VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Švietimas ir mokslas

01 31. Dėl Lietuvos mokslininkų diskriminavimo Lietuvoje

Prof. Antanas Kudzys

Lietuvos Respublikos Seimo 2011 m. gegužės 19 dienos nutarimu Nr. 1397 įsigaliojo naujas Lietuvos Mokslų akademijos (LMA) statutas. Pagal naująjį statutą LMA narių sudėtį sudaro jos tikrieji nariai, nariai emeritai ir užsienio nariai. LMA nariai renkami iki gyvos galvos, o tikrieji nariai tampa nariais-emeritais, kai jiems sukanka 75 metai. LMA tikruosius ir užsienio narius renka visuotinis susirinkimas, o sprendžiamojo balso teisę turi tik jos tikrieji nariai. Ta beprasmybė, kad LMA nariu gali tapti ne senesnis, kaip 74 metų mokslininkas, jeigu jis yra Lietuvos pilietis, bet neriboto amžiaus mokslininkas, jeigu jis yra užsienietis, pažeidžia tarptautines žmogaus teisių normas ir Lietuvos Respublikos Konstituciją. Tarptautinio ekonominių, socialinių ir kultūros teisių pakto antrasis straipsnis nurodo, kad valstybė įsipareigoja užtikrinti, kad šiame Pakte išdėstytos teisės būtų įgyvendinamos be jokio diskriminavimo dėl socialinės kilmės, turtinės padėties ar kokio kitokio požymio. Lietuvos Respublikos Konstitucija taip pat garantuoja visiems piliečiams vienodas teises, o antruoju straipsniu laiduoja jiems dvasinių interesų apsaugą, tačiau LMA statute šios garantijos yra atvirai pažeidžiamos.

Kai rinkimuose amžiaus cenzas Lietuvos piliečiams yra taikomas, o užsieniečiams nėra taikomas, pažemina mūsų valstybės mokslininkus bei byloja apie dvigubų standartų taikymą. Tai pasitvirtino, kai 2014 m. sausio 28 d. LMA visuotiniame susirinkime buvo aptartas tikrųjų ir užsienio narių rinkimų reglamentas, pagal kurį 75 metų sulaukęs Lietuvos mokslininkas buvo formaliai pripažintas nevisaverčiu, sugretinus jį su gerokai vyresniu užsienio mokslininku. Taip šiame susirinkime užsienio nariu buvo išrinktas žymus indų mokslininkas-energetikas 80-metis Balas Rajus Sigalas.

Lietuvos mokslininkų diskriminaciją dėl jų amžiaus kategoriškai kritikuoja Lietuvos Žmogaus teisių asociacijos pirmininkas Vytautas Budnikas ir asociacijos Nepartinis demokratinis judėjimas pirmininkas Krescencijus Stoškus, kurie pažymi, kad nei renkamiems Lietuvos Respublikos Prezidentui, nei Seimo nariams amžiaus cenzas, skirtingai nuo LMA, nėra taikomas.

Norėtųsi tikėti, kad šita sąmoningai ar dėl neatidumo padaryta grubi LR Seimo klaida bus ištaisyta.

Atgal