VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

08 30. Išeina vasara – lieka prisiminimai...

Valentina Jekateriničeva

Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narė, pedagogė

Išeina vasara. Ant slenksčio ruduo. Rugsėjo 1-oji – Žinių diena. Plačiai atveria duris visos mokslo įstaigos... Mažas šaltukas širdyje – pradžia visuomet jaudina. Sunku iš vasaros pereiti į rudenį. Naujiesiems pirmaklasiams ir pirmo kurso draugams – džiaugsmas: jiems prasideda naujas gyvenimas tiems, kurie suprato mokslo svarbą ir nori nugalėti sunkumus ir kylančias užtvaras – juk moksle kaip kare – sieki pergalių ir apdovanojimų. Ką kalbėti apie dėstytojus – jie patys rimčiausi žmonės! Jiems tenka mokyti rašto ir ugdyti išsilavinusius žmones, senųjų amatų žinovus. Būti mokytoju skirta Dievo – ne kiekvienam tai duota, bet kažkas privalo! Kaip taisyklė – tai atsidavę ir ryžtingi drąsūs žmonės tarnystėje iš didžiosios raidės. Mokytojų ir pedagogų dėka atveriami langai į žinių pasaulį, šviesėja protas, skaidrėja mintys ir plečiasi horizontai, pažįstame save ir pasaulį.

Krimsti mokslo granitą – labai sunku, laužomi ne tik dantys ir valia, bet ir kantrybės turi užtekti ilgiems mokslo metams. „Amžius gyvenk – amžius mokykis“.

Valentinos Jekateriničevos archyvo nuotrauka iš mokykloje vykusio renginio

Noriu prisiminti Vilniuje Antakalnio g.33 esančią vidurinę mokyklą Nr.5. Šią mokyklą baigę žymūs žmonės: Nobelio premijos laureatai poetas Česlavas Milošas ir žymus mokslininkas – medikas Endriu Šali. Gal tai vienintelė mokykla, kurioje vienu metu mokėsi du būsimieji Nobelio premijos laureatai. 1944 m. spalį mokykla tapo 1-ąja lenkų gimnazija, o 1949 m. pavadinta Vilniaus 5-ąja mokykla. Nuo 1953 m. mokykloje pamokos vyko rusų ir lenkų kalbomis. Pokario laikotarpiu mokyklą baigė 4734 absolventai, daugiau kaip 200 apdovanoti medaliais ir diplomais. Tarp buvusių auklėtinių – mokytojai, gydytojai, kultūros veikėjai, mokslininkai ir politikai. Mokykla gali didžiuotis buvusiais absolventais sportininkais, tarp jų žinomu visame pasaulyje 1968 metų olimpinių žaidynių Meksikoje nugalėtoju Danu Pozniaku, kurio vardą mena bokso gerbėjai ir Lietuvos sirgaliai. Moksleiviai dalyvaudavo įvairiuose konkursuose ir olimpiadose, pelnė laimėjimus. Mokytojai savo sąžiningu darbu tarpininkavo Lietuvos visuomenės lavinime, naujų knygų leidyboje.

Aš šioje mokykloje dirbau 1980-90 m. Tai metai, kai mokyklai vadovavo patyrę pedagogai ir mokytojai. Mokyklos direktoriumi dirbo Vaclovas Baranovski, mokslo dalies vedėju - teisingas ir didelę patirtį turintis fizikos mokytojas Zbignevas Rimančik. Tarp moksleivių autoritetą turėjo Elena Pliaškevič, Sofija Michailova, Tamara Mesiačnaja, Antanina Gribcova, Galina Sičeva, Svetlana Nikitina, Marija Mikovoz, Elena Semenovič, Lina Brelevskaja, Edita Cenz, Stanislava Kazakova, Liudmila Čerkasova, Nina Kamišan, Aida Golberg, Liudmila Kiriušina, Tamara Popkova, Vera Kontorovskaja, Nelli Bedrickaja, Laima Žiburkienė, Irina Golubeva, Jadvyga Hotkevičienė, Nina Binder, Zbignev Stacevič, Aleksej Ulijanov, Valentina Stolerova ir kiti. Emma Radionovna Titarenko turėjo oratorišką meniškumą ir pedagogės-literatės dovaną.

