VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2024.04.23. Užsitęsusių skrandžio skausmų nereiktų ignoruoti

Įvairiais simptomais pasireiškiančius skrandžio negalavimus sukelia įvairios priežastys, pavyzdžiui, netinkama mityba ar net nuolat patiriamas stresas. 

Skrandžio problemos pasireiškia nuolatiniu arba epizodiniu viršutinės pilvo dalies, vadinamosios „duobutės“, skausmu, kyla rūgštys, atsiranda pykinimas, kartais ir vėmimas, juos lydi bendras silpnumas, darbingumo sumažėjimas.

Užsitęsus minėtiems simptomams ir jiems nepraeinant per kelias dienas, reikėtų jų neignoruoti ir pasikonsultuoti su savo gydytoju. Ypač skubiai kreiptis į gydymo įstaigą svarbu tada, kai kartu su skrandžio skausmu pasireiškia svorio kritimas, skausmingas ar sutrikęs rijimas, vėmimas, kraujavimo iš virškinamojo trakto požymiai. Kartais užtenka sureguliuoti mitybą, vartoti rūgštingumą mažinančius vaistus ir simptomai išnyksta. 

Kaip galite pasirūpinti savo sveikata, norėdami išvengti skrandžio negalavimo?

* Kiek įmanoma, venkite streso;
* 3 val. po valgio negulėkite ir neužsiimkite itin aktyvia fizine veikla, taip pat venkite valgyti iki miego likus 3 val.;
*Stenkitės suvartoti kuo daugiau baltymų ir kuo mažiau riebalų turinčio maisto, pavyzdžiui, liesos mėsos ir žuvies. Atsisakykite riebių, aštrių, keptų maisto produktų, tokių kaip šviežios mielinės tešlos kepiniai, rūkytų, marinuotų produktų, kakavos, šokolado, aštrių prieskonių, svogūnų ir kt.;
*Venkite gėrimų, prisotintų angliarūgštės, taip pat kofeino turinčių gėrimų.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal