VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

02.15. Jei šąla rankos ir kojos…

Dažniausiai rankos ir kojos šąla žmonėms, kurių siauros kraujagyslės. Galūnės gali šalti ir dėl kitų priežasčių:  jei kraujo spaudimas žemas. Todėl reikėtų gerti žolių, keliančių spaudimą, arbatą. Kraujagyslės labai susitraukia, jei jaučiate stresą, nervinatės. O vienos svarbiausių priežasčių – rūkymas ir alkoholis.

Pirmiausia reikia sutvarkyti mitybą – svarbiausia taisyklė ta, kad 60 proc. lėkštės turinio turi sudaryti gyva ląstelė. Tada kraujagyslės gaus daug mikroelementų, vitaminų, ypač vitamino C, stiprės ir valysis.

 Labai paprastai galima pasigaminti sveikatos tyrės. Susmulkiname smulkintuvu stiklinę spanguolių, galvą česnako, truputį imbiero, vieną citriną su luobele ir 1–3 šaukštus medaus. Valgome kiekvieną rytą prieš valgį vieną šaukštą. Tyrė labai skani, česnakų visai nesijaučia.

Gamtoje labai daug augalų, kurie kraujagysles ir plečia, ir valo. Padeda kiaulpienių šaknų, medetkų ir ugniažolių arbata.

Galūnės šąla, jei kraujo spaudimas žemas. Todėl reikėtų gerti žolių, keliančių spaudimą, arbatą. 

Dar galima vakarais prieš miegą ir rytais kojas trinti aliejumi. Į 20 ml sezamų ar kokio kito aliejaus įlašinti 15–18 lašų cinamono, imbierų, juodųjų ar Kajeno pipirų eterinio aliejaus. Tokie aliejai plečia kapiliarus.

O pats svarbiausias dalykas – kasdienis fizinis krūvis, į kurį įeina net namų ruoša. 

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal