VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

05 21. Sąskrydis vėl sukvietė Paberžėn

Ona Striškienė, Panevėžio žygeivių klubo narė

Gegužės 09 d. Paberžėje (Kėdainių r.) vyko V-tas Lietuvos Laisvės Kovos Įamžintojų Sąjūdžio sąskrydis: „Atiduok Tėvynei, ką privalai“. Čia jis vyksta jau ketvirtą kartą, pirmasis Sąskrydis 2011 metais vyko Vanagiškių kaime, Panevėžio rajone. Paberžė pasirinkta, nes Lietuvos vidurys, čia yra puiki konferencijų salė, darbui atsidavusi jos darbuotoją. Čia upelis, čia parkas ir netoliese kukuojanti gegutė. Paberžė yra Paberžė. Pasitaikius progai, norime vėl ir vėl į ją sugrįžti.

Sąskrydį atidarė Lietuvos kraštotyrininkas, Laisvės kovotojų prisiminimų įamžintojas Romas Kaunietis. Buvo pakelta valstybės vėliava, sugiedotas Lietuvos himnas. Atidaryme prie 1863 m. sukilimo muziejaus kalbėjo profesorius Vykintas Vaitkevičius. Buvo pasveikintas paminklotvarkininkas Valdas Striužas. Sąskrydžio dalyviai buvo iš įvairiausių miestų ir rajonų. Jų amžius taipogi buvo labai įvairus. Smagu, kad šiuo sąjūdžiu domisi daug jaunimo. Aistė Petrauskienė visiems įteikė V-to sąskrydžio ženkliukus.

Sąskrydžio atidarymas lauke prie muziejaus Paberžėje. Onos Striškienės foto

1863 m. sukilimo muziejaus konferencijų salėje išklausėme septynis išsamius pranešimus. „Atrandant 1918–1920 m. savanorius: Pumpėnų (Pasvalio r.) atvejis“ (Algimantas, Vykintas), „Lietuvos kariuomenės kūrimosi kelias: žmogus, aplinka, vertybės“ (Monika), „Sovietų saugumas prieš Žaliąjį Velnią: paini agentūrinė kombinacija“ (Darius), „Laisvės kovotojas ir vieta: kitoks partizanų vado Petro Bartkaus pasakojimas“ (Aistė), „Eiti su ryšiu: ryšininkų vaidmuo partizaniniame kare“ (Gytis) ir kitus. Pranešimus skaitė profesorius, daktaras, doktorantas, bakalauro studijų studentas ir kiti. Temos įvairios, išsilavinimas skirtingas, o kalbėjimas visų jų konkretus, sudominantis. Emocine prasme man įsimintiniausias buvo istoriko doktoranto Dariaus Juodžio kalbėjimas. Skaitydamas pranešimą jis dėvėjo partizano uniformą, tai nuteikė dar labiau suklusti.

Pasveikintas Valdas Striužas (II-ras iš kairės), sveikintojai Laimonas Abarius (I-mas kairėje), Vykintas Vaitkevičius (dešinėje)

Gėrėme arbatą su gardžiais pačių susivežtais pyragais. Kartu pietavome, o pietūs buvo nuostabūs vien tuo, kad galėjai paprašyti įpilti porą šaukštų arba pakartotinai gauti pilną gardžios sriubos lėkštę. O kiek puikių salotų buvo įdedama prie mėsiško patiekalo. Pietavome kas Tėvo Stanislovo namelio virtuvėje, kas terasoje, o kai kas tiesiog pievelėje. Aplink žydėjo, kvepėjo, čiulbėjo. Merginos pamiršę garuojančius pietus pynė pienių vainikus, fotografavosi su uniformuotais jaunuoliais. Grįždami į konferencijų salę, sustojome bažnyčios šventoriuje prie Tėvo Stanislovo kapo, uždegėme žvakes, bendrai pasimeldėme.

Prie Tėvo Stanislovo kapo Paberžės šventoriuje

Daug diskutuota. Vakare buvo pristatytas dokumentinis filmas „Partizanų vadas Albinas Tindžiulis-Dėdė“, pristatė Romas Kaunietis.

Didžioji dalis sąskrydžio dalyvių liko nakvoti svetingoje Paberžėje. Sekančią dieną laukė ekskursija Kėdainių, Panevėžio krašte, kurią vedė Algimantas, Bronius, Vykintas.

Atgal