VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

08 30. VISŲ PAMĖGTAS ADRESAS - MOKYKLOS G. 1, LENTVARIS

Lentvario vaikai... Jie skuba į Motiejaus Šimelionio gimnaziją lietuvių mokymo kalba, Henriko Senkevičiaus vidurinę lenkų mokymo kalba, 1-ąją vidurinę rusų mokymo kalba, o pradinukų lietuvių mokymo kalba laukia Lentvario pradinė mokykla.

Mokyklos direktorė Ona Ramanauskienė

Šios mokyklos direktorė - Ona Ramanauskienė, anksčiau dirbusi pavaduotoja ugdymui Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijoje, Trakų rajono ugdymo įstaigų darbuotojų švenčių režisierė ir organizatorė, įvairių edukacinių kelionių įkvėpėja, žmogus, nuolat ieškantis naujovių ir jas surandantis ...

Statistika sako, kad jūsų vadovaujama mokykla gausiausia pradinių klasių mokinių skaičiumi Respublikoje. Kiek dabar mokosi joje mokinukų ir ar labai kinta jų skaičius kasmet?

Statistika neklysta, 2012-2013 mokslo metais mokykloje mokėsi 306 vaikai. Džiugu, kad pastaraisiais metasi jų skaičius stabilizavosi. Kitais metais į pradines klases ateis daugiau nei 70 pirmokėlių. Jaučiame, kad šeimos atsigauna.

Pagal gyventojų tautinę sudėtį, Lentvaris - įvairiatautis miestas. Greta lietuvių esama lenkų, rusų, baltarusių, armėnų, gruzinų... Ir vis dėlto daugelis tėvų patiki savo vaikus Jūsų mokyklai. Kur čia paslaptis: kvalifikuoti pedagogai, puikios mokymo ir mokymosi sąlygos (mokykla neseniai atnaujinta), ar dar kas nors tokio, ką žinote tik Jūs, kaip vadovė?

Taip, beveik pusė mokinių yra iš mišrių šeimų. Antai, kokios mano mokinių pavardės: Gruntmejer, Tolstych, Sergatiuk, Zakševskij, Čiupailo, Simonovič, Aleksandrova ir pan. Manau, kad mokinių tėvelius patraukia, pirmiausiai, kryptingas meninis ugdymas (dailės technologijos, teatras, muzika, šokis), gražūs, nauji baldai klasėse, klasių kompiuterizavimas, kiekvienoje klasėje esančios prieigos prie interneto ir, be abejo, mokytojai. Mokytojai, kurie gerai išmano savo dalyką, mokytojai – mokinio draugai, patarėjai - organizatoriai ir vadovai.

Mokyklos choras laukiama visuose renginiuose

Ar sunku kitakalbį prašnekinti lietuviškai, su kokiomis problemomis susiduria mokytojai, kai pirmoje klasėje mokosi gerai kalbąs lietuviškai ir tas, kurį reikia prašnekinti lietuviškai?

Mokytojo prakaitas ir dar kartą prakaitas bei vidinė nuostata, kad mokytojas turiu išmokyti taip, kad vaikas nesijaustų nemokąs. Daugeliui kitataučių suteikiama galimybė lankyti priešmokyklinio ugdymo grupę. Joje žaidimų forma vaikai mokomi ir mokosi bendrauti valstybine kalba.

Mokiniai tobulėja ne tik mokydamiesi, bet ir lankydamiesi įvairiuose renginiuose. Prieš kelerius metus Jūs laimėjote projektą, kurį pavadinote „Mizanscenų pilis“. Pats pavadinimas intriguojantis, o kokios realijos, kuo šis projektas praturtino Jūsų ugdytinius?

Mūsų „Mizanscenų pilis“ - tai tęstinis projektas, pradėtas 200ų - aisiais. Į jįkviečiamene tik Lietuvos mokyklų aktorius, bet ir dramos kolektyvus iš Latvijos (Rygos lietuviškoji mokykla), Lenkijos (Punsko, Seinų), Rusijos (Kaliningrado lietuviškų klasių). Projektas tenkino įvairias visuomenės grupes: ikimokyklinio amžiaus vaikus, moksleivius, švietimo ir kultūros darbuotojus, tėvus, jaunuosius aktorius. Juo parodėme visuomenei, kad mokinių saviraiška svarbi formuojant menines vertybes, kad teatras ugdo bendrąją vaiko elgesio kultūrą ne tik scenoje, bet ir gyvenime.

Kitos Jūsų mokyklos tradicinės šventės? Ne vienas renginys organizuojamas su tėvais, seneliais, kartu su bažnyčia, seniūnija. Gal čia ir yra traukos į Jūsų mokyklą viena paslapčių, kurios dar nepaminėjote?

Populiarios tradicinės Trijų kartų - senelių, tėvų, vaikų ir mokytojų – vakaronės, ugdančios pagarbą vyresniajam, lyg primenančios, kad žmogus visada yra bėgančiame laike ir tą laiką, ir tą žmogų reikia saugoti. Reikia pasakyti, kad dažnas mokyklos svečias - Lentvario Viešpaties apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios klebonas kun. Gintaras Petronis, užsuka ir Lentvario seniūnas. Jie mielai bendrauja ir praturtina mūsų vaikus: vienas – atskleisdamas dvasios vertybes, kitas - supažindindamas su Lentvario socialiniu, kultūriniu gyvenimu.

