VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

03.02. Organizmo detoksikacija

Organizmo detoksikacija – vienas iš labiausiai linksniuojamų terminų artėjant šiltajam sezonui. Vieniems tai badavimas, kitiems – įvairios sulčių dietos, tretiems – atsisakymas tam tikrų produktų ar natūralių žolelių nuovirai prieš miegą. Tačiau kas iš tiesų yra detoksikacija: laikina mada ar realią naudą organizmui duodanti praktika? 

Sveiko žmogaus organizmas pats sugeba pašalinti toksinus, už šį darbą atsakingi mūsų vidaus organai: inkstai, kepenys, žarnynas, kraujotaka. Nereikalingos medžiagos taip pat šalinamos per odą, per plaučius. Nosies gaureliai sudaro barjerą, kad įkvepiant orą į organizmą nepatektų svetimkūnių. Toksinai – nuodingos medžiagos, randamos kai kuriuose organizmuose, pavyzdžiui augaluose, grybuose, bakterijose ir pan., taigi jų galime gauti su maistu, gėrimu ar įkvepiamu oru – kad ir užterštu tabako dūmais. 

Apie sutrikusias organizmo sistemas gali byloti ir specifinis kvapas. Organizmas toksinus išskiria per prakaitą ir seiles, todėl burnos aromatas įgauna stiprų rūgštinį kvapą.

Kepenys taip pat iš kraujo filtruoja toksinus, ypač riebiame maiste esančius lipidus.

Palaikyti normalias organizmo šalinimo funkcijas galima ir laikantis sveikos dietos ar protarpinio valgymo režimo. 

Tam, kad jaustumėtės gerai ir energingai, patariama kas dieną gerti daug vandens, reguliariai sportuoti, eiti pasivaikščioti, rinktis šviežius ir mažai apdorotus maisto produktus.

Parengė  Birutė Silevičienė

 

Atgal