VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Tautos mokykla

05 07. Tarp Nacionalinio konkurso laureatų – ir trys Baisogalos gimnazistės

Regina Vaitkevičienė

Mokytoja Baisogalos gimnazija

Balandžio 19-20 dienomis Vilniuje vyko 2012-2013 metų Nacionalinio mokinių konkurso „Lietuvos  kovų už laisvę ir netekčių istorija“ laureatų apdovanojimo renginiai. Į renginį atvyko  rašinių, piešinių ir dainų konkurso laureatai iš Visagino, Panevėžio, Kauno, Vilniaus, Jonavos, Plungės, Utenos, Klaipėdos, Ignalinos miestų bei Kuršėnų, Krokialaukio, Veliuonos, Tytuvėnų, Kybartų ir Baisogalos.

Konkurso dalyviai jautė pagarbų dėmesį

Reikia pažymėti, kad konkursą daugiau kaip dešimt metų kasmet organizuojantis Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (toliau tekste LGGRTC) iš kitų konkursų rengėjų išsiskiria ypatinga pagarba mokiniui ir mokytojui. Ir šį kartą buvo parengta įdomi dviejų dienų programa. Renginio dalyviams buvo surengtos ekskursijos Seime, Genocido aukų muziejuje, Prezidentūroje, Televizijos bokšte. Pietauti laureatai buvo pakviesti į pirmąjį Lietuvoje restoraną muziejų „Ida Basar“, kuriame ne tik skaniai papietavo,  bet ir apžiūrėjo turtingą antikvarinių indų ir stalo įrankių kolekciją.

Pageidaujantiems buvo pasiūlyta nakvynė ir susipažinimo vakaras „Lietuvių namuose“.

Vilniaus mokytojų namų svetainėje (iš kairės į dešinę): Baisogalos gimnazijos tikybos mokytoja Giedrė Nakutienė,  konkurso piešinių dalies antrosios vietos laimėtoja 5b klasės mokinė Greta Praninskaitė, rašinių konkurso pirmosios vietos laimėtoja 2ag klasės mokinė Aurėja Strolytė, konkurso piešinių dalies antrosios vietos laimėtoja 2ag klasės mokinė Greta Muchlickaitė, LGGRTC darbuotoja Raimonda Steiblytė ir mokytoja Regina Vaitkevičienė

Abi  dienas konkurso dalyvius lydėjo ir jais nuoširdžiai  rūpinosi LGGRT  centro darbuotoja Raimonda Steiblytė.

Kai jauti prie tavęs prisiliečiant istoriją

Su konkurso dalyviais ir jų mokytojais Seimo salėje susitiko Lietuvos nepriklausomybės kovų dalyviai, Aukščiausiosios Tarybos rūmų gynėjai: Vilniaus apskrities karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės vadas Vytautas Vaclovas Geštautas, Vilniaus miesto tarybos deputatas, Parlamento gynybos štabo narys, pirmasis Krašto apsaugos departamento Vilniaus apskrities komendantas, dim. plk. ltn. Gediminas Jurčiukonis ir  buvęs Šaulių sąjungos vadas Rimvydas Mintautas.  Jie papasakojo apie  prieš 22 metus Aukščiausiosios Tarybos rūmuose vykusius įvykius  ir teigė  tų dienų įvykių negalintys užmiršti ir dėkojantys likimui, kad galėjo prisidėti prie savo valstybės ir jos piliečių kovos už tautos laisvę ir išlikimą.

Renginio dalyviams buvo parodyti dokumentiniai kadrai, kuriuose užfiksuota, kaip prieš 22 metus Aukščiausiosios Tarybos rūmų fojė savanoriai taria priesaikos žodžius, įpareigojančius juos sakančius vyrus nesigailėti jėgų, o jeigu prireiks – ir gyvybės, ginant Lietuvos nepriklausomybę. Prieš apsispręsdamas kiekvienas turėjo pusvalandį laiko realiai įvertinti įvykius ir pasitraukti. Tie, kurie čia liko, buvo pasmerkti žūti, jeigu bus atakuojama. Savanoriai, kurie per pamąstymui skirtą pusvalandį dėl įvairių priežasčių: dėl sveikatos, dėl šeimyninių aplinkybių arba dėl psichologinių dalykų, neapsisprendė atlikti  šventos pareigos Tėvynei, galėjo išeiti iš Parlamento, ir niekas jų nesmerkė.

Susikaupę mokinių veidai rodė, kad jie taip pat mėgina užduoti sau tokį klausimą ir rasti atsakymą - visai kaip būrys vyrų tomis Tėvynei sunkiomis dienomis, kada juto prie savo peties prisiliečiant istoriją.

Laureatams nepagailėta gražių žodžių

Konkurso laureatų apdovanojimo renginys vyko Vilniaus mokytojų namų svetainėje. Renginį vedė visiems gerai pažįstama dainų atlikėja Veronika Povilionienė. Ji aptarė konkurso svarbą, išvardijo gausius rėmėjus. Renginio dalyvius pasveikino LGGRT centro generalinio direktoriaus pavaduotojas Vytas Lukšys. Jis pažymėjo, kad šis konkursas iš kitų skiriasi tuo, jog nuo moksleiviško amžiaus ugdomas pilietinis mąstymas. V.Lukšio nuomone, labai svarbu tai, kad mokiniai, ruošdamiesi šiam konkursui, dar gali pabendrauti su gyvais skaudžių tautos išgyvenimų liudininkais.

Kalbėjusi Europos parlamento narė Radvilė Morkūnaitė akcentavo istorinės atminties išsaugojimo svarbą ir apgailestavo dėl ES instancijų neadekvataus požiūrio į Lietuvos aneksiją.

Istorikas Romas Batūra pabrėžė, kad ES šalys nesuvokia lietuvių tautos tūkstantmetės kovos už laisvę didybės ir okupacijų žiaurumo. R.Batūra  džiaugėsi, jog per amžius išliko gyva laisvės dvasia. Sveikindamas konkurso dalyvius, jis sakė pasigendąs ministerijų veiklos pilietinio ugdymo klausimais. Istorikas pabrėžė  lietuvių kalbos archajiškumą ir pažymėjo, kad lietuvių kalbos išsaugojimas yra patriotinė kiekvieno žmogaus pareiga.

Disidentinio judėjimo dalyvis, dabar dirbantis Europarlamente,  Andrius Tučkus linkėjo gaivinti ateities viltį, išsaugoti Lietuvą, kurios didelė dalis jau išsisklaidė po pasaulį.

Seimo narys Vytautas Juozapaitis pabrėžė, jog istorija pirmiausia suvokiama per šeimą, per artimus žmones. V.Juozapaitis sakė tikįs, jog šio konkurso dalyviai yra Lietuvos patriotai, jog jų širdyse dega laisvės liepsna. Jis pakvietė visus budėti Tėvynės sargyboje.

LPKTS narys, Norilsko lagerio politinis kalinys Bronius Zlatkus apžvelgė skaudžias karo ir pokario patirtis ir ragino padaryti viską, kad tokie faktai nebepasikartotų. „Visada žinokite, kad yra toks mažas kraštas, kurio neparduosi ir nenupirksi už jokius pinigus“,- sakė jis. B.Zlatkus linkėjo mokiniams nepasiduoti nesėkmėms, ryžtingai įveikti sunkumus ir visada žengti į priekį, nes, anot jo, kelią įveikia tik einantis.

Renginio metu skambėjo lietuvių liaudies dainos, kurias dainavo Gendvilė Morkūnaitė, Veronika Povilionienė, o joms pritarė gausus susirinkusiųjų būrys.

Renginio dalyviams dainavo ir aktorius Giedrius Arbačiauskas. Pasveikinęs laureatus, jis pažymėjo, kad kuriantis žmogus prisiliečia prie dieviškumo šaknų, ir linkėjo visiems kūrybinio džiaugsmo.

Konkursų nugalėtojai bei jų mokytojai buvo apdovanoti padėkos raštais bei atminimo dovanomis.

Konkurso laureatėmis tapo trys Radviliškio rajono Baisogalos gimnazijos mokinės. Pirmąją vietą rašinių konkurse pelnė 2ag klasės mokinė Aurėja Strolytė, parašiusi apybraižą „Ką mena raudonų plytų mūras?..“  (mokytoja Regina Vaitkevičienė). Antrąsias vietas piešinių konkurse savo amžiaus grupėse laimėjo 5b klasės mokinė Greta Praninskaitė bei 2ag klasės mokinė Greta Muchlickaitė (mokytoja Giedrė Nakutienė).

Atgal