VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

05 20. Lietuvoje viešėjo doc. dr. Olegas Duchas – mokslininkas iš Lvovo

Dr. Aldona Vasiliauskienė

2014 m. gegužės pradžioje tris dienas Vilniuje įtemptai darbavosi 35 metų mokslininkas dr. Olegas Duchas iš Lvovo. Per tą laiką susipažino su Lietuvos Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriaus kai kuriais fondais – čia jį nuoširdžiai konsultavo Rankraščių skyriaus vedėja Erika Kuliešiene ir vyr. fondų saugotoja Jūratė Jakubavičienė. Svečias labai dėkingas už suteiktą gausią informaciją, kuri jam bus labai reikalinga, atvykus dirbti ilgesniam laikui. Dr. O Duchas turėjo galimybės susitikti ir pabendrauti su Lietuvos Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktoriumi  dr. Sigitu Narbutu.

Dr. O. Duchas apsilankė ir Lietuvos istorijos valstybės archyve. Surado svarbios medžiagos, prie kurios dar atvažiuos padirbėti – tie duomenys, kaip sakė mokslininkas, papildys jo rengiamą knygą.

T. Pavlo Jachimec OSBM (kairėje) ir dr. Olegas Duchas (dešinėje) svečiuose pas straipsnio autorę. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Mokslininkas, kaip jis yra kalbėjęs, parsiveža į Ukrainą gražiausius, nors ir trumpo bendravimo su archyvo darbuotojais, įspūdžius.

Vilniuje mokslininkas iš Ukrainos bendravo su straipsnio autore ir vienuoliais bazilijonais. Tad šiltai prisiminė konferenciją, skirtą Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui ir Bazilionų miestelį esantį netoli Šiaulių. Apsilankęs straipsnio autorės namuose, žiūrėdamas vaizdus, susipažino su Bazilionų vidurinėje mokykloje jau nuveiktais didžiuliais darbais: prie mokyklos pastatytas paminklas Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui, mokykloje ukrainistika sukaupta klasėje pavadintoje dr. Aldonos Vasiliauskienės vardu.

Svečiui iš Ukrainos buvo parodyta ir veikla Skapiškyje (Kupiškio r.): Rūpintojėlis M. Reiniui – į jo postamentą įmūryta žemių, atvežtų iš Vladimiro (prie Kliazmos) miesto kapinių, kuriose nežinomose vietose palaidotas lietuvis M. Reinys, ukrainietis – Rytų apeigų katalikų studitų ordino archimandritas palaimintasis Klementijus Šeptyckis  ir daugelis kitų įvairių valstybių kankinių. Taip pat parodytos nuotraukos iš parodos „Pažintis su Ukrainos kultūra“ atidarymo Skapiškyje. Kalbėta apie šios parodos svarbą....

Keletas biografinių faktų

35 metų mokslininkas Olegas Duchas gimė 1979 m. Lvovo srities Peremyšlianų rajono Mereščivo kaime. 1996  m., baigęs Peremyšlianų vidurinę mokyklą, įstojo į Lvovo nacionalinio Ivano Franko universiteto Istorijos fakultetą. 2001 m. baigęs aukštąjį mokslą, nutarė žinias gilinti toliau.

Lietuvos Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriaus skaitykloje. Mokslininkui svečiui iš Ukrainos dr. Olegui Duchui (sėdi), talkina skyriaus vedėja Erika Kuliešienė (viduryje) ir vyr. fondų saugotoja Jūratė Jakubavičienė (kairėje)

2001 m. įstojo į Lenkijos Jono Pauliaus II katalikų universiteto Liubline aspirantūrą, tapo Lenkijos ir Ukrainos universitetų europinio kolegijumo stipendiatu. Aktyvi mokslinė veikla davė gražių rezultatų: 2006 m. apginta disertacija „XVII – XVIII a. moterų vienuolynai Lvovo ir Peremyšlio eparchijose (vyskupijose)“ daktaro laipsniui (dirsertacijos vadovas Liublino Jono Pauliaus II katalikų universiteto prof. habil dr. Henrikas Gabskis).

Nuo 2006 m. rudens dr. O. Duchas – Lvovo nacionalinio Ivano Franko universiteto  Istorijos fakulteto Senosios Ukrainos istorijos ir archyvistikos katedros asistentas, nuo 2011 m. – docentas.

O. Duchas skaitė paskaitas daugiau kaip 20 tarptautinių konferencijų Ukrainoje, Lenkijoje, Anglijoje, Slovėnijoje ir Lietuvoje. Publikavo beveik 20 straipsnių tęstiniuose mokslo leidiniuose; apie 60 straipsnių išspausdinta enciklopediniuose leidiniuose, tarp jų Lenkijos biografiniame žodyne, Lvovo enciklopedijoje bei  Lvovo nacionalinio Ivano Franko universiteto enciklopoedijoje.

Doc. dr. O. Duchas nuo 2011 m. Vroclave leidžiamo leidinio „HereditasMonasteriorum“ redkolegijos narys.

Jo mokslinių tyrinėjimų sritys: stačiatikybė ir unijiniai vienuolynai Lenkijos Respublikai priklausiusiose Ukrainos ir Baltarusijos žemėse,  XVIII a. Kijevo unijinė metropolija ir ankstyvojo modernizmo laikotarpio vienuolynų aplinka Lvove.

Ryšiai su Lietuva

Mokslininkas, kaip jau galėjome pastebėti, Lietuvoje lankosi ne pirmą kartą. Pirmąsyk jis atvyko beveik prieš dešimtmetį ir dalyvavo Lietuvoje 2004 m. lapkričio 11–13 d. organizuotoje V tarptautinėje konferencijoje iš ciklo „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas“. Konferencija "Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas: istorija ir tyrimai”, buvo skirta dvasiniam įkvėpėjui Ivanui Kuncevičiui – Šv. Juozapatui OSBM. Ji vyko Šiauliuose – Bazilionuose ir Vilniuje. Tarp 11 prelegentų ir būsimojo daktaro O. Ducho pranešimas „XVIII a. bazilijonų moterų vienuolynai Lietuvos – Lenkijos valstybėje“.

Šios kelionės pagrindinis tikslas irgi konferencija, kurią organizavo VDU. Ji vyko 2014 m. gegužės 8–9 d. Kaune. Tarptautinėje mokslinėje  konferencijoje „Moterų įstatymai LDK teritorijoje: istorija ir nūdiena“doc. dr. Olegas Duchas skaitė pranešimą „Lvovo archyvinių rinkinių medžiaga apie bazilijonių vienuolių bažnyčias LDK teritorijoje“. Tačiau prieš konferenciją, kaip jau žinome, jis atliko „žvalgomuosius darbus“ Vilniuje, kad artimiausiu lauku atvykęs galėtų pasinerti į tyrinėjimus, spėtų apsilankyti Bazilionuose bei Skapiškyje.

Lietuvos Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas (kairėje) su svečiu iš Ukrainos dr. Olegu Duchu

Mokslininkas dirba Lvovo nacionalinio Ivano Franko universitete. Universitetas jau beveik 10 metų –  2005 m. gegužės 25 d. pasirašęs bendradarbiavimo sutartį su  Šiaulių universitetu, kuris dar 2004 m. rugsėjo 30 d. pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Metropolito Josifo Veljamino Rutskio Filosofijos – teologijos studijų bazilijonų institutu Briuchovičiuose. Pažymėtina, kad nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje Šiaulių universitetas tapo pirmąja aukštąja mokykla Lietuvoje, pasirašiusia bendradarbiavimo sutartis su Ukrainos aukštojo mokslo institucijomis ir prisiimtus įsipareigojimus minėtos aukštosios mokyklos įgyvendino. Šiaulių universitetas jau 2005 m. gegužės 12 d. organizavo savo dienas minėtame vienuolių bazilijonų institute, o Lvovo nacionalinis Ivano Franko universitetas – Šiaulių universitete 2006 m. lapkričio 10 d. Tad suprantamas dr. O. Ducho noras, apsilankyti Bazilionų vidurinėje mokykloje, pamatyti kokie pokyčiai įvyko per tą dešimtmetį.

Atgal