VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

01 23. Argentinos lietuvių pasisakymas dėl Lietuvos ambasados Argentinoje uždarymo

Gruodžio 31 d. buvo uždaryta Lietuvos Respublikos ambasada Argentinoje. Buvo prarasta reikšminga lietuviškų draugijų veiklos Argentinoje skatintoja, jos palaikytoja, atnaujintoja. Ambasada buvo atidaryta 2002 metais ir per tuos vienuolika metų buvo Argentinos lietuvių draugijoms svarbus atsinaujinimo faktorius, jų veiklos stiprintojas.

Kai kurios Argentinos lietuvių draugijos yra šimtametės, jų nariai ir vadovai yra jau Argentinoje gimę ir užaugę, bet jaučia savo lietuvišką kilmę, ja didžiuojasi ir stengiasi išlaikyti lietuviškus papročius, platina lietuvių tautinę kultūrą Argentinos visuomenėje. Turi savo tautinių šokių grupes, organizuoja lietuvių kalbos pamokas, ruošia tautinių švenčių minėjimus.Tokią veiklą išlaikė per visus Lietuvos okupacijos metus, nors Lietuvos nebuvo pažinę. Per tiek metų jų veikla darosi kas kartą sunkesnė todėl, kad nutautėjimas visgi reiškiasi, mišrių šeimų yra kas kartą daugiau ir buvo jaučiamas narių nutekėjimas. Lietuvos ambasados atidarymas buvo labai svarbus lietuvių kilmės žmonių pabūdimo impulsas. Jie pasijuto kitų šio krašto tautinių mažumų lygiaverčiai. Atsirado draugijoms naujų narių, kiti, kurie buvo nuo draugijų atitolę, sugrįžo ir vėl prisideda prie jų veiklos. Jie noriai, net su entuziazmu, prisidėjo prie ambasados ruošiamų renginių, gausiai juose dalyvavo. Buvo ryškiai pakilus lietuviškumo nuotaika.

Argentinos lietuviai apgailestauja tokį Lietuvos valdžios sprendimą, kuris – reikia įsivaizduoti – turi valstybei svarbius pagrindus ir jie negali apie tai spręsti. Bet nori išreikšti, kad jis lietuviškų draugijų veiklą, nuotaiką, žymiai paveikė, ir tas dar daugiau atsispindės  tolimesnėje jų veikloje.

 

LA informacija

Atgal