VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

07 29. Misija

Bronė Augūnienė

Misija – tai nelietuviškos kilmės žodis, reiškiantis tikslą. Bet va, nelietuviškai skamba daug iškilmingiau... O jei pridėti žodelį „Sibiras“, tai išvis, kaip tolimų šalių egzotika „Misija Sibiras“!!!

Dar gražiau skamba tos misijos dalyvių vardais – misionieriai... Sibiro misionieriai – tai beveik kaip Romos palaimintieji! Na, mūsiškius „Sibiro misijos“ misionierius palaimino ne popiežius, o V. Landsbergis, tačiau tai galbūt dar geriau nei popiežius – ir rezistentas numeris vienas, ir Prezidentas realusis, ir Sąjūdžio pirmininkas, ir Lietuvos mylimas vadovas...

O prie skambių vardų ir stambūs pinigai – apie milijoną, o galgi ir daugiau, per 8 misionieriavimo metus nubyrėjo... Beje, iš mokesčių mokėtojų kišenių.

Ir visai nekaip skambantis pavadinimas „bendrija“. Na, kaip ir sovietinis – draugija. O jei pridėtume prie bendrijos dar ir žodį „Lemtis“ – tai išvis skamba kaip mirtis...

Beje, ši bendrija ir blūdinėja po Sibirą, ieškodama tremtinių bei kalinių kapų, kapų tų, kurie neiškentė sovietinio Genocido ir išėjo Anapilin Sibire. Per pusšimtį metų ir takai užžėlė, ir suspėję gyvi iš tremties sugrįžti jau Lietuvėlėje pasimirė...

Nėra ko pasiklausti kelelio ar takelio, nėra taigos tyruose nė vieno gyvo senelio – tai „Lemties“ bendrininkai ir suka šimtatūkstantinių kilometrų plotus pėstute ir ieško savų ir svetimų brolių-seserų, senolių ar tėvų kapų, kad ant tvoros bent parymotų, senuosius apverktų, apraudotų, pasižymėtų žemėlapį kelią ir keliautų atgal Lietuvon, palikę prie kapo uždegtą žvakelę.

Na, visai griaudžiai neiškilmingai. Todėl ir neviltingai – niekas juos kelionėn nelydi, rankele nemoja ir kriaukšlelio duonos nedovanoja. Niekas neskaičiuoja jų tūkstančius atrastų ir aplankytų tremties vietų, niekam nerūpi kankinių sąrašai, užrašai, fotonuotraukos ar filmai, nelydi jų pulkelio nei dainininkai, nei  „šou žvaigždutės“ – paviliojo šiuosius turtingos „kregždutės“.

Štai ką reiškia prašmatnus, nelietuviškos kilmės vardas – misija – ir varduvininkai – misionieriai!!! Jų prašmatnumui palaikyti nuo nelemtos bendrijos galima ir paskutinę plutą ištraukti iš burnos ir palikti išsižiojusius iš nuostabos...

Ir nieko. Nors visut visutėlė valdžia žino „Lemties“ nudirbtus darbus per 25 pakūtos metus, nors mato nufilmuotus ir knygose surikiuotus atradimus, Genocido įrodymus ir lietuviško paveldo išbarstytus sibiruose turtus – tačiau keturi metai „nelemtieji“ bendrijos nariai negauna paramos užbaigti savo ekspedicijų tikslą – unikalią visoje Europoje veiklą – lietuvių tremties ir įkalinimo vietų inventorizaciją ir priežiūrą, rodančią mūsų tautos dvasingumo, žmogiškumo ir istorinės atminties išsaugojimo svarbos lygį ainiams.

Ir tam trukdo tik nelietuviškos kilmės žodžio stoka pavadinime!Antai, „Misija“ – ir jau ant sparnų ir netrūksta milijoninių lėšų... O jei vietoj „Lemties“ būtų buvęs pasirinktas svetimos kilmės žodis „Fatališkas“? Net šiurpuliukai per nugarą eina – štai ką reiškia ne lietuviškas... Nors, išvertus reiškia tą patį, bet reakcija skirtinga.

Tai va, tas kapų ieškotojų „fatališkas“ būrelis būtų ir bengališkais fejerverkais pašlovintas, ir po  25 metų darbo iškilmingai pagerbtas ir ordinais apdovanotas. O jau apie ekspedicijų išlaidų padengimą – net nesirūpinant...

Na, o fatališkai nelemtą vardą bendrija „Lemtis“ dabar suka galvas iš kur gauti pinigų užbaigti savo darbus? Visi, pradedant Prezidentūra ir nebaigiant Seimu ar Vyriausybe, išsisukinėja visokiais naujadarais struktūrose, jų sumaišytais prioritetais ir lėšų paskirstymo nepagrįstumais, netolygumais ir geresnių sprendimų paieškų ateityje. Nuo visų šių faktorių pažiūrų lėšų skirstymas kaip netampa skaidresnis, taip vis ir netampa.

O ta nelemta bendrija „Lemtis“ vis lipa ir lipa visiems tai ant kulnų, tai ant mozolių, vietoj to, kad pasikeistų savo pavadinimą į nelietuviškos kilmės, kad ir „fatališką“ vardą! O tokį jau suprastų ir tarptautinius sprendimus priėmusios institucijos dėl lietuviškų kryžių paveldo – ir kaip mat atsirastų lėšų 25 metų darbui šlovingai užbaigti!

Juk ratifikavo Lietuva šį tarptautinį dokumentą?

Tai va...Viskas tik pavadinime slypi.

 

Atgal