parengta kun. Kastyčiui skirta paroda. Apie kun. Joną Kastytį Matulionį SJ plačiai ir išsamiai kalbėjo Domas Akstinas, vadindamas kunigą Kastytį vadina Šviesuliu, pareigos Žmogumi, asketu, pasišventusiu Bažnyčiai ir Lietuvai. D. Akstinas sakė: „Gyvenimo keliui pasirinktas šūkis „Dievas ir Tėvynė“ Kastyčiui suteikė jėgų per visą sovietmečio nelaisvę pereiti laisve spindinčiu riteriu, o jį pažinojusių širdyse palikti Gerojo Samariečio įvaizdį“.

Atgal