VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

02.28. Po gripo organizmui reikalinga reabilitacija

Pradėkite nuo liaudiškų būdų, kaip gydėsi mūsų senoliai.

Gripo profilaktikai naudinga du kartus per dieną po 10-15 min. įkvėpti paeiliui tai viena, tai kita šnerve šviežiai sutarkuotų svogūnų ar česnakų. Trinti nosies nerekomenduojama, nes galite sudirginti.

Naudinga valgyti svogūnų ir česnakų, arba galima jų kramtyti 2-3 min. kelis kartus per dieną, nes valgyti daug svogūno negalite, jei sergate skrandžio ir virškinimo trakto, kepenų ar inkstų ligomis. Nuo svogūno ir česnako kvapo išsivaduosite sukramtę šiek tiek petražolių. Naudinga pra­plauti nosį ir ryklę svogūno bei medaus mišiniu (1:1) kas valandą arba štai tokiu mišiniu: stiklinei virinto vandens – 1/2 šaukštelio druskos ir 4 lašai 5 proc. jodo tirpalo. Traukti į nosį, išspjauti per burną.

Pixabay.com

Nuluptą česnaką smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su medumi (1:1). Vartokite prieš miegą po šaukštą užgerdami šiltu vandeniu.

Galite smulkiai supjaustyti svogūną ir apibarstyti cukrumi. Išsiskyrus sultims, košelę valgykite kaip galima dažniau 10 dienų.

Sutarkuokite svogūną, užpilkite 0,5 l verdančio pieno (nevirkite), palikite šiltoje vietoje, išgerkite nakčiai pusę karšto viralo, kitą pusę - ryte, taip pat karštą. Šis receptas padeda sergant gripu ar esant komplikacijų po jo.

Jei kosite, galite smulkiai supjaustyti ir užvirti 10 svogūnų ir 1 česnako galvutę pasterizuotame piene, kol suminkštės. Tuomet įdėkite šiek tiek mėtos sulčių ir medaus. Vartokite po šaukštą dienos metu.

Liaudies medicina rekomenduoja svogūno griežiniu įtrinti smilkinius ir pakaušį, 10 min. pagulėti užmerktomis akimis, atsipalaiduoti, jei skauda galvą. Itin efektyvus šis metodas esant galvos skausmui peršalus.

Atgal