VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

10 25. LAKTOZĖS NETOLERAVIMĄ GALI IŠSPRĘSTI TINKAMAI PASIRINKTI PRODUKTAI

Laktozės netoleravimas

Pieno cukraus laktozės netoleravimas būdingas apie 75 % pasaulio gyventojų. Šis netoleravimas gali būti apibūdinamas kaip virškinimo sistemos sutrikimų simptomų atsiradimas suvalgius pieno produktų, turinčių savo sudėtyje laktozės. Dažniausia laktozės netoleravimo priežastis – laktozę skaldančio fermento beta-galaktozidazės nebuvimas žmogaus organizmo fermentinėse sistemose ar aktyvumo mažėjimas su amžiumi. Laktozės netoleravimo simptomai gali pasireikšti daugumai žmonių, kai suvartotos laktozės kiekis yra didesnis nei virškinimo traktas pajėgia apdoroti. Simptomai gali būti labai varginantys, pradedant nuo nedidelio pilvo pūtimo iki smarkaus dujų susikaupimo, pilvo skausmų ir diarėjos (viduriavimo). Šiuo metu apie 34 % Lietuvos gyventojų netoleruoja laktozės.

Niša rinkoje ne tik Lietuvoje

Šiai dienai viena iš didžiausių laktozę skaldančio fermento beta-galaktozidazės bei pieno produktų be laktozės rinka yra Kinijoje ir Japonijoje, kadangi daugumos šių šalių gyventojų organizmai laktozės netoleruoja. Augant vartotojų pajamoms bei gerbūviui pastarosiose šalyse, ypač Kinijoje, turėtų didėti pieno produktų, ypač belaktozinių, vartojimas. Mūsų šalyje kol kas fragmentiškai nedideliais kiekais gaminamas tik belaktozinis pienas (gamintojas - AB „Pieno žvaigždės“ filialas „Kauno pienas“). Manoma, jog netolimojoje ateityje prasiplėtęs pieno produktų, tarp jų ir belaktozinių, asortimentas sudomins ne tik mūsų šalies, bet ir užsienio vartotojus.

Pastaruosius 5 metus Europos pieno produktų be laktozės rinka buvo sparčiausiai auganti visame pasaulyje. Manoma, kad tokia tendencija išliks ir šių produktų pardavimai 2012-2016 m. Europoje pasieks 75 proc. augimą.

Šiuolaikiniai fermentai tradicinių bei naujų pieno produktų gamyboje

Kauno technologijos universiteto Maisto institutas kartu su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademija įgyvendina projektą "Šiuolaikinių fermentų panaudojimas tradicinių bei naujų pieno produktų gamybai ūkiuose ir mažose įmonėse", finansuojamą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonės „Profesinio mokymo ir informavimo veikla“ veiklos sritį „Žemės ir miškų ūkio veiklos ir žemės ūkio produktų perdirbimo ūkyje mokslo žinių ir inovacinės praktikos sklaida“. Projekto uždaviniai:

- supažindinti dirbančiuosius žemės ūkyje ir mažose įmonėse su maisto mokslo ir technologijų naujovėmis, šiuolaikinių fermentų panaudojimu tradicinių ir naujų pieno produktų gamyboje ūkiuose ir mažose įmonėse.

- užtikrinti informacijos sklaidą parodomųjų bandymų, lauko dienų, seminarų dalyviams įvairiuose Lietuvos regionuose apie maisto mokslo ir technologijų naujoves, šiuolaikinius fermentus bei jų panaudojimą tradicinių ir naujų pieno produktų gamyboje ūkiuose ir mažose įmonėse.

Projekto vykdymo metu taikomos naujos belaktozinių pieno produktų gamybos technologijos panaudojant šiuolaikinius fermentus ne tik geriamajam pienui bet ir plačiam pieno produktų asortimentui: tradiciniams pieno produktams (raugintam pienui, kefyrui, jogurtui, grietinei, grietinėlei, varškei, sviestui, pasukoms, nenokinamiems fermentiniams sūriams) bei naujiems pieno produktams (pieno, pasukų ir išrūgų gėrimams su vaisių-uogų sultimis). Be to bandymų metu pieno produktų gamyboje taikoma beatliekinė pieno produktų gamybos technologija, pilnai perdirbant gautas gamybos metu išrūgas ir pasukas į aukštos biologinės vertės produktus.

Parodomieji bandymai – pirmas žingsnis

Projekto parodomųjų bandymų metu demonstruojamos originalios plataus asortimento tradicinių bei naujų pieno produktų be laktozės gamybos technologijos KTU Maisto institute bei penkiuose ūkiuoseir mažose įmonėse skirtinguose Lietuvos regionuose.

Produktai gaminami eksperimentinėmis sąlygomis naudojant universaliąją pieno talpą su programuojamu pašildymo-pasterizacijos-atšaldymo režimu, modelinius separavimo, sviesto mušimo, fasavimo į polimerinę tarą užlydant dangtelius, produktų vakuumavimo polietileno plėvelėje su užlydymu technologinius įrenginius. Demonstruojamos pieno pašildymo, separavimo, normalizavimo, pasterizavimo, atšaldymo, fermentavimo panaudojant fermentą b-galaktozidazę, rauginimo, rūgštinio, rūgštinio-fermentinio traukinimo, sviesto mušimo, fasavimo į polimerinę tarą užlydant dangtelius, produktų vakuumavimo polietileno plėvelėje su užlydymu technologinės operacijosgaminant pieno produktus su sumažintu laktozės kiekiu, praturtintus biologiškai veikliomis medžiagomis.

Lauko dienos informacijos sklaidai

Parodomųjų bandymų rezultatų sklaida vykdoma lauko dienų metu, kurios organizuojamos iš karto po parodomųjų bandymų atlikimo, kad lauko dienų dalyviai vietoje susipažintų su parodomųjų bandymų metu naudota technologija, įranga ir pagamintais produktais. Planuojama organizuoti 8 lauko dienas. Šių renginių tikslas pasidalinti patirtimi bei paskatinti nedidelius ūkius plėsti pieno produktų asortimentą įtraukiant ir gaminius be laktozės.

Papildoma informacija ir konsultacijos susidomėjusiems:

dr. Algirdas Liutkevičius, KTU Maisto institutas

Tel. 8 610 35042, (8 37) 312393; (8 37) 312153

[email protected]

Straipsnį parengė dr. Algirdas Liutkevičius ir jaunesnioji mokslo darbuotoja Vilma Speičienė, KTU Maisto institutas.

Atgal