VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01 05. Keičiasi neveiksnumo reglamentavimas

Įsigalioja nauja neįgalumo samprata ir jo nustatymo tvarka.
Iki šiol visiško neveiksnumo atvejais visos asmens teisės būdavo panaikinamos ar atimamos ir jų realizavimas perduodamas globėjui. Žmogus netekdavo galimybės priimti savarankiškus sprendimus visose srityse ir veiklose.
Nuo 2016 metų įsigaliojantis reglamentavimas numato, kad yra preziumuojama, jog visi turi teisinį veiksnumą, o esant abejonių dėl asmens gebėjimo savarankiškai realizuoti savo veiksnumą, t. y. priimti sprendimus ir realizuoti savo teises, kiekvienu individualiu atveju teismas privalės įvertinti, kokioje srityje asmuo gali būti pripažintas neveiksniu ar ribotai veiksniu.
Centrinės hipotekos įstaigos Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registre nuo 2016 m. taip pat numatyta pakeitimų: bus kaupiami duomenys apie sritis, kuriose asmuo teismo tvarka pripažintas neveiksniu ar asmens veiksnumas apribotas. Registre taip pat bus galima sužinoti, ar asmuo yra sudaręs pagalbos priimant sprendimus sutartį, o jei asmeniui bus apribotas veiksnumas, taip pat bus galima sužinoti, ar asmuo buvo pateikęs išankstinį nurodymą. Iki šiol informacija apie neveiksnius arba ribotai veiksnius žmones buvo aktualiausia notarams ir kredito įstaigoms, nes tokie asmenys neturėjo teisės atlikti jokių sandorių.
Neveiksnus asmuo, dėl psichikos ligos arba silpnaprotystės nesuvokdamas savo veiksmų reikšmės, neįstengia savarankiškai spręsti asmeninių ar finansinių reikalų, todėl jo teisės yra ribojamos, kad nepakenktų sau arba artimiems žmonėms. Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 7 tūkst. neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų.

Atgal