VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

02.02.„Super Bowl“ šou: laukiamiausias metų sporto įvykis JAV jau šį sekmadienį

02.02.„Super Bowl“ šou: laukiamiausias metų sporto įvykis JAV jau šį sekmadienį

Milijonai žiūrovų sekmadienį susirinks prie televizijos ekranų – tuo metu visame pasaulyje bus transliuojamas amerikietiškojo  futbolo lygos finalas, dar žinomas kaip „Super Bowl“. Dėl nugalėtojų vardo susikaus sekmadienį New England „Patriots“ ir Filadelfijos „Eagles“ komandos. Visgi „Super Bowl“ domina ne tik sporto mėgėjus, renginį žiūri ir amerikietiškojo futbolo taisyklių nežinantys žmonės. Milijonams žmonių tądien svarbiausia bus ne amerikietiškas futbolas, o aukščiausios klasės žvaigždžių pasirodymai ir geriausių reklamos meistrų kurtos reklamos, kainuojančius milijonus dolerių. Be to, renginio žiūrovai gausiai užkandžiaus – prognozuojama, kad bus suvalgyta šimtai tonų maisto, o sporto lažybos pasieks vienus aukščiausių srautų metuose.

Žiūrimiausias metų įvykis televizijoje

Ši supertaurė – jau 52-ąjį kartą vykstantis renginys, kuriame kaip ir 2015 m. susikaus „Eagles“ bei „Patriots“ komandos. Prieš trejus metus finale triumfavo „Patriots“ – favoritais jie laikomi ir šiemet.  Komandą iš Naujosios Anglijos į priekį veda legendinis NFL žaidėjas Tomas Brady.  Į penktąją dešimtį įžengusiam komandos įžaidėjui tai jau aštuntas „Super Bowl“. Naudingiausiu žaidėju jis jau tapo keturis kartus bei triumfavo penkiuose mačuose. „Patriots“ sieks tęsti savo dominavimą – lygos čempione ji tapo ir pernai, o pergalė turnyre būtų trečias titulas per keturis metus.

NFL fanas, rašytojas bei  ir vienas iš amerikietiško futbolo komandos Lietuvoje „Iron Wolves“ įkūrėjų Gaudrius Dzikaras yra įsitikinęs, kad „Patriots“ bus labiau palaikoma fanų. „Šis laikotarpis komandai yra itin įspūdingas – treneris yra gyva legenda, o įžaidėjas Tomas Brady taip pat pelnė šlovę. Komanda nuolat varžosi dėl aukščiausių apdovanojimų, o fanai mėgsta nugalėtojus “, - pasakojo G. Dzikaras.

Sporto lažybų fanai noriai lažinsis už mėgstamos komandos pergalę. Prognozuojama, kad iš viso už vienos ar kitos komandos pergalę bus susilažinta už 5 milijardus dolerių. „Betsafe“ sporto lažybų ekspertai mano, kad pergalę iškovos „Patriots“, šios komandos šansai iškovoti trofėjų vertinami beveik 65 %.

Sportas „Super Bowl” metu ilgą laiką nebėra svarbiausias renginio elementas . Renginio metu pasirodymus pristato ryškiausios JAV ir pasaulio žvaigždės, pertraukų metu rodomos naujos, specialiai renginiui sukurtos reklamos, o pertraukėlių metu žiūrimumas nemažėja. Tarp dvidešimties  visų laikų JAV televizijos transliacijų yra net devyniolika „Super Bowl“ varžybų. Praėjusiais metais supertaurės varžybas žiūrėjo daugiau nei šimtas vienuolika milijonų žmonių iš viso pasaulio.

Kiti sporto renginiai net nevyksta

Šio sporto entuziastas Gaudrius Dzikaras aiškina, kad „Super Bowl“ jau ilgą laiką turi ypatingą statusą JAV, o šio renginio dieną net nevyksta kiti sporto renginiai, nes niekas jų tiesiog nežiūrėtų. „Šis renginys neturi atitikmenų pasaulyje – juokaujama, kad JAV tai yra svarbiau nei prezidento rinkimai ir visų kitų sporto šakų finalai kartu sudėjus. Be to, JAV gyventojai didžiuojasi, kad šį sportą žaidžia tik jie“, - aiškino G. Dzikaras.

Dėl milžiniško renginio populiarumo renginio metu reklamuojasi garsiausi pasaulio prekės ženklai. Reklamos kainos yra tiesiogiai proporcingos renginio populiarumui – trisdešimt sekundžių trunkanti reklama gali kainuoja apie 5 mln. JAV dolerių ir net daugiau.  

„ Labiausiai patyrę specialistai praleidžia mėnesius galvodami, kaip tinkamiau išnaudoti reklamos laiką. Dažnai yra kuriamos ištisos kampanijos, kurios baigiasi supertaurės renginio metu“, - sakė NFL entuziastas.

 Šiemet reklamų metu pasirodys Morganas Freemanas, Keanu Reevesas ir kiti.

Suvartos tonas maisto

Šio renginio laukia ir muzikos atlikėjais, kuriems tai puiki proga priminti apie save. Per pertrauką tarp kėlinių gros Justinas Timberlake‘as, o šalies himną giedos dainininkė Pink. Anksčiau „Super Bowl“ yra koncertavę Beyonce, Madonna, Lady Gaga, Bruno Marsas, The Rolling Stones, Michaelas Jacksonas ir kiti. Praeityje per „Super Bowl“ šou rengė tokios muzikos žvaigždės kaip Beyonce, Madonna, Lady Gaga, Bruno Marsas. „Ko gero įdomiausia šou dalis plačiajai auditorijai – ilgoji pertrauka. Nemažai žmonių žiūri ją, tarsi koncertą. Dainininkai renginiui ruošia ypatingus pasirodymus, o kai kam tai svarbiausias karjeros pasirodymas“, - sakė NFL entuziastas G. Dzikaras.

 „Super Bowl“ JAV yra beveik tokia pat svarbi, kaip Padėkos dienai – bent jau suvartojamo maisto prasme. Įvairių organizacijų skaičiavimai rodo, kad yra renginio metu yra suvartojama bent milijardas vištienos sparnelių, daugiau nei 13 tūkst. tonų bulvių traškučių bei apie 4 tonos gvakamolės padažo.

Daugiau nei keturi milijonai žmonių jau yra gyvai stebėję šį renginį. Šiemet šis skaičius bus dar didesnis – renginys vyks beveik 67 tūkstančius vietų turinčiame stadione.  NASA jau paskelbė, kad tą patį vakarą, kai Minesotoje į kovą stos „Patriots“ ir „Eagles“, pro Žemę praskries 14 metų mokslininkų stebėtas asteroidas. Tačiau tai mažai kam rūpės, nes visų akys bus nukreiptos į svarbiausią metų sporto renginį.

 

Atgal