VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

12 13. Septintasis memorialinis SAMBO turnyras iškiliam imtynininkui, mokslininkui, ek.m dr., ilgamečiui Lietuvos SAMBO federacijos prezidentui, visuomenės veikėjui, Pranciškui Eigminui atminti

VU doc. dr. Remigijus Naužemys

Prieš septynerius metus (2006 m.) užkluptas klastingos ligos negandų iš gyvenimo netikėtai pasitraukė vienas iškiliausių bei garsiausių Lietuvos SAMBO sporto specialistų ir organizatorių, Lietuvos laisvųjų ir Sambo imtynių sporto meistras, įvairių varžybų, turnyrų bei čempionatų nugalėtojas ir prizininkas, Lietuvos SAMBO federacijos prezidentas, Europos SAMBO generalinis sekretorius, Lietuvos TOK atsakingasis narys, ilgametis VU prorektorius, ekonomikos mokslų daktaras Pranciškus Eigminas.

Jaunųjų dalyvių paradas

Didžiulis bei neįkainojamas velionio P. Eigmino nuopelnas yra tai, kad jis iki gyvenimo pabaigos kiek įmanydamas stengėsi, kad SAMBO sportas Lietuvoje klestėtų bei būtų populiarinamas įvairiose Lietuvos miestuose ir miesteliuose bei pasiektų tarptautinį pripažinimą. Šį savo siekį jis įvykdė su kaupu. Jo sumanumo bei organizuotumo dėka, talkinant darbštiems įvairių Lietuvos regionų treneriams buvo išugdytas nemažas būrys didelio meistriškumo sportininkų: Europos, pasaulio bei kitų svarbių varžybų nugalėtojų ir prizininkų. Pranciškaus iniciatyvumo dėka 1988 m. Lietuvos SAMBO federacija viena pirmųjų iš visų Lietuvos federacijų buvo pertvarkyta į savarankišką federaciją, o Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę mūsų šalies SAMBO Federacija buvo priimta į FIAS šeimą kaip pilnateisiu jos nariu. Nuo to laikotarpio mūsų šalies meistrai įgijo teisę ginti savo šalies garbę kaip savarankiška komanda Europos, pasaulio čempionatuose bei kituose tarptautinio lygio varžybose.

Taip pat labai ženkli P. Eigmino sportinio darbo brydė yra ir tai, kad jis savo sportinį kelią pradėjo būdamas studentu ir baigęs mokslus neliko abejingas šiai pamėgtai sporto šakai, o dirbdamas atsakingose pareigose VU -laisvalaikiu, daugelį metų treniravo ir visokeriopai rėmė jaunuosius VU imtynininkus. Nors ir vėliau pakeitęs savo darbo specifiką ir dirbdamas kitoje organizacijoje, jis nuolat domėjosi VU SAMBO veikla bei jos populiarinimo dinamika studentų gretose.

Pranciškaus Eigmino giminės, jo buvę auklėtiniai, bičiuliai, kolegos, kraštiečiai. Iš k. į dešinę –Pranciškaus Eigmino brolis - Albinas, Alfonsas Bajoras, Jonas Valiūnas, Pranciškus Mikšys ir Sanasar Tamamian

Kad SAMBO sportas ir toliau būtų sėkmingai kultivuojamas jo buvusioje pirmoje darbovietėje P. Eigminas VU studentams- SAMBO mėgėjams prieš gerą dešimtmetį (2003 m.) padovanojo naują imtynių kilimą, ant kurio jau daugelį metų iki šiolei sėkmingai treniruojasi bei mokosi SAMBO ir DZIUDO paslapčių ne tik šios aukštosios mokyklos rinktinės nariai, bet ir pasirenkamų laisvųjų dalykų studentai- kreditininkai DZIUDO bei SAMBO sporto mėgėjai..

Lietuvos SAMBO sporto dirvonuose P. Eigminas išarė gilią bei plačią vagą ir paliko neišdildomus pėdsakus šioje srityje. Todėl neatsitiktinai šiai iškiliai asmenybei atminti Lietuvos SAMBO federacijos iniciatyva kasmet gruodžio mėn. yra rengiamas Tarptautinis jaunųjų SAMBO mėgėjų (gimusių iki 19 metų) turnyras. Todėl ir šiais metais gruodžio 7 d. jau septintą kartą VRM sporto komplekse (Žirmūnų 1 E) vyko analoginio pobūdžio varžybos į kurias susirinko gausus (per 130) jaunųjų sportininkų būrys net iš 9 Europos šalių: Airijos, Austrijos, Baltarusijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Olandijos ir Slovakijos.

Pranciškaus Eigmino portretas

Į šį atminimo turnyrą atvyko geri Pranciškaus bičiuliai, draugai, giminės bei kiti garbūs svečiai: pasaulio SAMBO Federacijos garbės prezidentas Davidas Rudmanas, JAV SAMBO federacijos prezidentas Džek Kogan, pasaulio SAMBO federacijos prezidentas Michailas Šulcas, pasaulio SAMBO federacijos generalinis sekretorius Nikolaj Lenc, 1980 m. Maskvos olimpinių žaidynių plaukimo čempionė, LTOK atsakinga darbuotoja Lina Kačiušytė, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos viršininko pavaduotojas Rytas Vaiginas, Rokiškio sporto centro direktorius Augutis Kriukelis, bei pagrindinis šio turnyro rengėjas ir organizatorius, Lietuvos SAMBO Federacijos prezidentas, biomedicinos mokslų daktaras Eduardas Rudas ir kiti aukštus postus užimantys asmenys.

