VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

08 30. Mažiau moksleivių šįmet sulauks ir Kauno rajono savivaldybės mokyklos

Daiva Katiliūtė

Prasidėjus naujiems mokslo metams Kauno rajono mokyklų slenkstį peržengs daugiau pirmokų nei pernai - maždaug 800. Pirmaklasių skaičiaus augimo tendencija stabiliai laikosi jau nemažai metų.

Deja, kaip mokslo metų pradžios išvakarėse savivaldybės surengtoje tradicinėje konferencijoje sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, bendras mokinių skaičius rajono mokyklose mažėja. Ankstesniais metais jų būdavo daugiau kaip 10 tūkstančių, o šiemet - jau tik apie 9200.

Didžiausias „nubyrėjimas" - Garliavoje. Labiausiai mokinių sumažėjo šio miestelio J.Lukšos gimnazijoje ir Garliavos A.Mitkaus vidurinėje mokykloje. Kitose mokyklose mokinių mažėjimas nežymus.

Nepaisant nepalankių demografinių tendencijų, Kauno rajono savivaldybė stengiasi išsaugoti mokytojų darbo vietas. Šiems mokslo metams mokytojų kolektyvai mokyklose jau suformuoti. Bendrojo ugdymo mokyklose ir neformaliojo ugdymo įstaigose dirbs 1345 mokytojai. Iš jų 28 mokytojai ekspertai, 476 mokytojai metodininkai, 625 vyresnieji mokytojai ir 216 mokytojų.

Konferencijoje daugiausiai kalbėta apie švietimo sistemos prioritetus, racionalią mokyklų tinklo pertvarką, naują mokinio krepšelio formavimo tvarką bei mokymo programas. Renginyje, kuris vyko Garliavos J.Lukšos gimnazijoje, dalyvavo švietimo ir ugdymo įstaigų, rajono valdžios ir Seimo atstovai.

Aptarta ir vis dar aktuali ikimokyklinio institucinio ugdymo problema. Labiausiai vaikų darželiuose trūksta vietų sparčiai besiplečiančiose vietovėse: Noreikiškėse, Garliavoje, Neveronyse, Domeikavoje, Mastaičiuose.

V. Makūnas tvirtino, kad savivaldybė deda visas pastangas siekdama sukurti ugdymo vietas mažiausiems rajono gyventojams. Planuojama pastatyti daugiafunkcį centrą Mastaičiuose, kuriame turėtų atsirasti vietos ir vaikų darželiui. Pertvarkius Garliavos A.Mitkaus mokyklą, dalį patalpų taip pat ketinama paskirti ikimokyklinei įstaigai.

Vis dėlto meras pabrėžė, kad savivaldybė viena nepajėgia išspręsti šios problemos, todėl sveikino privačias iniciatyvas. Antai, Ramučiuose veiklios moterys atidarė privatų vaikų darželį „Baibokynė". Akademijoje taip pat veikia privatus darželis „Medeina". Ikimokyklinio ugdymo paslaugas teikia ir Mastaičių „Muminukų slėnis".

Pasidžiaugta, kad naujuosius mokslo metus rajono mokyklos sutiks pagražėjusios. Kapitaliniai remonto darbai atlikti Karmėlavos Balio Buračo gimnazijoje. Garliavos Jonučių vidurinėje apšiltintos aktų ir sporto salės, valgykla. Pradėtas Garliavos Adomo Mitkaus vidurinės mokyklos pastato išorės modernizavimo I etapas. Pagal išgales tvarkėsi ir kitos mokyklos. Nemažai darbų atlikta įvairių projektų, tėvų bei rėmėjų lėšomis.

Rajono mero V. Makūno teigimu, švietimo reforma negali būti baigtinė - tai yra nuolat vykstantis procesas.

„Esame ES dalis, sparčiai žengiame į modernų pasaulį, todėl mums reikia naujų technologijų, šiuolaikinių mokymo programų, jaukesnių ugdymo aplinkų", - kalbėjo meras.

Renginyje pabrėžta, jog siekdama išsaugoti kaimo mokyklas, Vyriausybė numato joms skirti 66 mln. litų. Ketinama sudaryti sąlygas rajoninėms mokykloms gyvuoti net su mažesniu mokinių ar klasių skaičiumi. Taip pat vis tvirčiau kalbama, kad valstybės biudžete švietimui skiriamos lėšos turėtų sudaryti ne mažiau kaip 6 proc. šalies bendrojo vidaus produkto.

Konferencijos dalyviai taip pat akcentavo, jog vienas svarbiausių mokyklos uždavinių - tinkamai parengti vaikus savarankiškam gyvenimui. Mokiniams reikia ne tik suteikti reikiamų žinių, bet ir padėti išsiaiškinti būsimos profesinės karjeros tikslus, ugdyti gebėjimus planuoti ateitį.

Pasak mero patarėjo Edmundo Mališausko, šiemet visos Kauno rajono mokyklos Mokslo ir žinių dieną švęs ir naujus mokslo metus pradės rugsėjo 2 -ją, pirmadienį.

Atgal