VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

04 24. Išmintingas Baltarusijos parlamento sprendimas

Algirdas Berkevičius

Mūsų laikraštyje „Lietuvos Aidas“ 2012 04 21 pasirodė žinutė, kad Baltarusijos parlamento nariams uždrausta turėti taip vadinamą Lenko kortą. Kadangi tema labai svarbi, žinutę pakartosiu: „Tarptautiniu mastu nepripažįstamo Baltarusijos parlamento abeji rūmai priėmė įstatymo pataisas, kuriomis parlamento nariams draudžiama naudotis vadinamąja Lenko korta.

Pataisos numato, kad parlamento nariai neturi teisės iš užsienio valstybių gauti dokumentus, kurie suteikia nuolaidų ar privilegijų dėl politinių ar religinių pažiūrų arba tautinės priklausomybės, taip pat jais naudotis, jei tai nenumatyta tarptautinėmis sutartimis.

Tokius dokumentus turintys parlamento nariai juos turi atiduoti į parlamento personalo tarnybą, praneša "BelaPAN".

Pernai lapkritį buvo priimtos Valstybės tarnybos įstatymo pataisos, kurios vadinamąją Lenko kortą ar panašius kitų valstybių išduotus dokumentus uždraudė turėti valstybės tarnautojams. Lenko kortą ar panašius dokumentus turintys valstybės tarnautojai turės juos atiduoti į savo darbovietės personalo skyrių, o to nepadariusieji gali būti atleisti iš darbo“.

Štai kaip Lenko kortos klausimą išsprendė Baltarusijos parlamentas.

2011 m. balandžio 12 d. viename šalies dienraštyje patalpintas straipsnis „Lenkai jau ardo valstybę“. Ten teigiama: „Socialiniame tinklalapyje „Facebook“ lenkų tautybės piliečiai atvirai raginami reikalauti Vilniaus krašto autonomijos“. Tai pasikėsinimas į Konstitucijoje įtvirtintą teritorinį vientisumą. Mūsų valdžia neskuba protestuoti, kai šmeižiama Lietuva ir lenkai raginami atskirti nuo Lietuvos Vilniaus kraštą. Toliau rašoma ir apie tai, kad Arūnas Grumadas kreipėsi į prokuratūrą, nes V.Tomaševskis jau atvirai kvestionuoja Lietuvos valstybės vientisumo faktą, nors ne kartą yra prisiekęs Seime.

Štai kas šiandieną vyksta Lietuvoje. Ar tai nėra grėsmė mūsų valstybingumui? O koks mūsų politikų požiūris į visa tai, kas vyksta Lietuvoje? Mes galime didžiuotis gerų politikų ir politinių partijų gausa. Tik štai kas. Daugelis besiskverbiančių politikon žmonių mano, jog politika, politinė veikla yra gana pelningas verslas, kur vadovaujamasi nerašyta taisykle: tu - man, aš - tau. Todėl nesistebėkime, kad Lietuvoje politines partijos skaičiuojamos dešimtimis, kad kuriasi vis naujos.

Kiekviena partija siekia valdžios. Kadangi partijų gana daug, jos telkiasi, buriasi, nes žino, kad vienos niekada nieko nepasieks. O kaip užsienio valstybių politinės partijos, nustatyta tvarka įregistruotos ir sėkmingai veikiančios Lietuvoje? Tai taip pat savotiška, kaip sakoma, politinė jėga. Šių partijų nariai prieš rinkimus agresyviai įtakoja savo gentainius, nurodydami, už ką ir kaip balsuoti. Kaip manote, ar tokios partijos balsai nerūpi besiskverbiantiems valdžion? Štai ir atsakymas į klausimą, kodėl Lietuvoje Lenko korta yra taip gerbiama, kodėl mes nepajėgūs šį klausimą spręsti taip, kaip jį išsprendė Baltarusija.

Lietuva, ko gero, yra pati demokratiškiausia valstybė pasaulyje. Turime internacionalistų, globalistų, kosmopolitų, federalistų, rūpinamės visais tais, kuriuos nuskriaudė okupantai, rūpinamės ir remiame tautines mažumas, įvairios seksualinės orientacijos žmones. O kaip su lietuvių tauta, tauta, sukūrusią Lietuvos valstybę? Apie tai, kol dar nevėlu, derėtų gerai ir labai gerai pagalvoti. Labai nesinorėtų, kad mūsų palikuonys mūsų Tėvynėje ateityje būtų tik baudžiauninkais.

Atgal