VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

12 17. Kelias per dykumą

Ištrauka iš Kazimiero Ragulskio pasisakymo seminare „Vibracijos moksle, technikoje ir žmonijos progrese“, įvykusio Kaune 2013.12.13 KPI – KTU Vibrotechnikos 50 metų proga

Džiugu, kad čia atvykote brangūs asmenys į mums mielą vibrotechnikų šeimos susitikimą.

Vibrotechnikų užuomazga buvo LMA.

Jūsų, vibrotechnikos darbuotojų, aktyvios kūrybinės veiklos, sąžiningo darbo ir gerų žmonių palaikymo dėka mes čia susirinkome. Su gilia pagarba ir padėka minime KPI – KTU vadovus, ypač Kazimierą Baršauską, kuris KPI vibrotechnikai 1963 m. davė startą, taipogi Marijoną Martynaitį, Romaną Chomskį ir daugelį kitų.

Vibrotechnikų veiklos pradžia buvo kelias per dykumą, nes čia nebuvo bendraminčių specialistų bei mokslinės bazės. Kaip kokie utopistai svajojome dykumą paversti žydinčiu sodu ir skinti jo vaisius.

Visur gamtoje, moksle, technikoje, taipogi žmonių ekonominiame, socialiniame visuomeniniame gyvenime vyksta evoliuciniai procesai lydimi revoliucijų. Tai supratome jau nuo pat savo kūrybinio kelio pradžios. Aišku revoliucijos, tai yra šuoliniai pokyčiai savo pobūdžiu yra teigiami arba neigiami. Mokslo ir technikos revoliucijos dažniausiai yra naudingos, nes žmonijai leidžia žengti pirmyn. Tačiau kitose srityse revoliucijos grubiai kalbant retai būna žengimas į rojų, o dažnai į pragarą.

Technikos mokslai yra sudėtingi, nes kuriant naujais principais veikiančias sistemas reikia fundamentinių mokslų pasiekimus modifikuoti pritaikant konkrečių tipų sistemų taikomiesiems tyrimams, sukurti metodus naujais principais veikiančių sistemų sudarymui, be to mokslo rezultatus privesti iki inžinierinės praktikos ir gamybos technologijų.

Darbo finansavimas buvo mūsų pačių reikalas, patys turėjome apsirūpinti ūkiskaita. Kad išsikovoti vietą po saule teko nemažai važinėti po visą TSRS, lankantis vedančiuose mokslo tyrimo institutuose, bandomuosiuose konstruktorių biuruose. Teko pravesti pasitarimus, atlikti pranešimus bei diskusijas. Viso to tikslas buvo užsitikrinti finansavimus ne už bet kokius darbus, o mokslinio kūrybinio pobūdžio. Kaip taisyklė pavykdavo įsiūlyti savas idėjas, pagrįstas virpesiais ir bangomis, naudingas užsakovų kuriamų objektų tobulinimui. Kartais užsakovams pavykdavo įpiršti fantastinio pobūdžio darbus, kurie gali būti panaudoti ateities technikai už daugelio metų. Pasekoje to buvo sukurta nauja mokslo sritis, taip vadinama precizinė vibromechanika ir vibrotechnika. Visa tai leido užsidirbti pakankamai lėšų ne tik darbuotojų atlyginimams padengti, bet ir buvusio kalėjimo laužymo bazėje įsirengti geras patalpas mokslui apie 5000 m2, įsigyti to laiko modernią mokslinę aparatūrą, kurios dalis ir šiandien veikia. Vibrotechnika išaugo iki 300 etatinių darbuotojų, tapo geru mokslo centru ir pagal savo mokslinę sritį užėmė tvirtas pozicijas TSRS mastu.

Gaila, kad per ūkiskaitinio finansavimo sunykimo revoliuciją dalis unikalios aparatūros žlugo, kaip pavyzdžiui filmavimo unikali sistema su 6 milijonų kadrų į sekundę ir kita.

Techninės sistemos sparčiai vystosi. Pavyzdžiui, į mažąją pusę jau turime reikalus su nanometrų dydžio objektais. Ne už kalnų laikas, kai žmonija turės dirbti su kūnais, tūkstančiais ar net milijonais kartų mažesniais už nanometrą. Iš kitos pusės, ypač objektų už žemės ribų pažinimui ir įsisavinimui teko kurti sistemas, matuojamas šimtais metrų, o ateityje teks kurti tūkstančių kilometrų dydžio.

Mokslo aktualumas ir perspektyvumas seka iš to, kad mechaninės sistemos bei kuriami objektai sparčiai vystosi dėl sąveikos su kitais fiziniais procesais bei gyvais organizmais, o taipogi kinta pagal savo dydžius ir svorius, greičius ir dinamiškumą, tikslumą į asimptotiniai nepasiekiamas ribas, kaip sakoma į dievybę.

Precizikos požiūriu technikoje, kaip ir negyvojoje bei gyvojoje gamtoje, viskas virpa bei banguoja. Čia yra didelės perspektyvos vystyti tyrimus netiesinių dinaminių sistemų efektams bei savybėms atskleisti, kurti mokslinius pagrindus ir principus vis tobulesnėms naujoms sistemoms sudaryti.

