VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

10 25. NAUJOS KARTOS GRŪDŲ PRODUKTAI VARTOTOJŲ TEISMUI

Naujos kartos grūdų produktų poreikis auga

Naujos kartos grūdų produktų (paplotėlių ir javainių) paklausa pasaulyje ir Lietuvoje nuolat didėja, nes vartotojai ieško sveikatai naudingų, patogių transportuoti ir vartoti produktų. KTU Maisto instituto atlikti tyrimai rodo, kad didžioji dauguma vidutinio ir jaunesnio amžiaus (18-45 metų) vartotojų pusryčiams vietoje sumuštinių mielai renkasi ir vartoja netradicinius naujos kartos maisto produktus: įvairius dribsnius, kurių paruošimas vartojimui greitas ir patogus, o kelionėms, išvykoms į gamtą ir pan., mielai renkasi javainius, grūdų paplotėlius ir kt., kurie yra kompaktiški (užima mažai vietos), transportabilūs, pasižymi aukštesne biologine verte, lyginant su įprastiniais šokoladiniais batonėliais. Tačiau šių produktų pasiūla ir asortimentas Lietuvos rinkoje nėra pakankamas.

Inovacijos naujos kartos grūdų produktų gamyboje

Kauno technologijos universiteto Maisto institutas įgyvendina projektą "Mokslo ir inovacijų panaudojimas naujos kartos grūdų produktų gamybai ūkiuose ir mažose įmonėse" finansuojamą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonės „Profesinio mokymo ir informavimo veikla“ veiklos sritį „Žemės ir miškų ūkio veiklos ir žemės ūkio produktų perdirbimo ūkyje mokslo žinių ir inovacinės praktikos sklaida“. Projekto uždaviniai:

- Supažindinti dirbančiuosius žemės ūkyje bei mažose maisto įmonėse su inovacijomis maisto mokslo ir technologijų srityje, siekiant plačiau panaudoti vietines žaliavas (grūdus, vaisius, uogas) įvairaus asortimento grūdų paplotėlių ir javainių gamyboje ūkiuose ir mažose įmonėse bei užtikrinti stabilios kokybės produktų pateikimą vartotojams.

- Užtikrinti mokslinės informacijos apie maisto mokslo, technologijų bei kokybės užtikrinimo naujoves, susijusias su vietinės augalinės žaliavos platesniu panaudojimu aukštos kokybės, saugių naujos kartos grūdų produktų gamybai ūkiuose ir mažose įmonėse sklaidą parodomųjų bandymų, lauko dienų bei seminarų dalyviams įvairiuose Lietuvos regionuose ir, tuo būdu, didinti gamintojų konkurencingumą rinkoje bei geriau tenkinti vartotojų poreikius aukštos kokybės maisto produktams.

Instituto darbuotojų komanda pritaikydami naujas technologijas gamina grūdinius paplotėlius ir javainius, kurie pasižymi aukšta kokybe ir maistine verte. Jie gaminami pritaikant naujas technologijas.

Grūdinių traškučių ir javainių paplotėlių gamybai naudojami ekstruduoti įvairių Lietuvoje išaugintų javų dribsniai, miltai ir sėlenos. Ekstruzijos metu dėl aukštos temperatūros, slėgio ir šlyties pasikeičia grūdų krakmolo grūdeliai, atsiranda ekstruduotiems produktams būdingos juslinės ir tekstūros savybės. Taip apdorota žaliava vietoj tradicinio terminio apdorojimo, naudojant trumpą kepimo-džiovinimo procesą, leidžia pagaminti naujo tipo grūdų produktus, kurie yra lengviau virškinami, atsparesni žiedėjimui, dėl švelnesnio terminio apdorojimo išlaiko didesnę maistinę ir biologinę vertę.

Tinkamai parinktos žaliavos – didesnė maitinė ir biologinė vertė

Lietuvoje užaugintų įprastinių (kviečių, rugių) ir rečiau naudojamų (grikių, avižų, miežių) grūdinės kultūros, pasižyminčios vertinga chemine sudėtimi (baltymai, skaidulinės ir biologiškai vertingos medžiagos) gali praturtinti ir paįvairinti skirtingų vartotojų grupių mitybos racioną. Be to, tokių produktų gamyboje naudojami džiovinti vaisiai ir uogos, padidina gaminamų produktų maistinę ir biologinę vertę. Atskiros paplotėlių rūšys gaminamos, naudojant pieno rūgšties bakterijas pusgaminių rauginimui, tai turi teigiamos įtakos gaminių juslinėms savybėms ir biologinei vertei. Be to, siekiant sumažinti produktų kaloringumą, juos siūloma gaminti su natūralios kilmės saldžiąja medžiaga stevija (SteviarebaudianaBertoni). Ši produktų grupė, skirta vartotojams, turintiems antsvorį bei kitų sveikatos problemų, susijusių su paprasto cukraus vartojimu. Siekiant užtikrinti aukštą gaminamų produktų kokybę, gamybos metu atliekama atskirų žaliavos komponentų bei pagamintų produktų saugos, juslinių ir priimtinumo rodiklių kontrolė, tam tikslui naudojant naujausius tyrimo metodus.

Visa tai leidžia išplėsti naujos kartos aukštos biologinės vertės grūdų produktų, pasižyminčių plačia juslinių ir tekstūros savybių įvairove, asortimentą, pilniau tenkinti vartotojų poreikius bei sumažinti gamybos kaštus. Tokiu būdu prasiplečia šių produktų vartotojų ratas, o gamintojai įgyja vertingos patirties,  gamindami šiuos produktus, atlikdami produktų kontrolę ir ją užtikrindami gamybos ir realizavimo metu.

Inovacijų sklaida

Mokslinės informacijos apie maisto mokslo, technologijų bei kokybės užtikrinimo naujoves saugių naujos kartos grūdų produktų gamyboje ūkiuose ir mažose įmonėse sklaida pasiekiama parodomųjų bandymų, lauko dienų bei seminarų metu įvairiuose Lietuvos regionuose. Visa tai padės didinti gamintojų konkurencingumą rinkoje bei geriau tenkinti vartotojų poreikius aukštos kokybės maisto produktams.

Papildoma informacija ir konsultacijos susidomėjusiems:

dr. Aldona Mieželienė, KTU Maisto institutas

Tel. 8 682 16928, (8 37) 31 25 87

[email protected]

Straipsnį parengė dr. Aldona Mieželienė ir dr. Lina Vaičiulytė-Funk, KTU Maisto institutas.

Atgal