VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

01 12. Laisvės gynėjų susitikime paminėtas Sausio 13-osios 25-metis

Nerijus Vėta

Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento

Ryšių su visuomene skyrius

Šiandien, Laisvės gynėjų dienos išvakarėse, Seimo rūmuose įvyko tradicinis Laisvės gynėjų susitikimas. Prieš susitikimą Vitražo galerijoje buvo atidengta atminimo lentelė, skirta 1991 metais šioje Seimo rūmų erdvėje prisiekusiems gynėjams pagerbti, įvyko iškilminga Laisvės gynėjų rikiuotė.

Į istorinę Kovo 11-osios Akto salę susirinkusius Laisvės gynėjus, mokinius, jaunuosius šaulius, Nepriklausomybės Akto signatarus ir kitus garbingus svečius pasveikino Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

Parlamento vadovė pabrėžė, kad „1990-ųjų kovo 11-oji be 1991-ųjų sausio 13-osios būtų neišsamiai papasakota mūsų Laisvės kelio istorija. Už šios istorijos – Lietuvos žmonių žūtys, tūkstančiai Laisvės gynėjų likimų. Jūsų likimų. Jūsų, kurie, net ir žinodami apie gresiantį pavojų, neišsigandote, nepasitraukėte, tik dar glaudžiau surėmėte pečius – dėl siekio ginti laisvą, nepriklausomą Lietuvą“.

L. Graužinienės teigimu, „kiekvienas iš Jūsų turite savąją Sausio 13-osios istoriją. Subjektyvią, svarbią, gyvą... Istoriją, iki šiol deginančią atmintį ir jaudinančią širdį“.

Seimo Pirmininkė, padėkojusi Laisvės gynėjams už narsą, ryžtą ir tikėjimą Laisve, pakvietė susirinkus Seime pasidalyti prisiminimais, galbūt ir naujai prisimintais tų dienų liudijimais. „Mums svarbu, kad liktų Seimo istorijoje, kad mes galėtumėme įamžinti Jūsų prisiminimus ir pasisakymus, kad mūsų ateities karta, skaitydama ir versdama mūsų valstybės istorijos puslapius, rastų ir jūsų kiekvieno prisiminimą apie šią ypač svarbią ir reikšmingą dieną Lietuvai“, – pabrėžė L. Graužinienė.

Renginio dalyvius taip pat pasveikino krašto apsaugos ministras, Seimo narys Juozas Olekas. „Iš amžių glūdumų paveldėjome tautos ryžtą ir pasiaukojimą kovoti už Laisvę net tuomet, kai ši kova gali atrodyti beviltiška. XIX amžiaus sukilimai prieš carinę Rusiją, Nepriklausomybės kovų stebuklas, kai paprasti savanoriai atlaikė ir nugalėjo bolševikus, bermontininkus ir želigovskininkus, Birželio sukilimas ir pokario partizanų kova. Tas tautos ryžtas kovoti už Laisvę atgijo ir vedė mus 1991 metų sausį. Tada krauju apgynėme savo prigimtinę teisę į Laisvę, atsilaikėme prieš tankus ir automatus, prieš ištisą brutalaus pykčio, šmeižto, o kartais ir abejingumo laviną“, – sakė J. Olekas.

Krašto apsaugos ministras pabrėžė, kad „pasauliui galutinai parodėme, kad Lietuva nepasuks iš Laisvės kelio. Deja, pasiektą pergalę už teisę būti laisviems, už teisę gyventi, kurti, dirbti, gimti nepriklausomoje demokratinėje valstybėje, už teisę likti lietuviais pareikalavo iš mūsų aukų. Žuvo trylika sūnų ir dukra.“ J. Olekas padėkojo visiems, kurie tada neliko abejingi, paklusdami savo moralei ir tiesai, kurie tikėjo ir aukojosi, nes jų auka nebuvo beprasmė

Sveikinimo žodį taręs Nepriklausomybės Akto signataras, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininko pavaduotojas Česlovas Vytautas Stankevičius teigė, kad „šiandien Jūs, veteranai, esate rikiuotėje. Tai yra dvasios tvirtumo rikiuotė. Šiandien kitos kartos savanoriai perima estafetę, kai Lietuvos laisvei vėl iškilusi reali grėsmė. Budėkime Lietuvos sargyboje, saugokime kartu su jaunąja karta Lietuvos laisvę. Lietuva bus visada laisva.“

Prisiminimais apie Laisvės gynimą 1991 m. sausio mėn. renginyje pasidalijo Sąjūdžio žaliaraištis, Lietuvos parlamento gynėjas ats. ltn. dr. Vytautas Račkauskas, Lietuvos parlamento gynėjas, buvęs Šaulių sąjungos vadas (1991) Gediminas Jankus, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Saulius Pečeliūnas,buvęs Krašto apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas (1991) ats. plk. Ignas Stankovičius,buvęs Krašto apsaugos departamento Mokomojo junginio vadas (1991) ats. brg. gen. Česlovas Jezerskas, Lietuvos parlamento gynėjas, buvęs Ukrainos savanorių bataliono „Aidar“ kuopos vadas dr. Jevhenas Dykyjus, buvęs Krašto apsaugos departamento Pasienio apsaugos tarnybos Rokiškio užkardos vadas (1991) Eugenijus Šepetys ir pasienietis Edmundas Pranckevičius,buvęs Krašto apsaugos departamento Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos vadas (1991) dim. plk. Jonas Gečas, Lietuvos parlamento gynėjas, buvęs Lietuvos karo policijos akademijos kursantas, vidaus tarnybos plk. Remigijus Volikas, Lietuvos parlamento gynėjas Gasparas Genzbigelis, Nepriklausomybės gynėjų sąjungos pirmininkas, buvęs Krašto apsaugos departamento Apsaugos tarnybos vadas (1991) Arnoldas Kulikauskis.

Atgal