Sveikata
2022.07.10. Skaidulinių medžiagų poveikis organizmui
Maiste trūkstant skaidulinių medžiagų didėja širdies ir kraujagyslių ligų, antro tipo cukrinio diabeto, storosios žarnos vėžio atsiradimo rizika, todėl sveikos mitybos specialistai ragina gyventojus vartoti daugiau šių medžiagų turinčių maisto produktų.
Skaidulų norma kasdienėje mityboje turėtų būti nuo 25 iki 35 gramų per parą.
Skaidulos mūsų organizmui pirmiausiai naudingos, nes:
apsaugo nuo vidurių užkietėjimo;
padeda greitinti maisto judėjimą žarnyne (ypač netirpios skaidulinės medžiagos, kurių daug yra kviečių sėlenose);
padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje bei mažinti padidėjusią gliukozės koncentraciją kraujyje iš karto pavalgius (ypač esančios avižų ir miežių sėlenose tirpios skaidulinės medžiagos);
mažina širdies ir kraujagyslių ligų, antro tipo cukrinio diabeto bei storosios žarnos vėžio atsiradimo riziką.
Skaidulų gausu linų sėmenyse (100 g yra 38 g skaidulų), ankštinėse daržovėse (avinžirniuose, baltosiose pupelėse), grikiuose, viso grūdo duonoje, sėlenose.
Parengė Birutė Silevičienė
Atgal