VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

09 20. Po Rytų Lietuvos dangumi – dar viena lietuviška gimnazija

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Alfonsas Kairys

Geltonos, žalios ir raudonos spalvų žaisme išleistame lankstinuke rašoma: „1828 -1878 metais Maišiagalos, Paberžės, Lavoriškių, Rudaminos, Juodšilių, Medininkų, Šalčininkų, Eišiškių, Nemėžio, Baltosios Vokės, Rukainių, Lentvario, Dieveniškių, Jašiūnų, Kalvelių, Turgelių, Gardino, Lydos, Breslaujos, Ašmenos ir kitos apylinkės kalbėjo tik lietuviškai, vaikai ir moterys nemokėjo lenkiškai. 1923 m. Krokuvoje išleistos lenkų kalbos gramatikos žemėlapyje lenkų kalbos plotas arčiausiai Lietuvos pažymėtas tik dabartinėje Gardino srityje prie Nemuno (gerokai į pietus nuo Gardino) (žr. Wilno i ziemia Wilenska, t.1, 1930, p. 229).

Paberžės "Verdenės" gimnazijos direktorė Vanda Nivinskienė (pirma iš kairės) atidengia Gimnazijos lentą, greta jos stovi Švietimo ir mokslo ministerijos viceministrė Genovita Krasauskienė ir Vilniaus r. Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Valentina Kvaracėjienė

Tame plote, kur kalbėta tik lietuviškai, ir Paberžė. Paberžė, kurioje įsikūrusios dvi bendrojo lavinimo įstaigos: Paberžės šv. Stanislavo Kostkos lenkų mokymo kalba ir Paberžės „Verdenės“ lietuvių mokymo kalba gimnazijos. Pastaroji ir pakvietė į savo, kaip gimnazijos, inauguracijos šventę.

Saulė šį rytą negailėjo savo spindulių, lyg sveikindama susirinkusius. O jų „salėje“ po atviru dangumi buvo ne viena dešimtis.

Vinco Kudirkos himnas skambėjo pritariant būsimiesiems gimnazistams ir atvykusiesiems.

Ir gražia, taisyklinga valstybine kalba iškilmių vedėjai pranešė, kad inauguracijos (inauguracija - tai iškilmingas priėmimas į luomą, tarnybą, diplomo davimas - taip aiškina šio žodžio reikšmę Tarptautinių žodžių žodynas) šventė pradėta.

Dūkštų šv. Onos parapijos klebonas Henrik Naumovič šventina Gimnazijos vėliavą

Kaipgi be direktorės Vandos Nivinskienės? Ji trumpai, bet išsamiai ir kompetentingai žvilgtelėjo į savo ugdymo įstaigos praeitį ir dabartį. Prisiminė savo pirmtaką direktorių a.a. Petrą Mažeiką,mokytojus, kurių dėka vidurinė tapo gimnazija: senjorus Mariją ir Antaną Akulavičius, Mariją Mažeikienę, dar toli iki senjorystės pedagogo keliu einančius Reginą Stankevičienę, Violetą Šukevičienę, Iriną Rybakovą, Daivutę Telšiauskaitę, Rasą Jarumbauskienę,Violetą Kaziūnienę, Liną Keršulytę, Virgiliją Juzafovičienę, Viktorą Martincevą, Jurijų Pliavgo. Jų apdovanojimų kraitę papildė dar vienas - Mokyklos bendruomenės Padėkos raštas. O baigdama pastebėjo, kad vidurinės virsmu gimnazija tikėjo visi - tai buvo visų ir kiekvieno svajonė: ir ji išsipildė. „Tegu,- sakė ji,- išsipildo mūsų ir Jūsų svajonės“.

Į iškilmes atvykę LR Prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas, Švietimo ir mokslo viceministrė Genovita Krasauskienė, Vilniaus r. švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Valentina Kvaracėjienė (dabar šios gimnazijos kuratorė), Dūkštų šv. Onos parapijos klebonas Henrik Naumovič, „Vilnijos“ draugijos pirmininkas dr. Kazimieras Garšva, Lietuvių švietimo draugijos „Rytas“ pirmininkas Algimantas Masaitis, artimiausių mokyklų vadovai, Paberžės seniūnijos bei Paberžės bendruomenės atstovai naujai gimusiai gimnazijai negailėjo gerų, prasmingų žodžių, kupinų optimizmo minčių, kurios baigėsi: „Telydi jus sėkmė. Pasiekimai tegu neleidžia sustoti, nes jūsų laukia dideli darbai ir dideli iššūkiai. Ugdykit ir ugdykitės, gerbdami ir palaikydami vieni kitus“.

Šoka pradinukai

Svarbus momentas, kurio laukta - mokyklos, dabar jau gimnazijos, vėliavos pašventinimas. Ją šventindamas, Dūkštų šv. Onos parapijos klebonas Henrik Naumovič sakė: „Linkiu, kad ši bendruomenė vienytųsi krikščioniško tikėjimo pagrindu, krikščioniškos meilės pagrindu“.

Inauguracijos ceremoniją pratęsė pradinukų šokis „Žaliam sode“, 11 kl. mokinės Santos Stasytės atlikta daina „Oi, ant kalno“. Na, o gimnazijos himną (žodžiai ir muzika mokytojos M. Umurzakovos), pritardami renginio vedėjams, giedojo visi: „Pirmos mokytojos veidas/Kur beskrisčiau, būsi man viena./Gimnazija mano ant žalio/kalno, žiūrinti į kelią,/laikui tekant visada jauna. /Bėk, Verdene, bėk/Tėviškės laukais/Į gyvenimo upes“.

Linksmasis gimnazijos choras

Turiningas renginys pratęstas neformalioje aplinkoje prie arbatos, kavos puodelio ir skoningai pagamintų sumuštinių, kartu dar galėjai pamatyti skaidrėse rodomą naujos gimnazijos pastato projektą, kurio autorius architektas Dainius Čižas teigė, kad tai naujoviškas, ekologiškas pastatas.

O kol kas... kol kas prie senojo pastato atidengta lenta kviečia į Paberžės „Verdenės“ gimnaziją, kurioje kiekvienais metais gerinama ugdymo aplinka ir materialinė bazė, o 2015 m. iškils naujas rūmas, skirtas ikimokykliniam, priešmokykliniam, pradiniam ugdymui bei jauki aktų salė.

Atgal