Šiame įdomiame bei savitame jaunųjų stipruolių renginyje netrūko gerų, gražių techniškų, azartiškų dvikovų. Sumaniai vadovaujant vyriausiam varžybų teisėjui Tarptautinės klasės SAMO sporto meistrui Feliksui Jankauskui bei varžybų vyr. sekretoriui, žymiam treneriui ir ekstra klasės tarptautinės kategorijos varžybų teisėjui Dmitrijui Čelpanovui, aktyviai bei sumaniai talkinant aukštos kvalifikacijos teisėjų brigadai: Robertui Mikalauskui, Vytautui Margeliui, Rolandui Kirvaičiui, Stanislovui Kulikauskui, Dianai Arlauskaitei, Arsenijui Jefišovui, Andrejui Maskovcevui, Valerijui Antonenko ir Vaclovui Valaikiui varžybos vyko sklandžiai ir be priekaištų.

Turnyro nugalėtojas M. Lukoševičius puikuojasi su čempiono taure bei aukso medaliu ir vertingomis dovanomis. Sportininkus apdovanojo varžybų vyr. teisėjas Feliksas Jankauskas (kairėje) ir Lietuvos SAMBO federacijos generalinis sekretorius Virginijus Gečas (dešinėje)

Komandinėje įskaitoje ir individualiai geriausiai sekėsi varžybų šeimininkams - Lietuvos jauniesiems imtynininkams. Merginų ir vaikinų grupėse bendroje sumoje iškovota net 31 įvairios prabos medalių: 6 – aukso, 11 – sidabro ir 14 bronzos.

Pagal svorių kategorijas merginų grupėje nugalėtojomis ir prizininkėmis tapo:

56 kg - 1. Diana Los (Baltarusija), 2. Augustė Repeškaitė (LTU, Molėtai), 3. Niamh Loney (Airija), 3. Egbertdna Johana Zandman (Olandija)

64 kg - 1. Solveiga Goto (LTU, Vilnius), 2. Sandra Žievytė (LTU, Jurbarkas), 3. Veronika Baranauskaitė ( LTU, Vilnius), 3. Yana Reineiskaja (Baltarusija).

+ 64 kg – 1. Agnė Šlapelytė (LTU, Rokiškis), 2. Akvilė Titorenko (LTU, Klaipėda), 3. Evelina Jasaitė (Vilnius, VU) 3. Diana Shukovets (Baltarusija)

Vaikinų grupėje nugalėtojais ir prizininkais tapo šie sportininkai:

48 kg – 1. Simon Arusiunian                      (Baltarusija), 2.Vilius Sasnauskas (Vilnius).

52 kg – 1. Vladislav Rachov (Baltarusija), 2.Oskaras Zimiarovas (Rokiškis),

3. Andrej Kravčenko (Klaipėda), 3. Vegt Nils (Olandija).

57 kg – 1. Aivaras Galatiltis (Vilnius), 2. Artur Gavrilov (Vilnius), 3.Domantas Murauskas (Jurbarkas), 3. Aleksandr Kravčenko ( Klaipėda).

60 kg – 1. Dmitrij Chochlov (Baltarusija), 2. Rojus Ražaitis (Vilnius), 3. Povilas Aleksandravičius (Vilnius), 3. Martynas Krapas (Vilnius).

62 kg – 1. Benas Razaliūnas (Šiauliai), 2. Denis Krainiak (Baltarusija), 3.Gediminas Čiursinas (Vilnius), 3. Bartosz Spychala (Lenkija).

68 kg – 1. Mykolas Lukoševičius (Alytus, VU), 2. Martin Dubovskij (Vilnius), 3. Valdemar Griniuk (Vilnius), 3. Andrius Bondorovas ( Vilnius, VU).

72 kg – 1. Boris Lebedev (Estija), 2. Tautvydas Žemaitis (Jurbarkas), 3. Viačeslav Kulbiskij (Vilnius), 3. Ričard Statino (Vilnius).

82 kg. – 1. German Duran (Estija), 2. Manvydas Skolas (Vilnius), 3. Martinj Grootens (Olandija), 3. Rokas Garbačiauskas (Klaipėda).

+82 kg – 1.Edvard Mackėvič (Vilnius), 2. Martynas Vileišis (Vilnius), 3. Mantas Šveiteis (Alytus), 3. Domantas Kairys (Vilnius).

Varžybų organizatoriai - Lietuvos Sambo federacija bei visas jos aktyvas pasistengė, kad šis ne eilinis renginys kaip, kad ir kiekvienais metais būtų šventiškas ir įsimintinas. Varžybų nugalėtojai buvo apdovanoti gražiomis, ištaikingomis taurėmis, medaliais, diplomais, ir dovanomis, o prizininkai - medaliais ir diplomais. Nepamiršti buvo ir iškilūs svečiai – SAMBO sporto puoselėtojai. Jiems buvo įtekti vertingi suvenyrai primenanti Lietuvos SAMBO patriarchą Pranciškų Eigminą.

Atgal