Sukurta precizinės vibromechanikos ir vibrotechnikos mokslinė sritis yra ne funkcionalinio pobūdžio, nes pagal taikymą tinka visoms sritims (pramonėje, aerokosminėje technikoje, medicinoje, biologijoje, mene). Šioje mokslo srityje buvo sukurtos stabilizacijos, robotizacijos, virpesių kontrolės mokslinės kryptys, pagrįstos virpesiais, bangomis ir netiesiniais dinaminių sistemų efektais bei savybėmis.

Teorinis ir eksperimentinis mokslinis evoliucinis darbas bei išradyba buvo vykdomi lydint malonioms minirevoliucijoms, kurias sukelia atrasti nauji faktai. Trumpai kai kuriuos paminėsiu.

Efektai

sudarytas kombinuotos dinaminės sinchronizacijos efektas ir originalūs įgyvendinimo metodai bei priemonės;

arba sukurtas tam tikrų sistemų dinaminio nukreipimo efektas. Čia dėka virpesių sukuriami savaime besiorganizuojančių sistemų judesių dėsniai, trajektorijos arba sistemų nestabilios bei stabilios dinaminės struktūros. To pagrindu sukurtos naujos technologijos. Pavyzdžiui, virpinant skystus polimerus pereinant į kietą stovį yra suorientuojami dipoliai, kurie leidžia polimero ominę varžą pagal atskiras kryptis padaryti net per tūkstantį kartų skirtingų dydžių.

Judesiai

sukurti keli nauji principai kūnų virpesius ir bangas, panaudojant netiesinius efektus, priversti kūnus judėti pagal norimus dėsnius ir trajektorijas. Tais principais sukurta didelė aibė vibropavarų;

sukurtos dinaminiai be kinematinių ryšių sistemos, kurios keičia rotacinius ir žengiamuosius judesius vienas į kitą;

labai mažų poslinkių įgyvendinimui sukurtas vibracinis kapiliarinis metodas;

taipogi mažiems poslinkiams atlikti sukurtos sistemos, pagrįstos tam tikrų sudarytų formų kietų kūnų deformacijomis.

Stabilizacija

judančių sistemų stabilizavimui sukurti principai, patremti aukšto dažnio mikrovirpesiais bei bėgančiomis bangomis;

sukurti savireguliuojantieji pagal jėginius laukus vibroapsaugos metodai ir priemonės;

statinio rotorinių sistemų centravimo pakeitimui sukurti efektyvūs vibraciniai dinaminio centravimo metodai ir priemonės;

apie bet kurią ašį besisukančių kietų kūnų identifikaciją ir stabilizaciją užtikrina sukurta metodika, pagrįsta jų dinamikos tyrimu apie tris ortogonalias ašis;

įgyvendinta automatinė kelių laisvės laipsnių virpančių sistemų dinaminė izoliacija, kuri apsaugo aplinką nuo virpesių;

įgyvendinta aktyvi žmogaus klausos organų apsauga nuo išorinių triukšmų;

sukurti metodai ir priemonės vietoje akių, ausų išorės signalus priimti techniniais įtaisais ir juos perduoti į smegenis virpinant per žmogaus odą.

Energijos

sukurti metodai ir priemonės kietų kūnų arba srautų mechaninę energiją transformuoti į elektrinę autovirpesiais arba autobangomis;

sukurti ekologiški varikliai ir vibraciniai įtaisai, pagrįsti nuolatinių magnetų sukaupta energija;

sukurti termovarikliai, pagrįsti medžiagomis su taip vadinama atmintimi;

įgyvendinta efektyvi mechaninės energijos dinaminė transformacija tarp rotacinio ir žengiamojo judesių;

sukurtos sistemos optinės energijos greitaeigiam fokusavimui erdvėje.

Kontrolė

sukurti preciziniai virpesių matavimo metodai ir priemonės, kurie pašalina trikdžius;

įgyvendinti poslinkių ir jų išvestinių matavimo metodai ir priemonės, paremtos paviršinėmis bangomis;

taipogi sukurti poslinkių ir jų išvestinių matavimo metodai, pagrįsti foto – stroboskopiniu procesu;

sudaryti optiniai metodai matuoti poslinkiams nano išmatavimų lygyje;

sukurti galingi valdomų spektrų akustiniai vibratoriai objektams ir statiniams bandyti, arba diagnozuoti, arba griauti.

Tie ir kiti tyrimais atskleisti faktai bei jų bazėje sukurti metodai ir priemonės rado ir randa efektyvius bei revoliucinius panaudojimus moksle ir technikoje. Kai kurių sukurtų objektų veikimas atrodo kaip paradoksalus reiškinys.

