VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01.02. Simptomai panašūs – ligos skirtingos

Skauda gerklę, užsikimšo nosis ir skauda raumenis? Tai gali reikšti, kad peršalote ir tereikia šiltos arbatos. Tačiau šie simptomai gali reikšti ir gerokai sunkesnę ligą – gripą arba koronavirusą? Tad, kaip atskirti ir sau padėti?

Pasaulyje sparčiai plintant naujajai omikron koronaviruso atmainai gyventojai sunerimę, nes ši atmaina pasižymi kiek kitokiais simptomais. Dažniausiai ligoniai skundžiasi lengvais negalavimais – nuovargiu, perštinčia gerkle ir užkimimu. Medikai sako, kad geriausias būdas identifikuoti Covid-19 yra PGR testai. Tuomet neliks abejonių, kokia liga sergate.

Pravartu žinoti, kad panašiausi simptomai kamuoja sergant gripu ir koronavirusu. Pacientui būdinga jausti gerklės, akių skausmus, nuovargį, raumenų skausmus. Taip pat dažnai ligoniai karščiuoja, kosėja. Uoslės ir kvapo netekimas iki šiol buvo pagrindinis indikatorius, kad pacientas serga Covid-19. Tiesa, naujausia atmaina šiuo simptomu nepasižymi.

Medikai taip pat pataria nedelsiant kreiptis į medikus pajutus skausmą krūtinėje, užsitęsus sausam kosuliui, jaučiant dusulį ir ilgai karščiuojant.

Sloga pasireiškia kiek silpnesniais simptomais – žmogų kamuoja ne varvanti nosis, temperatūra dažniausiai nesiekia daugiau 38 laipsnių. Sloguojant retai skauda raumenis, nekamuoja viso kūno raumenų skausmai. Tačiau, specialistai įspėja, Covid-19 virusui mutuojant net ir lengvi simptomai neleidžia paneigti koronaviruso diagnozės. Tad, vėlgi – testai padės išsiaiškinti, kokia liga puola kūną.

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal