VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

09 17. Mokslo sensacija: zondas „Voyager 1“ išskriejo už Saulės sistemos ribų

Žmonijos kūrinys pirmą kartą iškeliavo už Saulės sistemos ribų: zondas „Voyager 1“ įskriejo į dar neištyrinėtą erdvę, praneša NASA specialistai. Tokią išvadą jie padarė ištyrę paskutinius duomenis, kuriuos gavo iš zondo, praneša BBC.

Mokslininkų įsitikinimu, zondas „Voyager 1“ dabar yra tarpžvaigždinėje erdvėje: jis kirto heliosferą ir išskrido iš Saulės sistemos.

„Mokslui tai – labai svarbus žingsnis, jis gali prilygti tokiems įvykiams, kaip pirma kelionė aplink pasaulį ar pirmieji žmogaus žingsniai Mėnulyje. Tai pirmas kartas, kai mes pradėjome tyrinėti erdvę tarp žvaigždžių“, – BBC sakė profesorius Edas Stone'as.

„Voyager 1“ buvo paleistas prieš 36 metus ir pastaraisias mėnesiais mokslininkai nekantriai laukė, kada zondas išskris iš Saulės sistemos.

Du zondai-dvyniai „Voyager 1“ ir „Voyager 2“ į kosminę erdvę paleisti 1977 m. su užduotimis ištyrinėti Saulės sistemos planetų milžinių sistemas ir Saulės sistemos paribius. „Voyager 1“ dabar yra toliausiai visatoje esantis kosminis Žemės aparatas – jį nuo Saulės skiria 18,7 mlrd. kilometrų.

Mokslininkai pastaraisiais mėnesiais reiškė lūkesčius, jog netrukus zondas turėtų palikti Saulės sistemą ir startuoti tarpžvaigždinėje erdvėje. Tai reiškia, jog jis kirstų heliosferos sieną. Vaizdžiai tariant, heliosfera – „burbulas“, užpildytas saulės vėjo dalelių ir Saulės magnetinio lauko.

2012 m. rugpjūtį zondo įranga „pajuto“ stiprius tiek Saulės, tiek galaktinės kilmės spinduliuotės pokyčius. Per keletą dienų Saulės išspinduliuojamų protonų ir alfa dalelių (kurių energija – 1,9-2,7 megaelektronvolto) srautas sumenko maždaug 300-500 kartų. O galaktinės kilmės kosminė spinduliuotė suintensyvėjo dvigubai. Kai kurie ekspertai manė, kad tai gali būti požymis, bylojantis apie zondo išėjimą į tarpžvaigždinę erdvę.

Tokiu atveju „Voyager 1“ būtų tapęs pirmuoju istorijoje dirbtiniu objektu, palikusiu Saulės sistemą, o žmonija – „tarpžvaigždine“ civilizacija.

Tačiau NASA atstovai tada paskelbė, kad kalbėti apie išėjimą už Saulės sistemos ribų kol kas dar per anksti – zondo įranga neužfiksavo magnetinio lauko linijų krypties pokyčio. Tai reiškia, kad aparatas tebėra heliosferoje ir galaktikos magnetinio lauko dar nepasiekė.

Atgal