VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2022.05.14.Saldumynus vartokime saikingai

Lietuvos rinkoje parduodama daug įvairių saldumynų iš skirtingų Pasaulio šalių. Pagrindinės saldumynų sudedamosios dalys yra cukrus, gliukozės sirupas ir įvairūs maisto priedai. Saldūs, daug cukrų turintys produktai yra maisto pasirinkimo piramidės viršūnėje, o tai reiškia, kad šiuos maisto produktus reikia vartoti retai.

Dažnas saldumynų vartojimas kenkia tiek vaikų, tiek suaugusiųjų sveikatai.  Maisto produktai, kuriuose yra daug paprastųjų angliavandenių (gliukozės, fruktozės ir kt.) paprastai turi labai mažai kitų vertingų maisto medžiagų, todėl jie yra tik energijos šaltinis.

Nerekomenduojama užkandžiams rinktis saldainius ir pyragaičius, kuriuose yra daug cukraus, o bulvių traškučiuose – riebalų ir druskos, tačiau siūloma rinktis naudingesnius maisto produktus: vaisius, riešutus ar sumuštinį su grūdėta duona ir žuvim, liesa mėsa ar mažiau riebiu sūriu.

 

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal