VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

07 06. Prezidentė: Valstybė - tai karūna, kurią pelnyti reikia patiems

Tokios dienos kaip ši primena mums, kad valstybė - tai karūna, kurią pelnyti reikia patiems, kasdieninėmis pastangomis, savo šventinėje kalboje pabrėžė Prezidentė Dalia Grybauskaitė Valstybės vėliavų pakėlimo ceremonijoje, skirtoje Karaliaus Mindaugo karūnavimo - Valstybės dienai.

"Tai diena, kuri įprasmina apsisprendimą kurti savo kelią. Laisvos, pripažintos ir gerbiamos šalies kelią. Anuomet rinkosi Mindaugas, sujungęs žemes ir žmones bei pradėjęs tradiciją kurti valstybę. Žinodamas, kad karūna - ne duotybė, o drąsa, darbštumas ir atsidavimas. Taip įžiebęs viltį šimtmečiams į priekį, kad lietuviai gali, nori ir privalo turėti savo valstybę", - kalbėjo šalies vadovė.

Prezidentė priminė, kad vienąkart sutelkta tauta nuolat tęsė žygį už išlikimą ir ateitį. "Kartų kartos, vienybės vedamos, toliau kūrė valstybę ir mūsų tapatybę, aukodamos tam viską. Tam, kad mes galėtume gyventi laisvi ir orūs laisvoje valstybėje. Šiandien tradicijas, istoriją ir ateitį kuriame mes. Ir tokios dienos kaip ši primena mums, kad valstybė - tai karūna, kurią pelnyti reikia patiems, kasdieninėmis pastangomis. Kad šiandien dirbdami ir kurdami mes lemiame tai, kad šie vaikai, susirinkę čia, aikštėje, perduotų ne mažiau vilties, meilės ir atsakomybės tėvynei kitoms kartoms, nei jos paveldėjome mes", - sakė D. Grybauskaitė, kreipdamasi ir į Vilniuje prasidedančios Moksleivių dainų šventės dalyvius.

Pasak Prezidentės, tai ne tik Valstybės šventė, tai ir mūsų tautos jaunimo ir dainos šventė. "Ir nors nėra aiški konkreti Mindaugo karūnavimo vieta, nesunku įsivaizduoti, kad šią ceremoniją anuomet galėjo lydėti dainos. Jos skambėjo įvairiais mūsų žmonių ir šalies gyvenimo etapais. Jos lydi mus ir šiandien dėl po visą Vilnių tris dienas aidėsiančios Lietuvos moksleivių dainų šventės.

Valstybės dieną tradiciškai prie Prezidento rūmų išsirikiavo Lietuvos miestų ir miestelių vėliavos. "Tarp tautinių kostiumų šiandien aikštėje iškyla ir visų Lietuvos savivaldybių vėliavos, supinančios miestų istorijas į margą šalies žemėlapį. Tai visos Lietuvos šventė, tikiu, atsikartosianti įvairiais renginiais visuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Ir ne tik Lietuvoje. Tikiu, kad šiandien mintimis prisijungs ir svetur gyvenantys lietuviai. Kad visi kartu vakare susibursime giedoti Lietuvos himną, išvien sujungdami savo balsus ir širdis", - kvietė Prezidentė D. Grybauskaitė, kartu su mažaisiais Moksleivių dainų šventės dalyviais paskelbusi 7-osios Moksleivių dainos šventės pradžią.

S. Daukanto aikštėje šventė pradėta Lietuvos moksleivių atliekamomis dainomis, šokiais, rateliais ir žaidimais. Valstybės dienos vakarą Vingio parko estradoje vyks Moksleivių dainų šventės Dainų diena "Mūsų vardas - Lietuva". Joje dalyvaus per 10 tūkst. vaikų - chorų, pučiamųjų orkestrų, choreografinių grupių, laukiama 15-20 tūkst. žiūrovų. Šventės dalyvius Vingio parke pasveikins Moksleivių dainų šventės globėja - Prezidentė D. Grybauskaitė.

Atgal