Tuomet mokykloje buvo apie 2000 mokinių ir dėstytojų – specialistų su aukštuoju pedagoginiu išsilavinimu. Vadovaujami sumanaus direktoriaus V.Baranovskij, kiekvienais metais į didįjį gyvenimą išleisdavo 80-100 moksleivių. Čia mokėsi ir mano vaikai, dabar – anūkas. Mokyklos auklėtiniai iki šių dienų su dėkingumu prisimena buvusius mokytojus ir auklėtojus.

2001 m. mokyklai suteiktas globėjo Joahimo Lelevelio vardas. Mokyklos istorija verta visuomenės dėmesio. Nuo 2007 m. mokyklai vadovauja Edita Zubel – matematikė, turinti nemažą darbo patirtį. Ji sugeba bendrauti ir su mokiniais, ir su jų tėveliais. Pedagogai ją gerbia už energiją ir ryžtą, teisingumą ir dėmesį visiems ir kiekvienam.

Be padėjėjų sunku susidoroti atsakingame darbe. Direktorei padeda mokslo dalies pavaduotoja Teresa Bilinska ir atsakinga už užklasinę veiklą pedagogė Regina Savlevič, turinčios ilgametę patirtį ir dirbančios nemažesne energija ir atsidavimu.

Noriu paminėti dabartinius mokytojus: pradinių klasių Nataliją Viktorovą, anglų k. mokytoją Iriną Tuminenę, rusų k. ir literatūros Nijolę Petkuvienę, padėkoti jiems už sąžiningą darbą, auklėjant paauglius.

Š.m. liepos 29 d. vyko mokyklos absolventų susitikimas. Diena buvo ypatinga: susitiko baigusieji mokyklą 1945-50 m. Džiugo buvo sutikti mokyklos kolegas Editą Zubel, Pavlą Gedrojc, Reginą Savlevič, Vaclavą Baranovskį, Teresą Bylinską, informatikos mokytoją Olgą Bedugnis. Maloniai nuteikė susitikimas su buvusiu šios mokyklos moksleiviu, dabar žinomu Lietuvos alpinistu Aleksejumi Karpovu (1972 m. laida), taip pat su istorijos mokytoju Pavlu Gedraicem - mokytoju pensininku, besidominčiu miesto istorija, vedančiu ekskursijas po Lietuvą.

Susitikę absolventai bendravo, fotografavosi, vėliau išvyko į lenkų kultūros namus, kur vyko knygos apie šią mokyklą „Visada ištikimi penketukui“ pristatymas. 2014 m. išleistos knygos autorė yra Kristina Adomovič, buvusi šios mokyklos moksleivė, žinoma žurnalistė, dirbanti „Kurier Wilenski“ ir vietinėje lenkiškoje spaudoje. Knygoje pateikta 70-ties metų Vilniaus J.Lelevelio vidurinės mokyklos kronika. Pristatymo metu rodytos skaidrės apie mokyklos istoriją, pristatyti knygos leidybos bendraautoriai, skambėjo buvusių moksleivių ir mokytojų prisiminimai, kalbėjo buvęs mokyklos direktorius V.Baranovskij, dabartinė direktorė E.Zubel, pavaduotoja R.Savlevič.

Po knygos pristatymo lenkų kultūros namuose vyko moksleivių kultūrinė programa, tarp kitų dalyvių pasirodė lenkų dainų ir šokių ansamblis „Vilija“ (vadovė Renata Brasel), vyko šventinis dainų ir šokių koncertas, moksleiviai skirtingais instrumentais demonstravo ypatingą muzikinį meną ir jausmingumą. Ypač įstrigo pavergusi žiūrovų širdis šokėjų pora Leh Plokšto ir Eva Bartusevič.

Renginio pabaigoje išleistuvininkai, 1945-50 ir kitų metų veteranai buvo pakviesti į šventinę puotą. Foje galima buvo susipažinti su knyga, o norintiems – ir ją įsigyti. Renginyje svečiavosi buvę moksleiviai iš Brazilijos, Baltarusijos, Lenkijos ir kitų šalių. Visi, atvykę į lenkų kultūros namus, įrašė savo vardus į Garbės svečių knygą. Istorijai fotografavo žinomas Lietuvoje ir Lenkijoje fotografas Eži Karpovič.

 

Iš rusų k. vertė Birutė Silevičienė

Atgal