Smagus mokinių šokis

Jau sakėte, kad Jūsų mokykla yra meninės krypties. Kokie būreliai veikia po pamokų ir kokie mokytojai jiems vadovauja? Gal išugdote rajono, Respublikos laureatų?

Populiariausi būreliai: Teatro studija “Fėja” (vad. režisierė aktorė Angelė Šakalienė), Chorasmuzikos vyresnysis mokytojas Edvardas Mogilnickij), Šokių studija “Spindulėlis” (vad. vyresnioji mokytoja Rimutė Blikertienė), Dailės technologijų studija (vad. mokytojas metodininkas Augenis Kasputis), Jaunųjų žurnalistų būrelis vad. „Lietuvos aido“ korespondentas Alfonsas Kairys), Folklorinis ansamblis (vad. vyresnioji mokytoja Lina Kulytė). Respublikinėje viktorinoje „Lietuva – mano protėvių kraštas“ laimėta 1 vieta, Rajoniniame lietuvių kalbos diktanto konkurse – 3 vieta, konkurse „Dailiausia rašysena“ – 1 vieta, Tarptautiniame matematikos konkurse „Kengūra“ - 1 kl. mokinė pateko į geriausiųjų 50 – uką, o rajono dešimtuke užėmė 1, 2, 4, 5 ir 6 vietas, Rajoniniame anglų kalbos „Raiškaus skaitymo“ konkurse – 2 vieta, nuolat užimame 1 vietą Rajoninėse Kvadrato varžybose ir t.t., ir pan.

Gyvename ne uždarame pasaulyje. Kiekviena pažintis, kokia ji bebūtų, vienaip ar kitaip praturtina. Be daugelio mokyklos draugų Lietuvoje, matyt, turite gerų pažįstamų ir užsienyje?

Maloniai prisimenu pirmąsias pažintis su Kaliningrado srities lietuvių kalbos mokytojų asociacija (pirmininkas Aleksas Bartnikas), Kaliningrado 35-uoju licėjumi (mokytojas Algirdas Karmilavičius: jis ir lietuviško vyrų ansamblio – vienintelio tokio Rusijos federacijoje - „Pėnkė vaikee“ vadovas, Rygos lietuviškąja mokykla (dir. Aldona Treija), Lenkijos lietuviais ir daugeliu kitų. Draugų niekada nebūna per daug, o ypač gerų. Bendraujame ir dabar, bendraudami keičiamės patirtimi, mokomės...

Žinau, kad mėgstate keliauti. Tačiau Jūsų kelionės daugiau altruistinės. Ne vienas Jūsų mokyklos mokytojas - o ir respublikos - paklaustų: „ Iš kur atsiranda tiek noro ir jėgų padovanoti keliones (juk joms reikia ruoštis ir ruoštis atsakingai bei kompetentingai?). Jūsų kelionės ne į Turkiją, ne į Egiptą, ne į... Jums rūpi mūsų tautos praeitis, perduodama mokytojui, mokiniui, tėvui. Tai su kuo susieti kelionių maršrutai?

Keliaujame daug. Ir išties, mūsų mokyklos mokytojams Lenkijos, Ukrainos, Karaliaučiaus krašto istorinės sąsajos su Lietuva pažįstamos ne tik iš vadovėlių, kitų rašytinių šaltinių, bet ir vizualiai pajaustos.

Pamatines vertybes - meilę Tėvynei, pagarbos jausmus vyresniesiems- perduoda Lentvario folklorinis ansamblis "BOČIAI"

Jūsų hobis be kelionių yra muzika, ar lieka jam laiko, jeigu saulę pasitinkat ir palydit mokykloje?

Gitara - mano geriausias draugas tada, kai aš pavargusi, tada, kai yra kankina nežinia, tada, kai gerų prošvaisčių yra...

Kas naujo laukia mokinių naujais mokslo metais

Šie metai bus susieti su Didžiojo Poeto Kristijono Donelaičio 300 - osiomis gimimo metinėmis. Šiai datai skirsime daug renginių, kai kurie jau surežisuoti ir laukia savo eilės. Kadangi mūsų mokykla meninės krypties, tai paminėsime Teatrų metus: nauji spektakliai jau gimė „Fėjos“ vadovės Angelės Šakalienės mintyse.

Mūsų mokiniai neliks abejingi ir holokaustui. Juk beveik pusantro tūkstančio žydų buvo nužudyti Rūdiškėse, Žydkaimyje, Trakuose, Lentvaryje, Onuškyje, Aukštadvaryje (1 446 asmenys). Nuo pat mažens skiepijame pagarbą žuvusiems nuo svetimų rankų, niekuo nekaltiems žmonėms.

Dėkoju už pokalbį.

Su Lentvario pradinės mokyklos direktore kalbėjosi mūsų korespondentas ALFONSAS KAIRYS

Atgal