VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

03.09.Sviestas ar aliejus?

Šie produktai plačiai naudojami įvairiose pasaulio virtuvėse: Viduržemio jūros šalys savo patiekalų neįsivaizduoja be alyvuogių aliejaus, Azijoje mėgstamas sezamų, o Indijoje kepimui dažnai naudojamas lydytas sviestas. Tačiau kada kurį produktą teisingiausia ir sveikiausia naudoti? 

Jei dairotės aliejaus salotoms, geriausia rinktis kuo tyresnį, ekologišką, aukščiausios kokybės, šalto spaudimo aliejų. 

Jeigu ruošiate patiekalą, kuriam bus reikalinga itin aukšta temperatūra – pirmenybę geriau teikti kokosų, sezamų ar saulėgrąžų aliejui.

Lydytą sviestą  galima ne tik vietoje įprasto sviesto, ruošiant konditerijos gaminius, bet ir kepant itin aukštoje temperatūroje, mat degti jis pradeda tik 260 laipsnių karštyje.

Jame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų, kurie ne tik suteiks gardaus skonio salotoms ar kitiems patiekalams, bet ir naudingi organizmui. Nors aukščiausios rūšies alyvuogių aliejumi yra gardinami netgi ledai, jį naudoti kepimui reiktų atsargiai. Geriausia kepti žemesnėje ar vidutinėje temperatūroje.

Saulėgrąžų aliejuje yra daug vitamino E. Skirtingai nei alyvuogių, saulėgrąžų aliejus puikiai tinka kepimui aukštoje temperatūroje.

Sezamų aliejus mėgstamas dėl stipraus, riešutinio skonio. Sezamų aliejus dažniausiai vartojamas ruošiant Azijos šalių virtuvės patiekalus.

Ghi sviestas gaminamas iš kokybiško karvių pieno sviesto. Jį pasigaminti galima net ir namuose. Tereikia sviestą kaitinti tol, kol vanduo atskiriamas nuo pieno riebalų.

Parengė Birutė Silevičienė

 

 

Atgal