VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

09 16. Naujus mokslo metus pradėjo Skapiškio pagrindinė mokykla

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Skapiškio pagrindinė mokykla skaičiuoja ne vieną šimtmetį savo prasmingos ir sudėtingos istorijos.

Iš Skapiškio pagrindinės mokyklos istorijos

Skapiškio mokykla buvo įkurta vienuolių domininkonų, jų patalpose 1755 metais, tad kitąmet minės 260 metų jubiliejų. Po 1831 m. sukilimo ir vienuolynas, ir vienuolyno bažnyčia, ir mokykla buvo uždaryti. Tik po 30 metų, t. y. 1861 m. prie valsčiaus savivaldybės buvo pastatytas pastatas mokyklai. 44 metus mokytojai rusai viską dėstė rusų kalba. 1905 m. panaikinus spaudos draudimą  dėstyta lietuvių ir rusų kalbomis.

Mokykla ne kartą keitė patalpas bei savo statusą: keturių, vėliau šešių skyrių pradinė, 1922–1929 m. ir nuo 1940 iki karo, bei 1944–1950 m. –  progimnazija, septynmetė (1950–1952), vidurinė (1952–2011) ir nuo 2011 m. – pagrindinė.

Skapiškio pagrindinės mokyklos grupelė mokytojų su dešimtokų padovanotu vaisių krepšeliu. Iš kairės: mokytojas Vytautas Starkus, direktorė Birutė Zaborskienė, mokytoja Vilma Likienė, dr. Aldona Vasiliauskienė ir mokytojas Virginijus Kaušakys. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Be to, Skapiškyje veikė žydų pradinė mokykla (1938 m. sujungta su lietuvių mokykla), dvimečiai mokytojų kursai (1923–1927), amatų mokykla (1942–1944).

Per beveik ketverius metus (1964–1967) pastatyta nauja mokykla, kurioje – jau renovuotoje – mokomasi ir šiandieną. Mokyklai jau 22 metus (nuo 1992 m.) vadovauja direktorė Birutė Zaborskienė.

Nedrąsūs Skapiškio pagrindinės mokyklos pirmokėliai – už jų stovi mažaisiais mokiniais besirūpinantys dešimtokai

Rugsėjo 1-oji Skapiškyje

2014 mokslo metus Skapiškio pagrindinė mokykla pradėjo su 129 mokinukais (9 jų – dar priešmokyklinukai). Į pirmąją klasę atėjo aštuoni. Penktokų – vienuolika, šeštokų – devyni, septintokų – šešiolika, aštuntokų klasė gausiausia – 23 mokiniai. Devintokų – 12-ka ir dešimtokų tik 6.

Mokykloje dirba 27 pedagogai, tačiau didžioji jų dalis atvyksta iš kitur ir dirba nepilnu krūviu.

Skapiškio mokiniai įdėmiai klauso pasakojimų apie padėtį Ukrainoje. Pirmoje eilėje iš dešinės ketvirta sėdi istorijos mokytoja Rasa Kaušakienė

Iškilmingą rugsėjo 1-osios renginį vedė muzikos mokytoja Vilma Likienė. Dera priminti, kad V. Likienė vadovauja visoje Lietuvoje žinomam Rokiškio rajono Pandėlio meninio lavinimo centro ansambliui „Pandėlio balsiukai“. Ansamblis tapo 2014 metų Respublikinio sakralinės muzikos koncerto „Giesmių giesmelė“ laureatu. Pažymėtina, kad dainininkai turi puikia apranga, įsigyta Kunigo švietėjo Jono Katelės vardo labdaros ir paramos fondo lėšomis (šį fondą 2011 m. birželio 23 d.  Panemunėlyje įsteigė rokiškėnas verslininkas Leonardas Šablinskas).

Mokytoja V. Likienė sumaniai pateikiamais klausimais gebėjo įtraukti ir išjudinti beveik visus mokinius. O pirmokėliai suvaidino pasaką... Neliko be dėmesio ir mokytojai, tad rugsėjo 1-osios šventė buvo džiugi.

Mokinius sveikino mokyklos direktorė B. Zaborskienė, šio straipsnio autorė. Pavaduotoja Audronė Liudvinavičienė pirmokėliams įteikė „Mokinio pasus“, dešimtokai su dideliu rudeninio derliaus krepšiu pasveikinę mokytojus, nuvedė pirmokėlius į jų klasę.

