VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

09 25. Devintasis Konstitucijos egzaminas pasiūlys naujovių

Šiemet Teisingumo ministerijos jau devintus metus iš eilės organizuojamas Konstitucijos egzaminas dalyviams pateiks naujovių. Egzaminą, kuriame Konstitucijos žinias galės pasitikrinti visi šalies piliečiai, pirmąkart bus galima laikyti per mobiliuosius įrenginius, keisis ir užduočių pobūdis - dalis jų bus pritaikyta šių dienų aktualijoms.
Pernai Konstitucijos egzaminą visoje Lietuvoje laikė daugiau nei 30 tūkst. žmonių, šiemet tikimasi sulaukti panašaus dalyvių skaičiaus. Egzaminas bus rengiamas dviem etapais - rugsėjo 29 d. ir spalio 13 dienomis. Užduotis bus galima laikyti visų 60 Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, Seime, bendrojo lavinimo ir aukštosiose mokyklose bei įkalinimo įstaigose. 
Pasak teisingumo ministro Juozo Bernatonio, ypač džiugina tai, kad didžiulį susidomėjimą egzaminu ir šiemet rodo bendrojo lavinimo mokyklos. Šiuo metu jau yra užsiregistravusios apie 500 šalies mokyklų. Pernai dalyvavo 473 mokyklos.
„Konstitucijos egzaminas - labai svarbi iniciatyva, padedanti spręsti teisinio švietimo ir teisinio raštingumo klausimus. Žmonėms svarbu žinoti mūsų valstybės, mūsų nepriklausomybės, demokratijos pagrindus, žinoti savo teises, kaip jas ginti",- teigia teisingumo ministras.
Rengiant šių metų egzamino užduotis jėgas pirmą kartą suvienijo Vilniaus universiteto (VU) ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) teisininkai. Pirmojo egzamino etapo užduotis sudarinėjo VU teisininkų grupė, o antrojo - MRU. Pirmajame etape bus pateikta 30 uždarų klausimų, antrajame - 19 uždarų ir vienas atviras. Į antrąjį etapą pateks tie, kurie teisingai atsakys į 25 klausimus ir daugiau. Dalyviai, egzaminą laikantys internetu arba per mobiliuosius įrenginius, dalyvaus tik pirmajame etape.
„Egzamino užduotys, kurios rengiamos jau devintą kartą, kelia iššūkių jų rengėjams, nes reikia vis naujai parodyti, surasti Konstitucijoje tam tikrų vietų, kurios nebuvo aptartos anksčiau. Daug kartų nagrinėjant, skaitant, galime įžvelgti vis naujų aspektų, seniai žinomas normas pritaikyti vis naujoms situacijoms. Tame ir yra teisės ir pačios Konstitucijos grožis - tai dinamiškas, gyvas dokumentas",- teigė egzamino komisijos narys, VU Teisės fakulteto dekanas profesorius Tomas Davulis.
Konstitucijos egzamino dalyviai varžysis atskirose grupėse: suaugusiųjų, teisę studijuojančių ir teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, laisvės atėmimo vietose esančių nuteistųjų bei moksleivių. Pastarieji dar bus suskirstyti į keturias amžiaus grupes: 1-4, 5-7, 8-10 ir 11-12 klasių. 1-4 klasių moksleiviai dalyvaus piešinių konkurse „Mano Lietuvai - 25 metai". Kitų amžiaus grupių moksleiviai gaus skirtingus užduočių rinkinius, pritaikytus jų amžiaus grupei.

Atgal