VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2024.04.22. Klystate manydami, kad natūrali medicina yra visiškai saugi

Besaikis kai kurių vaistažolių vartojimas gali ne tik turėti neigiamos įtakos įvairių tyrimų rezultatams, bet ir pažeisti organus, sunkiai sutrikdyti sveikatą ar net sukelti pavojų gyvybei. Žoliniai preparatai gali daryti tiesioginę įtaką širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, kraujodarai bei įvairiems organams, ypač kepenims ir inkstams.

Vartojant vaistažoles kartu su kai kuriais vaistais taip pat galima sau sukelti nemenkų sveikatos problemų, kadangi augaliniai preparatai sąlygoja vaistų veikimą: padidina ar sumažina veikliosios medžiagos poveikį, koncentraciją kraujyje, gali paversti vaistus toksiškais kūnui.

Vaistažolės neretai iškreipia ir įvairių laboratorinių tyrimų rezultatus. Labai svarbu suprasti, kad tyrimai yra būtinas bruožas ligų diagnostikoje ir gydyme, dažnu atveju jie lemia 70–80 proc. diagnozės tikslumo.

Tačiau žmonės, vartojantys žoleles ar jų gaminius, neretai taip būna įsitikinę jų nekaltumu, kad pamiršta apie tai pranešti gydytojams ar tyrimus atliekančias laboratorijas. O tai gali lemti klaidingą ligos nustatymą, netinkamą gydymą.

Daugelis žolinių preparatų veikia kraujo krešėjimą, todėl būtina nutraukti jų vartojimą prieš įvairius laboratorinius tyrimus bei invazines procedūras.

Parengė Birutė Silevičienė

 

Atgal