VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04.05. Prezidentas dėkoja karštosios koronaviruso linijos savanoriams

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda šeštadienį Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotyje susitiko su karštosios koronaviruso linijos 1808 darbuotojais ir savanoriais.

Šalies vadovas pabrėžė, kad šiandien Lietuvoje atliekami ne tik koronaviruso testai – mūsų pilietiškumas taip pat laiko svarbų testą. Šiandien sutikti savanoriai demonstruoja, kad jie pilietiškumo testą išlaiko aukščiausiu įmanomu lygiu.

LR Prezidento kanceliarijos nuotr.

„Matydamas savanorių pasiaukojimą ir ryžtą, aš dar tvirčiau tikiu, kad mes sėkmingai įveiksime mums tekusį iššūkį. Tokiais momentais aš didžiuojuosi Lietuva ir lietuviais, kurie sudėtingomis aplinkybėmis geba susivienyti, stoti kaip mūras, vienas šalia kito, pamiršti nesutarimus ir beprasmiškus ginčus, ir daryti tai, kas šiuo metu yra reikalingiausia“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad šiuo metu savanoriai sudaro net 90 proc. koronaviruso karštosios linijos veikloje dalyvaujančių asmenų. Jie darbuojasi keliomis pamainomis visą parą, pasirengę bet kada suteikti informacijos gyventojams, nukreipti sergančius asmenis į mobiliuosius tyrimo punktus ar profesionalių medikų konsultacijoms.

Pasak šalies vadovo, karštosios koronaviruso linijos savanoriai reikšmingai sumažina Bendrojo pagalbos centro ir Greitosios medicinos pagalbos dispečeriams tenkantį krūvį, taip pat leidžia budintiems gydytojams daugiau dėmesio skirti svarbiausiems klausimams ir sunkiausiems atvejams.

Lankydamasis karštosios linijos patalpose, Prezidentas atsiliepė į vieną skambutį ir atsakė į Šiaulių gyventojai kilusį klausimą dėl ketvirtą dieną negauto testo atsakymo. Šalies vadovas pabrėžia, jog būtina toliau didinti laboratorijų pajėgumus ir išvengti tokių situacijų, kai sergantys žmonės negali sulaukti tyrimų rezultatų.

Prezidentas atsisveikindamas padėkojo visiems karštosios linijos darbuotojams ir simboliškai įteikė jiems istorinę vėliavą.

Karštoji koronaviruso linija 1808 pradėjo veikti 2020 m. kovo 13 d. Nuo tada ji jau sulaukė daugiau kaip 135 tūkst. skambučių – nuo 5 tūkst. iki 15 tūkst. per dieną.

Kauno greitosios medicinos pagalbos stotyje šiuo metu įrengtos 34 karštosios linijos konsultantų darbo vietos, budi nuo 10 iki 12 gydytojų, šiuos pajėgumus planuojama dar išplėsti.

Į karštosios linijos veiklą iki šiol įsitraukė apie 600 savanorių, dar 300 savanorių laukia eilėje. 60 proc. visų karštosios linijos darbuotojų neturi medicininio išsilavinimo, 30 proc. yra savanoriai medikai ir rezidentai, 10 proc. – Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai.

Atgal