VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2024.04.24. Gerklės skausmą malšinate pastilėmis ir purškalais? Pasitikrinkite, ar teisingai gydotės

Gerklės skausmui  įveikti griebiamės ne tik vaistažolių arbatų, bet ir be recepto įsigyjamų įvairių čiulpiamų pastilių bei purškalų. Deja, ne visais atvejais šie gydymo būdai yra veiksmingi. 

Dažniausiai gerklės skausmą sukelia infekciniai susirgimai, iš kurių vyrauja įvairūs virusai – rinovirusai, koronavirusai, gripo ir kiti.

Įprastai tinkamai gydomas virusinės kilmės gerklės skausmas praeina per savaitę, tad sergančiajam ne visada prireikia  gydytojo specialisto konsultacijos. Vis dėlto, į užsitęsusį gerklės skausmą nereikėtų numoti ranka, nes negydomas jis gali sukelti įvairių komplikacijų.

Gydant skaudančią gerklę, nepriklausomai nuo ligos sukėlėjo, rekomenduojama laikytis poilsio režimo ir saugant aplinkinius nuo užkrėtimo likti namuose.

Ryklės skalavimas druskos tirpalu veikia kaip profilaktinė bei ligos simptomus lengvinanti priemonė. Svarbu, kad tirpalas nebūtų per stiprios koncentracijos, nes didelis kiekis druskos gali dar labiau sausinti ir dirginti ryklės gleivinę, apsunkinti jos gijimą.

Nereikėtų persistengti ir su purškalais bei pastilėmis ryklei, ypač nepasidomėjus jų sudėtimi. Pavyzdžiui, saldainis su mentoliu vargu ar pasitarnaus kaip gydomoji priemonė, nes dėl sudėtyje esančio didelio kiekio cukraus jis dar labiau sausins jau pažeistą ryklės gleivinę

Gerklės skausmą galima malšinti ir vėsiais ledais, valgant juos mažais kąsneliais.

 

Parengė Birutė Silevičienė

 

 

 

Atgal