VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

06 27. Saldumynų gamintojai įspėjami, kad jų gaminiai gali būti nesaugūs

Konditerijos gaminių — šokoladinių saldainių, kepinių gamintojai turėtų keisti gamybos technologijas ir naudoti aukštesnės kokybės žaliavas. Tokias išvadas paskelbė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, ištyrę 24 maisto produktų sudėtį. Tyrimo metu buvo siekiama nustatyti, kiek šiuose produktuose yra sveikatai nepalankių riebalų - riebalų rūgščių transizomerų.

Vertintos rizikingiausių maisto produktų grupės: vaikų mitybai skirti produktai, saldainiai ir konditerijos gaminiai (sausainiai, bandelės ir kiti kepiniai). Ištirtuose maisto produktuose riebalų rūgščių transizomerų kiekis nustatytas nuo 0,1 iki 43 gramų, per-skaičiavus 100 g riebalų kiekio produkte.

Vertindami galimą riziką vartotojų sveikatai, specialistai rėmėsi Danijos mokslininkų patvirtinta me-todika. Šios metodikos pagrindu Danijoje yra draudžiama į rinką tiekti maisto produktus, kuriuose riebalų rūgščių transizomerų yra daugiau kaip 2 g/100 g produkto riebalų kiekio.

Tyrimų rezultatai parodė, kad rizikingi gyventojų sveikatai produktai dėl riebalų rūgščių transizomerų Lietuvoje sudaro 67 proc., o kai kuriuose nesveikų riebalų kiekiai daugiau kaip 20 kartų viršija Danijoje patvirtintą normą. Pavyzdžiui, ištyrus 11 lietuviškų saldainių mėginių, kai kuriuose jų nustatyta 20,8 g /100 g, o ukrainietiškuose saldainiuose net - 42 g/100 g šių transizomerų.

Iš vaikų maitinimui skirtų produktų buvo atrinkta 13 įvairių konditerijos gaminių ir glaistytų varškės sūrelių mėginių, iš jų tik 6 riebalų rūgščių trans izomerų kiekis neviršijo Danijos reglamentuotos normos. Iš 8 pavadinimų konditerijos gaminių (sausainių, bandelių, vaflių) ir 5 lietuviškų glaistytų varškės sūrelių - po 3 gaminius atitiko Danijoje nustatytą reglamentuojamą kiekį, tačiau kai kuriuose kepiniuose nustatyti riebalų rūgščių transizomerų kiekiai daugiau kaip 3 kartus (6,2 g /100 g) viršijo nustatytą normą.

Pramoniniu būdu pagaminti riebalų rūgščių transizomerai, kitaip vadinami iš dalies hidrinti arba hidrinti sukietinti augaliniai aliejai, plačiai vartojami maisto pramonėje, nes prailgina produktų tinkamumo vartoti terminus, pagerina jų tekstūrą, kvapą ir yra gana pigūs. Tokių riebalų daugiausiai nustatoma margarinuose, biskvituose, pyraguose, užšaldytuose gatavuose maisto produktuose, greitajame maiste ir kt.

Europos mokslininkai nagrinėja pramoninių riebalų rūgščių transizomerų žalą vartotojų sveikatai. Tyrimai parodė, kad šie riebalai yra 4-5 kartus labiau kenksmingi sveikatai nei sotieji riebalai, jie didina blogojo cholesterolio lygį organizme, tačiau kol kas visoje Europoje jų kiekiai maisto produktuose nėra reglamentuojami ar ribojami. Pirmoji tokį reguliavimą nacionaliniu lygiu įvedė tik Danija (2003 m.).

Atgal