VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

11 24. Paminklas J. Basanavičiui iškils sostinės K. Sirvydo skvere

Paminklas tautos patriarchui Jonui Basanavičiui turėtų būti pastatytas Konstantino Sirvydo skvere Vilniuje. Taip nutarė penktadienį Kultūros ministerijoje surengtame posėdyje diskutavę komisijos nariai ir ekspertai. 
"Šiandien vykęs balsavimas parodė, kad vieta priešais Chodkevičių rūmus, kur vyksta didelis judėjimas, ekspertų ir komisijos narių atmesta. Lieka K. Sirvydo skveras. Ši vieta ir argumentai už ją mane įtikino. Tas skveras turėtų tapti simboline traukos vieta, kur galėtume pagerbti mūsų tautos patriarchą J. Basanavičių", - Eltai sakė kultūros ministras, Vietos J. Basanavičiaus paminklui parinkimo ir pastatymo komisijos pirmininkas Šarūnas Birutis. 
Paminklo įgyvendinimu rūpinasi Kultūros ministerija kartu su Vilniaus miesto savivaldybe, tačiau jų nuomonės dėl paminklo vietos kardinaliai išsiskyrė. Anksčiau buvo minimos dvi galimos paminklo vietos - automobilių aikštelė priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją, kurią palaiko savivaldybė, ir K. Sirvydo skveras. Tačiau ekspertai vienbalsiai atmetė vietą priešais Filharmoniją. 
Penktadienį posėdyje taip pat buvo kalbama apie dvi paminklo J. Basanavičiui vietas - tai minėtas K. Sirvydo skveras ir kitoje Pilies gatvės pusėje esantis "mažasis trikampis", kur Pilies gatvė išsišakoja į Bokšto ir Didžiąją gatves, priešais rusų cerkvę ir Chodkevičių rūmus. 
Buvo svarstoma - o gal vilniečiai nori, kad pačioje Senamiesčio širdyje - K. Sirvydo skvere - iškiltų gyvenamieji namai. Tačiau sutvarkius skverą, būtų puiki vieta ne tik paminklui, kuris stovėtų arčiau Pilies gatvės, bet ir poilsiui. Buvo pareikšta ir tai - esą ši vieta, jei joje iškils paminklas, ims pinigus iš miesto, jei iškils pastatas, duos pinigų miestui. 
Anot architekto Augio Gučo, jei paminklas stovėtų "mažajame trikampyje", tai jis stovėtų ten, kur vyksta miesto gyvenimas, - jis būtų matomas ir einant aukštyn Pilies gatve, ir žemyn nuo Rotušės, taip pat nuo Signatarų namų. 
Anot Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkės Gražinos Drėmaitės, J. Basanavičius turi stovėti visiems "ant akių". 
Š. Birutis neslėpė, kad vietos parinkimas ir paminklo pastatymas tautos patriarchui J. Basanavičiui nėra toks paprastas dalykas. "Visus 25-erius Nepriklausomybės metus statome paminklą J. Basanavičiui, bet vis dar sėdime prie stalo ir diskutuojame. Turime pajudėti į priekį", - sakė ministras.

Atgal