Prie Dievo tarnui arkivyskupui M. Reiniui pastatyto Rūpintojėlio (toliau matyti ir Koplytstulpis) būrelis M. Reinio gerbėjų: Priekyje sėdi Aldona Kytrienė. Už jos stovi iš kairės: Jolita Pipynienė su vyru Vidu, Aldonos Kytrienės dukra Regina Meželienė ir Danutė Baronienė

Įspūdžiai sugrįžus iš Ukrainos

Rugsėjo 3-ąją dieną į mokyklos salę pakviesta straipsnio autorė pasidalijo įspūdžiais iš kelionės po Ukrainą. Pasakojo apie jau „Lietuvos aide“ (rugsėjo 9 d.) rašytą vieno nedidelio berniuko poelgį – dėl Tėvynės laisvės atsisakiusio  savo svajonės planšetinio kompiuteriuko – sukauptus pinigus jis paaukojo krašto gynybai: „Nenupirks už juos tanko, neužteks jų ir patrankai, netgi geram šautuvui... Tačiau kam man bus reikalingas tas kompiuteris, jeigu aš nebeturėsiu Tėvynės – ji bus nelaisva“. Tai labai stipri pradžios mokyklos mokinuko meilės Tėvynei išraiška. Ir kiekvienas jaunas žmogus turi ką paaukoti savo kraštui, savo Tėvynei: įgyti mokslo žinių, skrupulingai ir sąžiningai atlikti būtiniausius, kad ir mažus darbelius, padėti vieni kitiems. Dr. Aldona Vasiliauskienė pasakojo apie padėtį Donecke. Ji čia lankėsi prieš devynerius metus: MAU (tarptautinės ukrainistų asociacijos) šeštajame kongrese  2005 m. birželio 28 – liepos 1 d. skaitė pranešimą. Jau tuomet buvo jaučiama Rusijos įtaka ir rusifikacijos pastangos. Pasakojo apie pastarųjų dienų padėtį Donecke ir Luganske, į Lvovą atvykusių šių sričių gyventojų patirtus sunkumus. Dr. A. Vasiliauskienė džiaugėsi, kad susitikimuose Ukrainoje galėjo kalbėti apie lietuvių dėmesį Ukrainai – vyskupų kreipimąsi dar 2013 ųjų pabaigoje į Lietuvos tikinčiuosius, raginant juos nepamiršti maldų už taiką Ukrainoje ir jos laisvę. Prelegentė paragino visus mokinius savo kasdieninėse maldelėse įjungti nors vieną poterėlį už Ukrainą...

Po renginio Palėvenėje birželio 15 d. katalikės moterys Skapiškyje prie Koplytstulpio ir Rūpintojėlio. Iš kairės: Irena Mašiukaitienė, Dalia Augustytė, Gražina Mongirdienė, LKMS pirmininkė Dalia Batutienė, LKMS dvasios tėvas, Vilniaus Visų Šventųjų bažnyčios klebonas Vytautas Rapalis, LKMS pirmininkės pavaduotoja Jolanta Žakevičienė, aktorė Dalia Michelevičiūtė ir dr. Aldona Vasiliauskienė

Šeštokų įsipareigojimas

Dr. A. Vasiliauskienė džiaugiasi, kad mokytoja Nijolė Bagdonavičienė su savo šeštokėliais įsipareigojo pasirūpinti Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio Koplytstulpio ir Rūpintojėlio aplinkos grožiu. Tada atvykstantiems pasigrožėti tautodailininko Antano Ruškio (1925 03 03–2011 01 30)  Dievo tarnui arkivyskupui Mečislovui Reiniui ir straipsnio autorės tėvelių atminimui pastatyto Koplytstulpio bei tautodailininko Prano Kaziūno (1947 10 27–2013 09 12) M. Reiniui bei pirmajai piligrimystei atminti pastatyto Rūpintojėlio, o taip pat susipažinti su sodyboje esančia paroda „Pažintis su  ukrainistikos kultūra“ bus jaukiau ir maloniau.

Tikėkime, kad svečių, artėjant Kupiškio bažnyčios 100-mečio jubiliejaus šventei – tikrai netrūks. Jų dar pagausės mokyklai pradėjus rengtis sparčiai artėjančiam 260-mečio jubiliejui.

Atgal