Jauniems pretendentams į mokslą teko dideli reikalavimai, būtent:

kelti mokslinę kvalifikaciją;

išmokti ir forminti išradimų paraiškas;

dalyvauti ūkiskaitinių darbų vykdyme (kurti eksperimentinius maketus, kontaktuoti su užsakovais, organizuoti konstravimo ir gamybos darbus, dalyvauti inovacijų kūrime);

iš disertantų reikalaujama apart disertacijos ruošimo, sukurtas inovacijas eksponuoti parodose;

stengtasi,

kad altruizmo neužgožtų egoizmas: kad vadovas nebijotų, kad pavaldinys jį aplenks, kad mokinys nebijotų mokytojo šešėlio,

arba kad vietoje pavydo vyrautų sveika konkurencija „jis padarė gerai, o aš padarysiu dar geriau“.

KTU Vibrotechnikos trečio – ketvirto dešimtmečio pereinamuoju laikotarpiu įvyko ūkiskaitos revoliucija – finansavimas labai sumažėjo, dėl ko mokslinis darbas sunyko. Dauguma mokslininkų sugebėjo nueiti kūrybos keliu ir leisti sužibėti savo talentams kitose srityse. Apie pusšimtis mokslininkų su habilituoto daktaro laipsniu, profesoriai ir daug mokslo daktarų pagrindinai persibazavo į įvairias katedras ir laboratorijas, virš 30 mokslininkų tapo privačių kūrybinio profilio įmonių vadovais, apie pusšimtis atsidūrė pensijoje, keletas užsiėmė menu, filosofija, keletas – visuomenine politine veikla, keliasdešimt dirba užsienyje.

Po kelių metų mokslas precizinės vibromechanikos ir vibrotechnikos mokslo srityje atsigavo. Susidarė naujos mokslinės kryptys: precizinės mikromechatronikos dinaminių sistemų ir rezonansinių vibrotechnologijų.

Deja fizinio kūno tarnavimas žmogaus intelektualiniam ir dvasiniam klestėjimui yra ribotas. Skaudus smūgis mums, mokslui ir technikai ištiko dėl mūsų keliasdešimt mokslininkų bei nemažo skaičiaus puikių inžinierinių techninių darbuotojų netekties. Jų šviesus prisiminimas lieka mumyse.

Gyvenimas randasi dinaminiame režime: vieniems Saulė leidžiasi, o kitiems tik aušra. Man atrodo normalus reiškinys, kad pedagoginei veiklai riboja amžių, bet leidžia vykdyti mokslinį darbą. Senuoliai išminčiai nuo amžių yra branginami. Pasitaiko apsišaukėlių, progreso stabdytojų, kurie riboja žmogaus astronominį, o ne fizinį intelektualų amžių moksliniame darbe.

Baigiant noriu pabrėžti, kad ryžtingai reikia vykdyti reformas mokslo, pramonės, ekonominio – socialinio žmonių gyvenimo organizavimo ir rėmimo tobulinimą. Deja yra nesąžiningai pralobusių žmonių valstybės politikoje ir valdžioje, kurie tuom siekia toliau intensyviai didinti turtinimą panaudojant savo tarnybinę padėtį. Žmonėse sklando iš blokuojamos informacijos šaltinių nemalonios žinios apie kai kurių partijų narių nesąžiningumą. Pavyzdžiui, neva norint tapti Seimo deputatu, ar užimti vietą Seimo deputatų pirmame dešimtuke, ar tapti ministru reikia mokėti šimtais tūkstančių litų. Arba kas dedasi valstybiniuose viešuose pirkimuose, kurių metinės išlaidos yra keliolika milijardų litų ir taip toliau. Yra tokių asmenų, kurie visais atžvilgiais nori būti virš altorių, kuriems niekada nepakanka pinigų, valdžios, šlovės. Tokio ir panašaus pobūdžio faktai padorius gyventojus veda į baimę, nusivylimą, pyktį. Valstybės lėšos yra visų valstybės gyventojų nuosavybė ir jas negalima vogti, netikslingai taškyti.

Čia pat globalaus intelekto laikotarpio pradžia. Taigi ateitis priklauso mokslinei veiklai, informacinėms technologijoms, robotizacijai. Tampa būtina smarkiai didinti lėšas ir pastangas mokslo vystymui. Didžiulė mokslo ir technikos pažanga eina prie to, kad nešvarūs, nesąžiningi darbai taps sunkiai beužslaptinami ir lengvai atskleidžiami viešumon. Tai laikui bėgant atskleisti tampa vis paprasčiau palyginus su senos istorijos faktų atskleidimu, kuris irgi daro didžiulę pažangą archeologijos, lingvistikos ir kitų mokslų pagalba.

Intensyviam progresui vykdyti reikia į valstybės valdymą ir politiką įjungti kuo daugiau jaunų sąžiningų, kvalifikuotų žmonių, Lietuvos patriotų.

Pastaba.Kazimieras Ragulskis už naujos precizinės vibromechanikos ir vibrotechnikos mokslo srities ir jos pagrindinių krypčių sukūrimą, KPI mokslinio centro Vibrotechnika sukūrimą bei mokslinį vadovavimą jam, gerų mokslininkų, išradėjų paruošimą ir inovacijų sukūrimą buvo išrinktas TSRS Mokslų Akademijos nariu, suteiktas TSRS nusipelniusio išradėjo (jų viso yra 16) vardas, išrinktas Lietuvos MA nariu.

Atgal