VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

01 18. Laukia paraiškų dėl paramos užsienio lietuvių studijoms Lietuvoje

Monika Petrauskienė

Siekdama padėti užsienio lietuviams išlaikyti ryšius su Lietuva, Švietimo ir mokslo ministerija teikia finansinę paramą išeiviams studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose.
Išeivijos ir lietuvių kilmės užsieniečių palikuonys nuo sausio 21 d. iki vasario 20 d. kviečiami dėl paramos studijoms teikti paraiškas Valstybiniam studijų fondui.
Lietuvos aukštosiose mokyklose studijuojantys užsienio lietuviai gali pretenduoti į dviejų rūšių paramą: stipendiją ir vienkartinę socialinę išmoką. Parama skiriama konkurso būdu du kartus per metus pavasario ir rudens semestre.
Stipendijos dydis šiuo metu - 390 litų per mėnesį (3 bazinių socialinių išmokų dydžio). Ji skiriama vienam semestrui konkursinės eilės tvarka ir išmokama kas mėnesį. Socialinė išmoka gali siekti nuo 700 litų iki 1100 litų, ji skiriama įvertinus pretenduojančiojo socialinę padėtį.
Pirmą kartą dėl paramos besikreipiantys lietuvių kilmės užsieniečių vaikai, vaikaičiai, provaikaičiai turi būtinai pateikti krašto lietuvių bendruomenės, Lietuvos valstybės institucijos ar įstaigos užsienyje, kurios užsieniečiams išduoda vizas, ar kitos institucijos išduotą užsienio lietuvių kilmę patvirtinantį dokumentą.
Pirmą kartą besikreipiantiems dėl šios paramos taip pat privaloma pateikti dokumentą, patvirtinantį, kad prieš atvykdami į Lietuvą jie ne mažiau kaip trejus metus gyveno užsienyje ir atvyko į Lietuvą ne anksčiau kaip į devintą klasę.
Užsienio lietuviai, stojantys į Lietuvos aukštąsias mokyklas, taip pat gali gauti valstybės finansuojamas studijų vietas, pretenduojant į jas jiems pridedama papildomų balų.

Atgal