VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

06 29. 2013-uosius Seimas paskelbė S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą metais

 

Zigmas Atkočoūnas

Seimas penktadienį paskelbė 2013 metus Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą metais.

 2013 m. sukaks 80 metų, kai lietuvių lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas perskrido Atlanto vandenyną. Teigiama, kad šios datos minėjimas leis sustiprinti pasaulio lietuvių transatlantinius ryšius ir aktyvesnį bendradarbiavimą, sutelks lietuvių bendruomenę Lietuvoje ir užsienyje.

 Seimas siūlo Vyriausybei iki šių metų liepos 1 d. parengti ir patvirtinti valstybinę Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą metų programą ir 2013 metų valstybės biudžete numatyti lėšų šiai programai įgyvendinti.

 Nustatoma, kad valstybinės Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą programos įgyvendinimą koordinuoja Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija.

 1933 m. liepos 15 d. pakilę iš Niujorko, lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas perskrido Atlantą ir liepos 17 dieną žuvo Pščelniko miške, tuometinės Vokietijos Soldino apylinkėse, dabar - Lenkijos teritorija.

 Pasaulinės aviacijos istorijoje šis skrydis minimas kaip vienas iš tiksliausių. Lakūnai iki katastrofos vietos per 37 val. 11 min. nuskrido 6411 km. Pasiektas antras rezultatas pasaulyje pagal skrydžio nuotolį ir ketvirtas pagal ore išbūtą laiką.

 Lakūnų žūties vietoje Myslibuže 1936 metais buvo pastatytas architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio suprojektuotas paminklas. Lenkijos lietuvių ir vietos gyventojų pastangomis paminklas išliko net komunistiniu laikotarpiu. Netoli žūties vietos buvo įkurtas S. Dariaus ir S. Girėno muziejus.

 Myslibužo mieste yra S. Dariaus ir S. Girėno vardu pavadinta gimnazija ir miesto skverelis, kuriame 2008 metais buvo atidengtas paminklinis akmuo su atminimo lenta, įamžinantis dviejų lietuvių skrydį per Atlantą.

Atgal