VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

12.02. Aktualu_pasveikusiems

Aurelijus Veryga

Sveikatos apsaugos ministras

Žmonėms, pasveikusiems nuo koronaviruso (COVID-19) ir norint grįžti į įprastą gyvenimo ritmą, kyla įvairiausių iššūkių.

Vienas iš jų - kaip įrodyti darbdaviui ir aplinkiniams, kad jau esi pasveikęs?

Taigi norėčiau paaiškinti, kad iš žmogaus informacijos, kad jis yra persirgęs, t. y. pasveikęs bei nebegali užkrėsti kitų, gali būti prašoma tik dviem atvejais.

Pirma. Sugrįžus į darbą po ligos. Natūralu, kad tokiais atvejais darbdavys nori įrodymų, nes svarbu įsitikinti, jog darbuotojas jau yra sveikas ir kitų kolegų nebeužkrės.

Antra. Kai žmogus pakartotinai turėjo kontaktą - tuomet tokio įrodymo reikia Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC), nes tokiais atvejais nereikalinga izoliacija.

Na, o šią informaciją galima gauti taip:

- Iš savo asmeninės paskyros e. sveikatoje galima išsisaugoti specialią formą. Žinoma, jei tik čia šeimos gydytojas yra pateikęs E025 formą su specialiu kodu Z86.18, kuriuo turi būti žymima, kai žmogus pasveiksta nuo koronaviruso.

- Jei e. sveikatoje įrašų nėra, reikia kreiptis į šeimos gydytoją su prašymu į šią sistemą pateikti minėtą specialią formą ir joje nurodyti minėtą kodą. Gydytojui tai padarius, jau galima iš savo asmeninės paskyros išsisaugoti reikiamą informaciją, kuri patvirtins pasveikimą.

Na, o turint minėtą specialią pažymą su joje nurodytu kodu, kuris reiškia žmogaus pasveikimą, reikia kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) dėl izoliacijos išimties patvirtinimo. Žinoma, tai galioja tik tais atvejais, jei persirgus koronavirusu 3 mėnesių laikotarpiu turėtas pakartotinis didelės rizikos sąlytis. Ir, kaip jau minėta, šią pažymą galima parodyti ir darbdaviui, sugrįžtant į darbus po ligos.

Na, ir, žinoma, norėčiau priminti, kad jau yra moksliniai tyrimai, kurie rodo, jog po 10 dienų koronavirusu užsikrėtęs žmogus jau negali kitų užkrėsti ir yra saugu su juo bendrauti. Tai rodo pasaulio mokslininkų atlikti tyrimai.

Tad norėčiau paprašyti visuomenės tolerancijos jau persirgusių žmonių atžvilgiu ir jų nediskriminuoti. Turime būti vieningi ir socialiai atsakingi. Tik būdami vieningi ir tvirtai surėmę pečius galime vėl sustabdyti šio viruso plitimą mūsų šalyse. Taigi padarykime tai!

 

 

Atgal